BMGK, Suriye'ye Insani Yardim Geçisinin Yetkilendirilmesi Için Persembe Günü Oylama Yapacak

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), persembe günü Suriye'ye sinir ötesi insani yardimlarin ulastirilmasi mekanizmasiyla ilgili karar taslagini oylamak üzere özel toplanti yapacak.

BM’nin ABD Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, kapali oturumla yapilan BMGK toplantisi çikisinda açiklamada bulundu.

Konseyin, Suriye'ye insani sinir ötesi erisimini genisleterek yeniden yetkilendirmek ile milyonlarca cana mal olacak sekilde yok etmek arasinda bir tercih yapmasi gerektigini belirten Greenfield, "BM Güvenlik Konseyinin alacagi karar, kelimenin tam anlamiyla bir ölüm kalim meselesidir. Bu hafta, insani sinir ötesi erisimi yenilemezsek, milyonlarca Suriyeliye hayat kurtaran yardimlari reddetmis olacagiz." diye konustu.

Sinir ötesi yetkilendirmenin bitmesine 3 gün kaldigini vurgulayan Greenfield, persembe günü BMGK’de bu konuda oylama yapilacagini bildirdi.

BMGK üyelerine 26 Haziran’da dagitilan taslakta, Hatay'daki Cilvegözü Sinir Kapisi'nin karsisindaki Babülhava'dan insani yardimlarin geçisi için sürenin 1 yil uzatilmasi ve Irak sinirindaki Yarubiye Sinir Kapisi'nin da buna dahil edilmesi isteniyordu.

- BM'nin Suriye yardimlarinda Cilvegözü Sinir Kapisi

Suriye'nin kuzeybatisindaki yaklasik 5 milyon kisiye ulasan ve hayati önem tasiyan uluslararasi insani yardim malzemelerinin gönderildigi tek sinir kapisi Cilvegözü, Rusya'nin engellemesi durumunda 10 Temmuz’da kapanma riskiyle karsi karsiya bulunuyor.

BM, Suriye'ye uluslararasi yardimlarin yapilmasina imkan taniyan BMGK kararlarinin yetkilendirdigi mekanizmayla 2014'ten bu yana, özellikle Suriye'nin kuzeybatisindaki Idlib'de, 5 milyona yakin kisiye ulasiyor.

2020'ye kadar gida, ilaç, tibbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararasi insani yardimlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sinir kapisindan gönderilirken; Rusya'nin vetosu ve itirazlari üzerine sinir kapilarinin sayisi önce 2'ye indirilmis, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü Sinir Kapisi'nin 1 yil daha açik tutulmasina onay vermisti.

Cilvegözü Sinir Kapisi'ndan her ay 1000'den fazla insani yardim konvoyu Suriye'ye geçiyor ancak bu sinir kapisini açik tutan mekanizmanin 10 Temmuz'da süresi doluyor ve söz konusu mekanizmanin BMGK tarafindan yenilenmesi gerekiyor.

BM, uluslararasi yardim kuruluslari, Türkiye, ABD ve Batili ülkeler, yardimlarin gönderilecegi sinir kapilarinin sayilarinin artirilmasini isterken; Rusya ve Suriye rejimiyle ilgili kararlarda BMGK'de Rusya'nin yaninda yer alan Çin, Cilvegözü Sinir Kapisi'nin açik tutulmasina sicak bakmiyor.

Rusya, daha önce de oldugu gibi sinir ötesi yardim mekanizmasinin süresinin dolmasina kisa süre kala, insani yardimlarin Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapilmasi argümanini savunuyor.

Kaynak: AA