Bakan Karaismailoglu, Ankara Lojistik Üssü'nde Sektör Temsilcileri Ve Nakliyecilerle Ile Bir Araya Geldi

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Ankara Lojistik Üssü’nde sektör temsilcileri ve nakliyecilerle ile bir araya gelerek uzun yol soför esnafi ile sohbet etti. Soförlerin taleplerini dinleyen Bakan Karaismailoglu, “Türkiye büyüyecekse sizlerle birlikte büyüyecek” dedi.

Bakan Karaismailoglu, Ankara Lojistik Üssü'nde Sektör Temsilcileri Ve Nakliyecilerle Ile Bir Araya Geldi
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Ankara’nin Kahramankazan ilçesinde bulunan Ankara Lojistik Üssü’nü ziyaret ederek, karayolu tasimaciligi sektörünün temsilcileri ve nakliyecilerle ile bir araya geldi. Ziyaret kapsaminda Bakan Karaismailoglu’na Ankara Lojistik Üssü’ndeki çalismalarla ilgili video sunum yapildi.

“Karayollari lojistik açidan en önemli alanlardan biri”

Devam eden çalismalarla ilgili bilgi alan Bakan Karaismailoglu, sonrasinda sektör temsilcileriyle istisarelerde bulundu. Nakliyecilerle sohbet eden Karaismailoglu, Türkiye’nin dünyanin ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefi için lojistik sektörünün çok önemli bir alan oldugunu belirterek, “Karayollari lojistik açidan en önemli alanlardan biri. Burada hem sizleri ziyaret etmek hem de sektörle ilgili görüs alisverisinde bulunmak için bugün buradayiz. Bugün buraya sizleri dinlemeye geldik” dedi.



“Birlikteligimiz ve isbirligimiz sürekli devam edecek”

Bakanlik olarak, sektörün önündeki bütün sikintilari, dertleri kendi dertleri ve sikintilari olarak düsünerek çalistiklarini ifade eden Bakan Karaismailoglu, “Sorunlarin çözümü dogrultusunda da en kisa zamanda sonuç almak için gayretle çalisacagiz. Buna emin olabilirsiniz. Insallah bu birlikteligimiz ve is birligimiz sürekli devam edecek. Sonuçta Türkiye büyüyecekse sizlerle birlikte büyüyecek” seklinde konustu.



“Belge geçerliliklerinin süresini esneterek yetki belgelerinin geçerliliklerinin devam etmesini sagladik”

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak hayata geçirdikleri düzenlemeler ile tasimacilari desteklediklerini kaydeden Bakan Karaismailoglu söyle devam etti:

“Bu kapsamda belge geçerliliklerinin süresini esneterek yetki belgelerinin geçerliliklerinin devam etmesini sagladik. Asgari kapasite sartini kaybedenler için süreleri, sigorta ve muayeneden dolayi tasit düsümlerini durdurduk. Pandemi döneminde bulas riskinin azaltilmasi için, tasimacilarimizin faks veya e-posta yoluyla gelen taleplerini, belge asillarini istemeden karsiladik. Yine, pandemi dönemindeki toplanma yasagi nedeniyle, KTY veya TIO Yönetmelikleri çerçevesinde, ilk defa yetki belgesi alacak veya yenileyecek Kooperatiflerden mevzuatta öngörülen sermaye sartinin geçici olarak aranmamasi imkâni sagladik. U-ETDS sistemine veri gönderme zorunlulugunu, K1 yetki belgesi sahibi gerçek kisiler için 31 Aralik 2021 tarihine kadar uzattik. Sadece kamyonetlerle ev esyasi tasimaciligi yapacaklar için yüzde 75 indirim sagladik. E-devlet üzerinden yapilacak islemlerde, yüzde 5’e kadar indirim imkâni sunduk.”

“Karayolu Tasima Yönetmeliginde düzenleme yaptik”

Kargo ve posta sektöründe yasanan hizli gelisme ve büyümeyi göz önünde bulundurarak, sektörle ilgili sorumluluklarda mükerrerligin önüne geçilmesini; mevzuatin uygulanmasinda yasanabilecek tereddütlerin giderilmesini ve kargo sektörüyle ilgili isletmecilik yükümlülüklerinin BTK tarafindan düzenlenmesini teminen, Karayolu Tasima Yönetmeliginde düzenleme yaptiklarini da vurgulayan Bakan Karaismailoglu açiklamasinda su ifadelere yer verdi:

“Esya tasimaciligi faaliyetleriyle ilgili Bakanligimiza gelen talepler dogrultusunda, ton x kilometre (taban fiyat) uygulamasina iliskin çalismalari baslattik. Uluslararasi Karayolu Tasimaciliginda Yasanan Sorunlari çözmek amaciyla; Türkmenistan güzergahinin kapanmasi sonucunda Orta Asya ülkelerine tasimalarda Rusya-Kazakistan ana güzergah haline gelmis olup, 2021 yilinda Rusya’dan toplam 14 bin 500, Kazakistan’dan ise 14 bin transit geçis belgesi temin edilmistir. Rusya’dan 3 bin 500 adet ikili ilave belge alinarak, tasimalarimiza büyük kolaylik saglanmistir. Macaristan transit belge sorununun çözümü için önemli bir adim atilmis; 74 bin adet transit (mevcut kota ile birlikte 110 bin adet) ve 2 bin adet ilave ikili (mevcut kota ile birlikte 5 bin adet) geçis belgesi alinmistir. Azerbaycan geçis belgesi kotasi yüzde 31 artis ile 45 bine yükseltilmistir. Özbekistan geçis belgesi kotasi 38 bine, ücretsiz belge sayisi ise yüzde 60 artis ile 16 bine yükseltilmistir. Özbekistan geçis belgeleri tasimacilarimiza sefer basina 400 USD, toplamda ise 2.4 milyon dolar kolaylik saglayacaktir. Geçis Belgesi Dagitim esaslarinda degisiklik yapilmis, geçis belgesi sorunu yasanmayan ülkelere ait belgeler için, tasimacilara ayrica Bakanligimiza basvuruya gerek kalmaksizin dogrudan dagitim bürosundan geçis belgesi alma (bir defaya mahsus ikinci satis) imkani saglanmistir. Ayrica, iadesi zorunlu geçis belgelerini 3 kez iade edemeyen firmalara e-Devlet üzerinden iade islemini yapmalari kaydiyla 10 günlük belge yasagi uygulamasi sona erdirilmistir.”

“Ülkemizden hizli ve düsük maliyetli transit geçis imkani için altyapinin saglanmasi için çalismalar devam etmektedir”

Türkiye’nin yaklasik 70’e yakin ülkeye yilda 1.3 milyon uluslararasi tasima gerçeklestirildigini de dile getiren Karaismailoglu, “Bu ülkelerden 24’ü ile ikili/transit tasimalar serbesttir. Diger ülkeler ile, her yil 1 milyondan fazla geçis belgesi teati edilmektedir. Yapilan çalismalar sonucunda, 2021 yilinin ilk 6 ayi ile 2020 yilinin ayni dönemi karsilastirildiginda, karayolu tasimalarimizda genel olarak yüzde 25, özellikle bazi AB ülkelerine yönelik tasimalarimizda ise yüzde 40’a varan artis oldugu görülmektedir. Tüm karayolu sinir kapilarimizdaki bekleme sürelerinin 6 saati geçmeyecek sekilde sinirlandirilmasi, tasimacilarin kalan belge durumunu daha kolay takip edebilmesi, geçis belgelerinin tükenmesi durumunda alternatif güzergahlara yönelerek tir parklarinda beklemelerin de önüne geçilmesi amaciyla çalismalarimiz devam etmektedir. Bakanligimizca; Transit tasimacilikta kolaylastirma saglanmasi ve ülkemizden hizli ve düsük maliyetli transit geçis imkani için altyapinin yaratilmasi için çalismalar devam etmektedir” ifadelerini kullandi.

Ardindan sektörün en önemli paydaslari olan soför esnafi ile bir araya gelen Bakan Karaismailoglu, soförlerin çalisma saatleri, geçis noktalarindaki kantarlarda, SRC Belgesi, Tasima Isleri Organizatörlügü (TIO) Belgesi ile ilgili talepleri konusunda gerekli bütün çalismalari yapacaklarini söyledi.

Kaynak: İHA