ABD'nin Afganistan'dan Çekilme Sürecinin Yüzde 90'Indan Fazlasi Tamamlandi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi (CENTCOM), Amerikan birliklerinin Afganistan'dan çekilme sürecinin yüzde 90'indan fazlasinin tamamlandigini açikladi.

ABD Baskani Joe Biden'in, 11 Eylül saldirilarinin yil dönümüne kadar Afganistan'daki tüm Amerikan askerlerini çekme kararinin ardindan nisanin son haftasinda baslayan çekilme faaliyetleri devam ediyor.

CENTCOM'dan, çekilmeye iliskin yapilan açiklamada, "Baskan'in kararindan beri ABD, 984 adet C-17 yükü kadar malzemeyi Afganistan'dan çikardi ve Savunma Lojistik Ajansina imha edilmek üzere 17 bin 74 parça ekipman teslim edildi." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, çikarilan ekipmanin tamaminin personel kullanimindan arta kalan malzemelerden olustugu, aralarinda savunma araçlari veya büyük sayilabilecek ekipmanin olmadigi kaydedildi.

ABD'nin Afganistan'daki 7 askeri tesisi, Afgan ulusal ordusuna teslim ettigi vurgulanan açiklamada, "Merkez Kuvvetler Komutanligi, çekilmenin yüzde 90'indan fazlasinin tamamlandigini tahmin ediyor." bilgisi paylasildi.

Komutanlik, çekilen asker sayisini henüz resmi olarak açiklamiyor.

- ABD, 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan tamamen çekilecek

ABD, geçen hafta ülkenin en büyük hava üssü ve ABD'nin yillarca terör süphelilerini tuttugu bir hapishanesinin de bulundugu Bagram Hava Üssü'nü sessizce bosaltmisti.

ABD yönetimi, Taliban ile 29 Subat 2020'de anlasmaya varmis ve 1 Mayis 2021'de Afganistan'dan tamamen çekilecegi konusunda mutabik kalmisti.

Ancak Biden yönetimi, 1 Mayis'tan baslamak üzere 11 Eylül'e kadar tamamen çekilmis olacaklarini açiklamisti.

Kaynak: AA