KKTC Cumhurbaskani Tatar'dan Malatya Kayisisina Övgü Dolu Sözler

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Malatyali Kibris Gazileri ile görüsme gerçeklestirdi. Görüsme esnasinda lezzeti dünyaya yayilan kayisiyi tadan Cumhurbaskani Tatar, Malatya kayisisini ‘Muhtesem’ olarak nitelendirdi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar'dan Malatya Kayisisina Övgü Dolu Sözler
KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, gezi ve ziyaretlerde bulunmak üzere karayolu ile Elazig’dan Malatya’ya geldi. Cumhurbaskani Tatar, ilk olarak Malatya Muharif Gaziler Dernegini ziyaret etti. Cumhurbaskani Tatar’a ziyarette Malatya Valisi Aydin Barus, Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan eslik etti. Cumhurbaskani Tatar, ziyarette Malatyali Kibris gazileri ile görüsme gerçeklestirdi.

“Sizlere minnettarim”

Görüsme esnasinda açiklamalarda bulunan Cumhurbaskani Tatar, Kibris Gazilerinin Baris Harekati’nda verdikleri mücadeleden övgüyle bahsederek, “KKTC’den Malatya’miza sevgi ve saygilarimizi getirdim. Kibris Türk halki adina sizlere en kalbi duygularimla muhabbetlerimi iletmek istiyorum. Özellikle Kibris gazileri, çok önemlidir. 20 Temmuz 1974 sabahinda Mehmetçik’in Kibris’a adim atmasiyla Kibris Türk’ü özgürlügüne ve bagimsizligina kavusmustur. O günden bugüne Kibris’ta baris vardir ve o barisin güvenligi içerisinde Kibris Türk halki da kendi devletinin çatisi altinda orada hür ve özgür yasamaktadir. Bunu biz tabi ki Türkiyemizin hükümetlerine, devlet büyüklerine ve ayni zamanda Kibris Gazilerine borçluyuz. Çünkü Kibris Gazileri, Kibris Baris Harekati’nda büyük bir kahramanlik, büyük bir destan yazmak suretiyle daha önce bizim Mücahitlerimizin direnisini hep birlikte 20 Temmuz’un sabahinda ve bilahare yaptiklari güzel çalismalarla Kibris’a barisi getirmislerdir. Dolayisiyla sizlere minnettarim. Tüm Türkiye’de ki gazilerimize sükranlarimi iletmek istiyorum. Tabi ki aramizdan ayrilanlara ve sehitlerimize rahmet diliyorum. Yasayan gazilerimize de saglik ve afiyet diliyorum. Sizler her zaman bizim gönlümüzdesiniz. Sizler bizim gönlümüze taht kurmus tursunuz” dedi.

1974 yilinda gerçeklestirilen Baris Harekati’nin önemine vurgu yapan Cumhurbaskani Tatar, ”Geçmise baktigimiz da yillarca Kibris Türk halki oralarda Türkiye oraya gidemeden kahramanlik yapmis, direnmis ve çok acilar çekmistir. Ama netice itibariyle var olusunu sürdürebilmis. Haliyle 1974 sabahinda Baris Harekati’yla, adaya baris götürülmesi suretiyle Dogu Akdeniz’de ki suan ki siyasi dengenin kurulmasina da büyük hizmet ettiniz. Yoksa orasi öyle görünüyor ki simdiye kadar bir Yunan adasi olacakti. Rumlarin tamamiyla hakimiyetine geçecekti. 1974 Baris Harekati’yla o engellenmistir. Kibris’in 2 esit halkinin bir tanesi olan Türk Halkida kendi devletini kurabilmistir. Kendi bagimsiz devletiyle Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’yle suanda Dogu Akdeniz’de biz hem kendi güvenligimiz hem de Türkiye’nin 2 bin kilometrelik sahil seridinin güvenligi için önemlidir. Tabi ki bizimde varligimiz, Türkiye’nin bize olan destegidir. Bize Türkiye’nin silahli kuvvetleriyle garantörlügüdür” seklinde konustu.

Ziyaret esnasinda ünü ülke sinirlarini asan Malatya kayisisinin tadina bakan Cumhurbaskani Tatar, Malatya kayisisini “Muhtesem" olarak nitelendirdi. Ziyaret sonrasi Cumhurbaskani Tatar’a Malatya Muharif Gaziler Dernegi tarafindan Türk bayrakli Kur’an-i Kerim hediye edildi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar, Malatya Muharif Gaziler Dernegini ziyaretinin ardindan televizyon programina katilmak üzere yerel bir televizyon kanalina geçti. Cumhurbaskani Tatar’in Malatya temaslari gün boyu devam edecek.
Kaynak: İHA