Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Kanal Istanbul, Hem Çevreci Hem De Ekonomik Katkisi Olacak Alternatif Bir Suyoludur'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, AK Parti Gençlik Kollari MKYK Toplantisi’na katilarak, Kanal Istanbul basta olmak üzere Türkiye’de tamamlanan ve devam eden ulastirma ve altyapi projeleri ile ilgili gençlerle bilgi paylasimda bulundu. Karaismailoglu, “Kanal Istanbul, hem çevreci hem de ekonomik katkisi olacak alternatif bir suyoludur. Kanal Istanbul güzergahinin yüzde 78’i dogal bir su yatagi. Diger kalan yüzde 22’lik kisimda da ciddi bir toprak hareketi olacak” dedi.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Kanal Istanbul, Hem Çevreci Hem De Ekonomik Katkisi Olacak Alternatif Bir Suyoludur'
Ulasim ve haberlesme alanlarinda çagin gerekliligi olan mobilite, dijitallesme ve lojistik dinamikleriyle sekillenen bütünsel kalkinma odakli bir strateji ile çalistiklarini belirten Bakan Karaismailoglu, gençlere 2003 yilindan bu yana gerçeklestirilen projeler ve Kamu Özel Isbirligi (KÖI) ile ilgili detayli bilgiler verdi. Karaismailoglu, günün ihtiyaçlarina ve gelecegin gelisen ihtiyaçlarina yönelik Lojistik Master Plani çerçevesinde çalismalarini sürdürdüklerini söyledi.



Ulasimin her modunda 2023 hedeflerine ulasmak için var güçleriyle çalistiklarini aktaran Bakan Karaismailoglu, sunlari ifade etti:

“Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak temel faaliyet alanimiz insan, yük ve data hareketliligini saglamaktir. Tüm dünyada her an ihtiyaçlarin gelistigi, standartlarin yükseldigi, teknoloji her saniye gelistigi bir süreç yasaniyor. Bu nedenle Bakanlik olarak; 5 yillik, 10 yillik, 50 yillik planlar üzerinde çalisiyoruz. Ülke olarak stratejik planlarimizi yaptik. Yaptigimiz planlarin ve projelerin bir matematigi, bir akli var. Her projede ülkemizin çikarlarini en düzeyde koruyoruz. Ülkemize kazandirdigimiz her eserde, planlama asamalari ve etütlerini, projelendirme safhalarini ortak akilla ve gençlerimizle birlikte en iyi sekilde gerçeklestiriyoruz. Gençlerimizin dinamizmi ile ve çok çalisarak ülkemizi gelecekte en ileri noktalara tasiyacagimiza dair inancim tam.”

2003-2020 arasinda gerçeklestirilen yatirimlar 1 milyon istihdam sagladi

Türkiye’yi dünyanin yeni lojistik gücü haline dönüstürerek, dünyada ilk 10 ekonomi arasina girmeyi ve istihdam alanlari açarak gençlere daha fazla is ve firsat olanagi sunmayi amaçladiklarini kaydeden Bakan Karaismailoglu, yapilan her proje ile “Bütünsel Kalkinma” faaliyetlerini destekleyecek, ulasimi daha güvenli kilacak, istihdami arttiracak, ekonomi, tarim ve turizm faaliyetlerini güçlendirecek adimlar attiklarini söyledi.

Karaismailoglu, “2003’ten bu yana biten ve devam eden yatirimlarin toplam büyüklügü yaklasik olarak 1 trilyon 580 milyar TL’ye ulasti. Bütünsel Kalkinma ile 2003-2020 yillari arasinda gerçeklestirilen yatirimlar, GSYIH’ya yüzde 3 katki sagladi. Ayrica 1 milyon 20 bin kisiye Istihdam imkani sagladik” dedi.



“Kanal Istanbul, hem çevreci hem de ekonomik katkisi olacak alternatif bir suyoludur”

Açiklamasi sirasinda gençlere asrin projesi Kanal Istanbul’un detaylarina da deginen Karaismailoglu, Kanal Istanbul’un uzunlugunun 45 kilometre olacagini belirterek, “Kanal Istanbul, hem çevreci hem de ekonomik katkisi olacak alternatif bir suyoludur. Kanal Istanbul güzergahinin yüzde 78’i dogal bir su yatagi. Diger kalan yüzde 22’lik kisimda da ciddi bir toprak hareketi olacak” degerlendirmesini yapti.

“Istanbul Bogazi’nin güvenligi ve Uzakdogu ve Bati arasinda büyüyen ticaret hacmi için gereklidir”

Türkiye’nin cografi konumunun avantajlarini firsata çevirirken, dünyadaki ulasim hareketlerine de yön vermek gerektiginin bilgisini veren Bakan Karaismailoglu, gelisen dünya ticaretinden Kanal Istanbul sayesinde alacaklari payi arttirmayi planladiklarini kaydederek, sunlari aktardi:

“Su anda dünyadaki ticaret hacmi yük olarak 12 milyar ton. Bunun 1.7 milyar tonu Karadeniz havzasinda dolasiyor. Ama 2030 yilinda bunun 2 katina çikmasini bekliyoruz. Bu yükün miktari 2030’da 25 milyar tona, Karadeniz etrafinda ise 3.5 milyar tona çikacak. Ardindan 2050’de 95 milyar ton, 2100 yilinda da 150 milyar tona çikmasi bekleniyor. Karadeniz’deki bu ticaret aginin tek çikis noktasi Istanbul bogazi. Bizim bu ticari hareketlilige hazir olmamiz gerekiyor. 2030 yilinda Karadeniz’de olusacak 3.5 milyar tonluk ve ardindan daha da büyüyecek olan ticarette Türkiye’nin söz sahibi olmasi gerekiyor. Kanal Istanbul, Istanbul Bogazi’nin güvenligi ile uzak dogu ve bati arasindaki su anda 710 milyar dolar olan ve sürekli büyüyen ticaret hacminden daha fazla pay alabilmek için gereklidir. Çünkü Türkiye bu ticaretin tam ortasindadir. Bu ticaretten daha fazla pay almanin çabasindayiz. Bugün onlarca gemi Marmara denizinde bogazdan geçmek için sira bekliyor. Onlarin Marmara Denizi’nde olusturdugu kirlilik, egzoz emisyonlariyla çevre kirliligine neden olmasi, su anda konustugumuz musilajin nedenlerinden bir tanesi. Denizdeki kirlilik, hareketsizlik ve deniz suyundaki sicaklikta burada her gün bekleyen onlarca geminin etkisi var.”

“Kanal Istanbul ile alakali sorulacak her sorunun cevabi var”

Her geçen yil artan gemi sayilarinin denizlerde kirliligi arttiracagini, Istanbul bogazinin güvenligini daha çok tehdit edecegini, lojistikte zaman maliyeti sorunlari olusturacagini dile getiren Karaismailoglu, “Yasanacak sikintilari göz önünde bulundurmaliyiz. Zaten bu isin uzmanlari, bilim adamlari bu konuyla ilgili noktayi koydular. Kanal Istanbul projesinin bu konuyla ilgili herhangi bir olumsuz durumu yok. Kanal Istanbul ile alakali sorulacak her sorunun cevabi var. Çünkü projenin en basindan beri bu konuyla iliskili 30 farkli sektörden 200’ün üzerinde bilim insani çalismalar yapti” ifadelerine yer verdi.

“Cumhurbaskanimizin liderliginde bu zihniyete karsi, bikmadan ayni iradeyi göstererek bu büyük projeleri yapmaya devam edecegiz”

Kanal Istanbul’un zemininin beton olacagi yönündeki ifadeleri cevaplayan Karaismailoglu, “Kanalin zemini dogal taban olacak. Sadece belli bölümlere sizdirmaz taban yapacagiz. Geçmiste bogaz köprüsüne karsi çikanlar bugün Kanal Istanbul’a da karsi çikan zihniyetti. Bugün Bogaz köprüsünden 200 bin araç, ikinci köprüden 250 bin araç, üçüncü köprüden de 100 bine yakin araç geçiyor. O köprüler yapilmasaydi Istanbul trafigini düsünebiliyor musunuz? Cumhurbaskanimizin liderliginde bu zihniyete karsi, bikmadan ayni iradeyi göstererek bu büyük projeleri yapmaya devam edecegiz” diye konustu.

Son 19 yilda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde tüm dünyanin gipta ile baktigi uluslararasi çapta mega projeleri Türkiye’ye kazandirdiklarini belirten Bakan Karaismailoglu, “2002’den sonra eksiklik ortaya konuldu. Bu altyapi eksikliginin çok kisa zamanda karsilanmasi gerekiyordu. Bunun planlamalari yapildi, projeler üretildi, ülke kaynaklarini verimli kullanarak önemli isler yapildi. Bu asamada hayatin en yakinina dokunan karayollari ve havayollarinda eksikler çok hizli bir sekilde tamamlandi. Havayollari halkin yolu oldu. Simdi ise demiryolu kismindaki önceliklerimiz ön plana çikiyor. Rayli sistemlerde çok önemli atilimlar yapildi, yapilmaya da devam edilecek. Rayli sistemlere Denizcilikte bu noktada çok önemli bir yer arz ediyor” degerlendirmesini yapti.

Türkiye’nin ulastirma ve altyapi eksikliklerini hizla tamamlarken, Kamu Özel Sektör is birliginin önemli fayda sagladigini söyleyen Bakan Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

“Kamu-özel sektör isbirlikleri, ekonomik büyümeyi engelleyen altyapi açigini kapatmakta yardimci oldu. Bizler Kamu Özel sektör isbirligini etkin olarak kullanarak piyasa belirsizleri karsisinda devletimizin riskini en aza indirerek, özel sektör sermayesi ile finansman saglayarak mega projeleri hayata geçirdik. Bugün tüm dünyanin hayranlik duydugu; 1918 Çanakkale Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Ankara Nigde Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli gibi mega projeler bunlardan sadece birkaçi. Bu ve buna benzer, projeler özel sektörün dinamizmi, kamu deneyimi ve uluslararasi finans kuruluslarinin mali desteginin bir araya getirilip riskin dagitilmasiyla kisa sürede ülkemizin ekonomisine kazandirildi. Söz konusu yatirimlarin normal sartlarda tamamlanmasi 7-20 yil arasi bir süreyi bulurken, Kamu Özel sektör isbirligi ile 5 yildan daha kisa sürede vatandasimizin hizmetine sunuluyor.”
Kaynak: İHA