62. Uluslararasi Aksehir Nasreddin Hoca Senlikleri'nin Resmi Açilis Töreni Yapildi

Temsili Nasreddin Hoca Behzat Uygur: 'Bu yilin iki mesaji vardi. Biri 'çevre bilinci, doga', ikincisi 'mizah, hosgörü' dedik. Mizahla, hosgörüyle bakarsak, empati yaparsak, dünyadaki savaslar azalir, birlik, beraberlik daha da yukari çikar. O yüzden Aksehir'den, dünyanin ortasindan bu mizah, bu hosgörü yayilmaya devam etsin. Dünya da daha güzel bir dünya olsun'

Konya'nin Aksehir ilçesinde düzenlenen 62. Uluslararasi Aksehir Nasreddin Hoca Senlikleri'nin resmi açilis töreni gerçeklestirildi.

Senlikler kapsaminda geleneksel "Nasreddin Hoca'yi senlige çagri", "Kortej yürüyüsü" ve "Maya çalma" etkinlikleri yapildi.

Daha sonra Cumhuriyet Meydani'nda düzenlenen törende konusan temsili Nasreddin Hoca Behzat Uygur, Anadolu'nun en buhranli yillarindan beri halka iyimserligi, güzelligi asilamaya çalistigini söyledi.

Fikralarinin, hikayelerinin dünyanin her yerinde dilden dile yayildigini ifade eden temsili Nasreddin Hoca, "Bütün ülkelerde benim hikayelerim, fikralarim anlatiliyor. Ne mutlu bana. Hatta dünyaca ünlü insanlar bile zamaninda, Ingiltere Basbakani, Amerikan Baskani, onlar bile diplomatik toplantilarda benim fikralarimi anlatarak diplomatik basari kazanmis. Düsünebiliyor musunuz, benim sayemde, benim gösterdigim yol ile. Dünyanin en büyük mizah ustalarindan biri, Charlie Chaplin bir radyo programinda benim fikralarimi anlatmis. Daha dogrusu bizim fikralarimizi anlatmis. Çok güzel seyler bunlar." diye konustu.

Filozoflarin dahi Nasreddin Hoca fikralarina eserlerinde yer verdigine deginen temsili Nasreddin Hoca, söyle devam etti:

"Ne mutlu bana ki sizler de benim fikralarimi, hikayelerimi hala yasatiyorsunuz. Yasatmaniz güzel de arada bir görüyorum, ben ve çagdaslarim Mevlana, Yunus Emre olmasaydi acaba sizler o Twitter'da, Instagram'da, Facebook'ta ne paylasacaktiniz merak ediyorum. Hala benim sözlerim yaziliyor, Yunus Emre'nin, Mevlana'nin sözleri yaziliyor. Güzel, paylasin. Buna itirazim yok da bir seye itirazim var, arada bana ait olmayan hikayeleri, sözleri, fikralari Nasreddin Hoca'nin agzindanmis gibi yazmayin. Birisi 'Damlaya damlaya göl olur' yazmis, altina da 'Nasreddin Hoca.' Vallahi söz bana ait degil ama kim demisse güzel demis."

- "Aman torunlarim, dogaya sahip çikalim"

Temsili Nasreddin Hoca, sunlari kaydetti:

"Bugün, gölümüze bakiyorum da su seviyesi bayagi asagilara inmis, kuraklik baslamis. Ileride damlaya damlaya da göl olmaz o yüzden dogaya dikkat edelim, dogayi sevelim ki doga da bizi sevsin. O güzel kirazimiz, o gölden aliyor bütün lezzetini tadini. Aman torunlarim, dogaya sahip çikalim, bütün canlilarimiza sahip çikalim. Onlar bizim yarinlarimiz. Bindigimiz dali kesmeyelim. Bu yilin iki mesaji vardi biri 'çevre bilinci, doga', ikincisi 'mizah, hosgörü' dedik. Mizahla, hosgörüyle bakarsak, empati yaparsak, dünyadaki savaslar azalir, birlik, beraberlik daha da yukari çikar. O yüzden Aksehir'den, dünyanin ortasindan, bu mizah, bu hosgörü yayilmaya devam etsin. Dünya da daha güzel bir dünya olsun."

Bazi elestirilere neden olan Nasreddin Hoca heykeline iliskin görüsünü paylasan temsili Nasreddin Hoca, "Geçenlerde sosyal medyada bir heykelimi gördüm. Baktim, baktim hiç bana benzemiyor. Biraz daha baktim hiçbir seye benzemiyor. Ne hoca hoca, ne esegi esek, ne heykeltiras heykeltiras, ne heykel heykel. Adamcagiz bir tek benim 'Ya tutarsam'dan yola çikmis ama o da tutmamis. Bazi islere 'ya tutarsa' diye girilmez. Sanat ister, bilim ister, özveri ister, ustalik, emek, ter ister." dedi.

Konusmasina baslamadan önce protokol üyelerinden para toplayan temsili Nasreddin Hoca, "Parayi aldim, parayi alirsam beni daha dikkatli dinlersiniz diye. Ikinci neden de su, insanin cebinde para oldugu zaman bir baska konusuyor sevgili torunlarim ama ben bu parayi almayacagim geri de vermeyecegim. Cezaevine bir kütüphane yapiliyormus. Bu topladigimiz parayla cezaevindeki mahkumlara kitap temin edilecek. Onlar da Nasreddin Hoca'ya, torunlarina yakisir biçimde kendilerini egitecek." ifadelerini kullandi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan da Nasreddin Hoca'nin, nezaketin, ilmin, mizahin, Anadolu kültürünün simgesi oldugunu vurguladi.

Nasreddin Hoca Senlikleri'nin gerçek bir halk bayrami havasinda geçtigini dile getiren Özkan, "Su anda dünyanin ortasindayiz. Hoca'mizin belirttigi gibi dünyanin ortasi Aksehir'dir. Aksehir'in dünyanin ortasi olmasi sadece fiziksel olarak degildir. Burada kastedilen Aksehir'in bir manevi merkez olmasidir. Manevi merkez demek ilmin, irfanin cereyan ettigi merkez demektir. Insanligin, hosgörünün, ferasetin oldugu merkez demektir." seklinde konustu.

Özkan, Nasreddin Hoca'nin ilim ve irfaninin yasatilmasi, yeni nesillere aktarilmasi temennisinde bulundu.

Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay da senligin hayirli olmasini diledi.

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri hatira fotografi çektirdi.

Çesitli etkinliklerle 6 gün sürecek senlik, 10 Temmuz'da sona erecek.
Kaynak: AA