Zelenskiy Açiklamasi Sea Breeze 2021 Tatbikati Karadeniz'deki Tehditlere Karsi Dayanismayi Gösteriyor

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin adimlari nedeniyle Karadeniz’deki askeri tehditlerin arttigini belirterek, "Sea Breeze 2021 tatbikati, bu tehditlere karsi dayanisma ve Karadeniz'de seyrüsefer özgürlügünün kisitlanmasina izin vermeyecegimizi gösteriyor.” dedi.

Zelenskiy, Ukrayna Donanma Günü töreni dolayisiyla ziyaret ettigi Odesa Limani’nda yaptigi konusmada, donanmayi gelistirmeye öncelik verdiklerini söyledi.

ABD ve Ukrayna’nin ev sahipligi yaptigi, çogunlugu NATO üyesi ülkelerin katildigi Sea Breeze 2021 tatbikatinin önemine isaret eden Zelenskiy, “Bu yil Sea Breeze 2021, düzenlenmeye baslandigindan bu yana tarihin en büyügü olarak kayitlara geçti. Donanma personelimiz, katilimci ülkelerin birlikleriyle birlikte deniz gücümüzü artirmaya devam ediyor.” diye konustu.

Tatbikatin, Karadeniz’de artan tehditlere yönelik de ayri bir anlam tasidigini anlatan Zelenskiy, “Sea Breeze 2021 tatbikati, Rusya’nin saldirgan adimlari nedeniyle Karadeniz bölgesinde yogunlasan askeri tehditlere karsi dayanisma ve Karadeniz'de seyrüsefer özgürlügünün kisitlanmasina izin vermeyecegimizi gösteriyor. Tatbikat, Ukrayna'nin da bir kiyi devleti olarak egemenlik hakkinin gasbina izin vermeyecegimizi gösteriyor.” ifadesini kullandi.

28 Haziran’da baslayan ve 10 Temmuz’a kadar sürecek "Sea Breeze 2021" tatbikatina NATO üyesi 30’dan fazla ülke katiliyor.

Tatbikatta 5 bin askerin yani sira 32 gemi, 40 hava araci, 18 özel kuvvetlerden olusan grup katiliyor. Söz konusu tatbikat 1997’den beri düzenleniyor.

Kaynak: AA