Pakistan Ulusal Güvenlik Danismani Yusuf, Hindistan Ile Artik Arka Kapi Temaslarinin Olmadigini Söyledi

Pakistan Basbakani Imran Han'in Ulusal Güvenlik Danismani Muid Yusuf, Hindistan ile müzakerelerin baslamasi için yapilan arka kapi temaslarinin artik olmadigini söyledi.

Yusuf, Geo News kanalina verdigi röportajda, iki ülke arasindaki temaslarin kesildigini çünkü Hindistan'in 5 Agustos 2019'daki Cammu Kesmir kararlarinin iptali basta olmak üzere güven artirici herhangi bir önlem almadigini ifade etti.

Hindistan’in müzakereleri baslatmak için Pakistan'a yanastigini belirten ve söz konusu temasin ne zaman ve nerede gerçeklestigine dair bir bilgiye yer vermeyen Yusuf, "Bize yanasan Hindistan'di. Onlar Kesmir dahil tüm tartismali meseleleri konusmak istediklerini söylediler." dedi.

Yusuf, Hint hükümetinin bu durumla ilgili olumlu herhangi bir adim atmadigina dikkati çekerek, Hindistan ile müzakerelerin baslamasi için yürütülen arka kapi temaslarinin artik olmadigini söyledi.

- Cammu Kesmir'in özel statüsünün kaldirilmasi

Hindistan, 5 Agustos 2019'da yaptigi anayasa degisikligi ile Cammu Kesmir'in özel yönetim statüsünü kaldirmis ve bölgeyi merkeze bagli "Birlik Topragi" statüsünde iki ayri idari birime ayirmisti.

Pakistan, bu eyleme tepki olarak Yeni Delhi yönetimiyle diplomatik iliskilerinin derecesini düsürme karari almisti.

- BAE'nin arabuluculugu iddiasi

Hindistan ile Pakistan'in istihbarat baskanlarinin ocak ayinda Birlesik Arap Emirlikleri’nde (BAE) tansiyonu düsürmek için bir araya geldigi öne sürülmüstü.

Hindistan ve Pakistan, 25 Subat'ta iki ülke arasinda ihtilafli Kesmir sinirindaki ateskese, tüm mutabakat ve anlasmalara "mutlak riayet edilmesi" konusunda anlasmaya varmisti.

BAE'nin Washington Büyükelçisi Yusuf el- Uteybe, 14 Nisan'da yaptigi açiklamada, ülkesinin Hindistan ile Pakistan arasinda arabuluculuk yaptigini ve Kesmir’de varilan ateskes anlasmasinda rolü oldugunu ileri sürmüstü.

Kaynak: AA