Hava Sicakligi Meyan Serbetine Ilgiyi Arttirdi

Gaziantep’te, 42 dereceyi bulan hava sicakliklari meyan serbetine ilgiyi arttirdi.

Hava Sicakligi Meyan Serbetine Ilgiyi Arttirdi
Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde yasayan vatandaslarin yazin vazgeçilmez lezzetlerinden olan meyan serbeti, serinlemek isteyenlerin ilk duragi oluyor.

Dogal sifa kaynagi olarak da bilinen serbet, meyan bitkisi kaynatilip, damlama usulü ile demlendikten sonra buz içinde satisa sunuluyor.

Kisin salep, yasin meyan kökü serbeti satan Hasan Kanalci, havanin durumuna göre satislarinda artislar yasandigini söyledi.



Kanalci, meyan kökü serbetinin birçok hastaliga karsida faydali oldugunu belirterek, “Güneydogumuzun bu bir ilacidir. Mide, böbrek, idrar yollarini temizlemeye birebirdir. Amerika, Avrupa, Çin meyan bitkisini kanser ilaçlarinda, karaciger hastaliklarinda kullaniyor” dedi.



“Damlama usulle elde ediliyor”

Meyan serbetinin nasil yapildigini da anlatan Kanalci, “Köyden bize toplanarak gelir, dibeklerde dövülür, inceltiriz içine de bir parça ilacini atariz sonrasinda 2 saatlik dinlendirmenin ardindan, damlama usulü ile olusur son olarak suyunu ilave eder satisimiza baslariz” ifadelerini kullandi.

“Hava sicakligina göre satis degisiyor”

Satisin hava sicakligina bagli oldugunu vurgulayan Hasan Kanalci “Havanin sicakligina göre degisiyor, 50 bardak da satiliyor, 100 bardak da, tamamen havaya bagli. Bu bir ilaç, hazim esnasinda maden suyundan daha kuvvetli, ne kadar aci yerseniz yiyin, yarim bardak dahi içseniz o aciyi alir” diye konustu.

Kaynak: İHA