GÜNCELLEME - 'Çiftlik Bank' Davasi Sanigi Mehmet Aydin, Türkiye'ye Getirildi

Anadolu Cumhuriyet Bassavciliginin talimatiyla havalimaninda gözaltina alinan 'Tosuncuk' lakapli Aydin, saglik kontrolünün ardindan Istanbul Emniyet Müdürlügü Istanbul Havalimani Sube Müdürlügüne götürüldüMEHMET AYDIN'IN EMNIYETE GETIRILDIGI BILGISI VE DIGER DETAYLAR EKLENDI.

"Suç islemek amaciyla örgüt kurmak" ve "dolandiricilik" gibi çesitli suçlardan 75 bin 260 yila kadar hapis cezasi istemiyle hakkinda dava açilan ve kirmizi bültenle aranan Çiftlik Bank davasi sanigi Mehmet Aydin, Türkiye'ye getirildi.

Kamuoyunda "Tosuncuk" lakabiyla taninan ve Türkiye'nin talebi üzerine Brezilya tarafindan sinir disi edilen Aydin'i tasiyan THY'nin TK16 sefer sayili uçagi, Brezilya'nin Sao Paulo kentindeki Guarulhos Uluslararasi Havalimani'ndan Türkiye saati ile 09.40'ta havalandi.

Istanbul Havalimanina saat 22.10'da getirilen Aydin, Istanbul Anadolu Cumhuriyet Bassavciliginin talimatiyla gözaltina alindi.

Saglik kontrolünden geçirilen Aydin, Gaziosmanpasa Adliyesi'nin havalimanindaki ek binasina götürüldü.

Aydin daha sonra, Istanbul Emniyet Müdürlügü Istanbul Havalimani Sube Müdürlügüne getirildi.

Genis güvenlik önlemleri altinda buraya getirilen ve Anadolu Cumhuriyet Bassavciliginca 4 gün gözalti süresi verildigi ögrenilen Aydin'in buradaki islemlerinin ardindan Istanbul Emniyet Müdürlügüne götürülmesi bekleniyor.

- Bassavciliktan açiklama

Istanbul Anadolu Cumhuriyet Bassavciligindan, konuyla ilgili yapilan yazili açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Kamuoyunda 'Çiftlik Bank' adiyla bilinen ve gelir getirme vaadiyle binlerce vatandasin maddi zarara ugramasina neden olan olusuma iliskin Cumhuriyet Bassavciligimizca 'Suç islemek amaciyla örgüt kurmak, suç örgütüne üye olmak, bilisim sistemlerini araç olarak kullanarak ve ticari sirketlerin faaliyeti kapsaminda nitelikli dolandiricilik yapmak ile suçtan kaynaklanan malvarligi degerlerini aklamak' suçlarindan baslatilan sorusturmalar kapsaminda çok sayida süpheli hakkinda bu tarihe dek iki ayri kamu davasi açilmis olup, ayrica henüz yakalanmayan veya haklarindaki deliller toplanmamis olan süphelilere iliskin bir sorusturmamiz da devam etmektedir."

Sorusturmaya konu örgütün elebasi olan ve hakkinda 31 Mayis 2018 tarihli iade talepnamesi düzenlenerek Brezilya adli makamlarindan iadesi talep edilen süpheli Mehmet Aydin'in, adi geçen ülkede yakalanarak bugün itibariyla iade edildigi aktarilan açiklamada, "Istanbul Havalimani’nda teslim alinan süpheli, hem hakkinda devam eden sorusturma hem de daha önce açilan kamu davalari kapsaminda yapilmasi gereken ifade alma, sorgu vs. adli islemlerin tamamlanmasi amaciyla Cumhuriyet Bassavciligimiz tarafindan gözaltina alinmistir." ifadelerine yer verildi.

- 20 sanigin yargilamasi sürüyor

Anadolu Cumhuriyet Bassavciligi, Çiftlik Bank sisteminin kurucu ve yöneticilerine iliskin yürüttügü sorusturma kapsaminda 7'si firari, 11'i tutuklu 48 süpheli hakkinda iddianame hazirladi.

Iddianamede, 3 bin 762 kisi "müsteki" olarak yer alirken, aralarinda Mehmet Aydin'in da bulundugu ve suç örgütü ele basi oldugu iddia edilen 18 sanik hakkinda, "suç islemek amaciyla örgüt kurma ve yönetme", "bilisim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandiricilik", "ticari sirketlerin faaliyeti kapsaminda nitelikli dolandiricilik", "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama" suçlarindan 22 bin 580'er yildan 75 bin 260'ar yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

Anadolu 6. Agir Ceza Mahkemesi'nde süren dava sürecinde, 48 saniktan dosyasi ayrilan 18'inin beraatine karar verildi.

Yargilama, saniklar Mehmet Aydin, agabeyi Fatih Aydin, Cengiz Samur ve Osman Naim Kaya'nin da aralarinda bulundugu 4'ü firari 20 sanik yönünden dava ediyor.

Saniklarin yargilandigi dava, Anadolu 6. Agir Ceza Mahkemesince 14 Eylül'de görülecek.
Kaynak: AA