'12. Uluslararasi Istanbul Opera Festivali' Gala Konseri'nde Seçkin Örnekler Seslendirildi

MaNga grubunun solisti Ferman Akgül: 'Ilk kez opera dinledim. Kendi turnelerimizden firsat bulup konserlere gidemiyorduk. Her solistin kendisine has ifadelerini hayranlikla izliyorum. Insanlik için küçük ama benim için galiba büyük bir adim oldu'

Kültür ve Turizm Bakanligi Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlügü bünyesinde gerçeklesen "12. Uluslararasi Istanbul Opera Festivali"nin 'Gala Konseri' Istanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesi'nde düzenlendi.

Ikincisi düzenlenen konsere Cumhurbaskani Basdanismani Fecir Alptekin, Istanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arikan ve MaNga grubunun solisti Ferman Akgül'ün de aralarinda bulundugu müzikseverler katildi.

- "Tarihi dokuda izlemek bir baska keyif"

Konsere ara verildiginde AA muhabirinin sorularini yanitlayan Alptekin, Opera Festivalini her sene iple çektigini belirterek, "Tüm sehir operalarimizdan karma bir kadro olusturulmus, nefis bir konser oluyor. Gerçekten sonra boyunca dinlerken gurur duyuyorum." diye konustu.

Geçen seneki festivalde "Saraydan Kiz Kaçirma" operasini dinledigini ifade eden Alptekin, "Bu yilda bir mani olmazsa izleyecegim. Özellikle Arkeoloji Müzesinin bahçesindeki tarihi dokuda izlemek bir baska keyif." ifadelerini kullandi.

Istanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arikan da festivale olan ilgiden memnun olduklarini dile getirerek, "Ilerleyen programlara talebinde çok oldugunu görüyoruz. Her sene ilginin yogun olmasindan ötürü "Saraydan Kiz Kaçirma Operasi"ni bu yil üç gün temsili yapilacak ama onun da biletleri simdiden tükendi." dedi.

- "Ilk kez opera konseri dinliyorum"

MaNga grubunun solisti Ferman Akgül ise ilk kez bir opera temsilinde bulundugunu söyleyerek, "Kendi turnelerimizden firsat bulup konserlere gidemiyorduk. Her solistin kendisine has ifadelerini hayranlikla izliyorum. Insanlik için küçük ama benim için galiba büyük bir adim oldu." diye konustu.

Konserin tarihi bir atmosferde yapiliyor olmasina da deginen Akgül, "Bizim rock konserleri çok gürültülü oldugu için bu tip mekanlarda yapamiyoruz. Istanbul'u ve bu tarihi müzikle yasayabilmek artik çok keyif veriyor." dedi.

Akgül, Manga grubuyla çalismalarina devam ettiklerini dile getirerek, "Yeni albüm çalismasindayiz, bir iki tane senfoni projesi hazirligimiz var, Türk müzigi çalismalarim ve 'Yunus' projesi çalismalari devam ediyor. Birçok daldan eserler yazmaya ve konserler tasarlamaya devam ediyoruz, artik konserler açildigi için de 1-2 ay içerisinde yavas yavas sergilemeye baslayacagiz." açiklamasinda bulundu.

Can Okan'in orkestra sefligini üstlendigi konserde, Birgül Su Ariç, Perihan Nayir Artan, Gülbin Günay, Ayten Telek, Hande Soner Ürben, Efe Kislali, Aylin Ates, Ferda Yetiser, Senol Talinli, Faik Mansuroglu, Caner Akgün, Murat Güney, Umut Tarik Akça, Zafer Erdas ve Gökhan Ürben'den olusan 15 solist sanatçi sahne aldi.

Kovid-19 tedbirleri kapsaminda maske, hijyen ve mesafe kurallarina uygun gerçeklestirilen konserde, Wagner, Mozart, Rossini, Gounod, C. Saint-Saens, Messenet, Bizet, Verdi ve Puccini'nin de aralarinda bulundugu önemli bestecilerin eserlerinden seçkin örnekler seslendirildi.

- Festival, 11 Temmuz'a kadar devam edecek

Etkinlik yarin barok dönem eserlerinden seçkin antik arya ve düetlerin seslendirilecegi "Barok Konseri" ile devam edecek.

Orkestra Sefi Paolo Villa yönetimindeki konserde, IDOB Orkestrasi'na Otilia Ipek, Elif Tugba Tekisik, Kaan Buldular, Kevork Tavityan ve Suat Arikan eslik edecek. Konserde, keman sololariyla Oleksandr Samoylenko ve antik barok çalgi "lavta" sololariyla Hande Cangökçe de yer alacak.

Düzenlendigi ilk yildan beri festival programinda yer verilen Wolfgang Amadeus Mozart'in "Saraydan Kiz Kaçirma" eseri, 8 ve 10 Temmuz ile kapanisin gerçeklesecegi 11 Temmuz'da sanatseverlerin begenisine sunulacak.

Caner Akin'in sahneye koydugu eser, klasik haline sadik kalinarak, aylardir dünya gündemini olusturan salgina da göndermelerin yapildigi farkli bir reji anlayisiyla seyirci karsisinda olacak.

Solistler Erdem Erdogan ve Ufuk Toker "Belmonte", Tuncay Kurtoglu ve Umut Tingür "Osmin" rolünü, Ceren Aydin ve Hale Soner Kekeç "Konstanze", Isilay Meriç Karatas, Nazli Deniz Süren ve Evren Isik Yasemin "Blondchen", Serkan Bodur, Berk Dalkiliç ve Onur Turan "Pedrillo", Caner Akin "Selim Pasa", Adahan Cabar ise "çocuk" rolünü yorumlayacak.

Murat Cem Orhan yönetimindeki IDOB Orkestrasi ve Volkan Akkoç yönetimindeki IDOB Korosu'nun eslik edecegi Saraydan Kiz Kaçirma Operasi'nin koreografisini Tan Sagtürk üstleniyor.

Sanatseverler, 12. Uluslararasi Istanbul Opera Festivali biletlerini "www.biletinial.com" sitesinden alabiliyor.

Kaynak: AA