Cumhurbaskani Erdogan, Marmaris'te Orman Yanginlariyla Ilgili Açiklamada Bulundu Açiklamasi

'Türkiye, bu yanginlarin izlerini kisa sürede silecektir. Hiçbir vatandasimizin magdur olmasina müsaade edemeyiz. Can kaybi disindaki her türlü kaybi, telafi edecek güce ve imkana sahibiz' '(Marmaris) Yanginlara müdahale için hava araçlari yaninda 80 arazöz, 35 tanker, 31 is makinesi, 176 hizmet araci, 1400 personel görev yapmaktadir' 'Saglik Bakanligimiz da 38 ambulans ve 175 personelle vatandaslarimiza yardimci olmaktadir. Yangindan etkilenen vatandaslarimizin 2'si disinda hepsi hastanelerden taburcu edilmistir' 'Barinma, gida, temizlik malzemesi ve benzeri ihtiyaçlar için gereken her türlü tedbir alinmis, her türlü ikmal mekanizmasi olusturulmustur' 'Ormanlarimizi yakanlari bulup cigerlerini yakmak boynumuzun borcudur'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Türkiye, bu yanginlarin izlerini kisa sürede silecektir. Hiçbir vatandasimizin magdur olmasina müsaade edemeyiz. Can kaybi disindaki her türlü kaybi, telafi edecek güce ve imkana sahibiz." dedi.

Erdogan, Marmaris Ögretmen Evi'nde orman yanginlariyla ilgili yaptigi açiklamasina, "geçmis olsun" dileginde bulunarak basladi.

Marmaris'ten önce Antalya'nin Manavgat ilçesine gittigini ve yapilan çalismalari yerinde inceledigini belirten Erdogan, Manavgat'tan Alanya'ya kadar olan alani helikopterden inceleme imkani buldugunu söyledi.

Allah'tan ülkeyi ve milleti her türlü kazadan, beladan, afetten ve musibetten muhafaza eylemesini niyaz eden Erdogan, yanginda su ana kadar çesitli otel, kamu kurumu ve evlerin hasar gördügünü, tehlike altinda olan bazi mahallelerin bosaltilarak insanlarin güvenli yerlere nakledildigini ifade etti.

- "Ihtiyaçlar için her türlü ikmal mekanizmasi olusturulmustur"

Erdogan, açiklamasina söyle devam etti:

"Mugla'dan, diger illerimizden ve Azerbaycan'dan gelen ekipler, her yangin sahasinda çalismalarini sürdürmektedir. Yanginlara müdahale için hava araçlari yaninda 80 arazöz, 35 tanker, 31 is makinesi, 176 hizmet araci, 1400 personel görev yapmaktadir. Saglik Bakanligimiz da 38 ambulans ve 175 personelle vatandaslarimiza yardimci olmaktadir. Yangindan etkilenen vatandaslarimizin 2'si disinda hepsi hastanelerden taburcu edilmistir. Bosaltilan mahallelerimizdeki vatandaslarimiz en yakindaki güvenli yerlesim yerlerine aktarilmistir. Ayrica barinma, gida, temizlik malzemesi ve benzeri ihtiyaçlar için gereken her türlü tedbir alinmis, her türlü ikmal mekanizmasi olusturulmustur."

Sahin Akdemir'in Marmaris'teki yangina müdahale eden ekiplere yardimci olmak isterken hayatini kaybetmesinden duydugu üzüntüyü dile getiren Erdogan, geride gözü yasli bir kiz evlat ve sevenlerini birakan Sahin'e Allah'tan rahmet, ailesine sabir diledi.

Türkiye'nin, Sahin ve onun gibi cani pahasina ülkesini korumanin mücadelesini verenleri asla unutmadigini ve unutmayacagini belirten Erdogan, yangin söndürme ve sogutma faaliyetlerini müteakip hemen yapilan zarar tespitlerine göre, konut, ahir ve ticari alanlarla ilgili gereken adimlarin atilmaya baslanacagini bildirdi.

Erdogan, "Marmaris'teki yanginin birine çocuklarin yol açtigi bilinmekle birlikte, diger yanginlarla ilgili arastirmalar sürüyor. Hatta Milas'taki yanginla ilgili bir kisi gözaltina alinmistir." dedi.

Geçen yil terör örgütü elebaslarinin ormanlari yakma talimati vermesinin ardindan ülkedeki orman yangini alaninin iki katina çiktigini animsatan Erdogan, bu yanginlarin bir kisminin da benzer bir talimatla baslatilmis olma ihtimalini gözardi etmediklerini söyledi.

- "Bu kirli zihniyeti yok farz ediyoruz"

Erdogan, konusmasinda su ifadeleri kullandi:

"Ormanlarimizi yakanlari bulup cigerlerini yakmak boynumuzun borcudur. Ilgili birimlerimiz gereken çalismalari hassasiyetle yürütmektedir. Tabi ülkemizin karsilastigi her krizde, her hadisede, her sikintida oldugu gibi orman yanginlari konusunda da istismarci bir kesim hemen harekete geçmistir. Sosyal medya ve çesitli dedikodu mecralari araciligiyla akil almaz yalanlar, iftiralar, çarpitmalar hemen ortaliga saçilmistir. Halbuki bu siyaset konusu yapilabilecek bir mesele kesinlikle degildir. Türkiye, bölgesinin en güçlü orman yanginlariyla mücadele altyapisina sahip bir ülkedir. Uçaklar meselesinde devletin resmi bilgilerine kulak vermektense yillarca bu ülkenin vaktini ve kaynaklarini israf etmis olanlarin yalanlarina inanmayi tercih edenleri üzüntüyle takip ediyoruz. Canlarini tehlikeye atarak, yanginlarla mücadele eden ormancilarimiza, itfaiyecilerimize, güvenlik ve saglik personelimize, resmi ve sivil görevlilerimize zerre kadar saygisi olmayan bu kirli zihniyeti yok farz ediyoruz, ademe mahkum ediyoruz."

"Allah'in izniyle Türkiye, bu yanginlarin izlerini kisa sürede silecektir. Hiçbir vatandasimizin magdur olmasina müsaade edemeyiz. Can kaybi disindaki her türlü kaybi, telafi edecek güce ve imkana sahibiz." diyen Erdogan, kendi ülkesine ve halkina düsman zihniyeti milletin ilk firsatta tasfiye edecegine iliskin düsüncesini paylasti.

Erdogan, birlige, beraberlige, dayanismaya en çok ihtiyaç olan dönemde tüm vatandaslari bir binanin tuglalari gibi siki sikiya kenetlenmeye davet etti.

- "Devlet-millet dayanismasini bozmak isteyen provokatörlere asla meydani birakmayacagiz"

Yanan alanlarda fidan dikimine ilk yagmurlarla birlikte baslanacagini ve zarar gören vatandaslarin hiçbirinin magduriyetine de meydan verilmeyecegini belirten Erdogan, "Devlet-millet dayanismasini bozmak isteyen provokatörlere asla meydani birakmayacagiz. Sehitler veren bir kurum olan orman teskilatimizin kahraman mensuplarinin fedakarliklarina saygi duymayanlar, her mecrada hak ettikleri dersi alacaktir." diye konustu.

Erdogan, orman yanginlariyla mücadele ederken sehit olan itfaiyecilere Allah'tan rahmet ve ailelerine sabir dileyerek, alaninda dünyanin en iyilerinden olan orman teskilatini daha da güçlendirmek için gereken adimlari süratle atacaklarini açikladi.

Orman yanginlarindan etkilenen bölgelerin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildigini hatirlatan Erdogan, böylece tarim, hayvancilik ve sera faaliyetlerinin hasarlarinin karsilanacagini, yanan ve hasar gören evlere öncelikle 50 bin liraya kadar esya yardimi yapilacagini söyledi.

Erdogan, ayrica kira yardimi yapilacagini, vergiler, SGK primleri, esnaf kredileri ödemeleri, tarim kredi, tarim ziraat borçlarinin ertelenecegini, faizsiz esnaf kredisi ve KOSGEB acil destegi verilecegini ve bir ay içerisinde de evlerin insaatina baslanacagini kaydetti.

- "Acil ihtiyaçlarin karsilanmasi için 50 milyon lira ödenek gönderildi"

Bir yil içerisinde kirsal mahallelerdeki ve tüm afet bölgesindeki evlerin yöresel mimariye uygun sekilde ahiri, deposu ve tüm müstemilatiyla tamamlanacagini açiklayan Erdogan, yangindan etkilenen bölgelerde acil ihtiyaçlarin karsilanmasi için 50 milyon lira ödenek gönderildigini belirtti.

Erdogan, Türkiye'nin dünyada orman varligini artiran nadir ülkelerden biri oldugunu belirterek, "Biz iktidar oldugumuz süre içerisinde yaklasik 5 milyon agaç dikmis bir iktidariz. Sadece bu 19 yillik sürede diktigimiz bu agaçlar ile su anda basimiza gelen bu sikintilari insallah yine en kisa zamanda telafi edecek güce sahibiz. Orman alanimizi bu süre içerisinde 23 milyon hektara çikarmistik. Insallah hem yanan yerlerin yenilenmesi hem diger kampanyalarimizla bu alani daha da artiracagiz." degerlendirmesini yapti.

- Notlar

Cumhurbaskani Erdogan, helikopterle Beldibi Stadi'na inis yapti.

Otobüsle Marmaris Ögretmen Evine gelen Erdogan, bekleyen kalabaliga el sallayip içeriye girdi, bölgede devam eden yanginlar hakkinda bilgi aldi.

Erdogan'a Cumhurbaskan Yardimcisi Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim ve Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin da eslik etti.
Kaynak: AA