Samsun Yilda 134 Türde 10 Milyon Fidan Üreterek Türkiye'yi Yesillendiriyor

Samsun Orman Fidanlik Müdürlügü, yilda 134 türde 10 milyon fidan üreterek Türkiye’yi yesillendiriyor.

Samsun Yilda 134 Türde 10 Milyon Fidan Üreterek Türkiye'yi Yesillendiriyor
Türkiye’nin en büyük fidan üretim merkezlerinden biri olan Samsun Orman Fidanlik Müdürlügü yilda 10 milyon fidan üreterek Türkiye’nin farkli sehirlerine gönderiyor. Bünyesine bagli 6 fidanlik sefligi olan müdürlük; Samsun, Bafra, Vezirköprü, Amasya, Çorum, Tokat Orman Fidanlik Seflikleri ile üretilen fidan rakami 10 milyonun üzerine çikiyor. Bin 850 dekar alan üzerinde faaliyet gösteren Samsun Orman Fidanlik Müdürlügü, yetistirmek üzere üretimini yaptigi 134 degisik türde fidan ile adeta insanlarin doga ile iç içe yasamasina öncülük ediyor. Üretilen fidanlar hayatin birçok farkli noktasinda degerlendirilerek toprakla bulusuyor.

“Yilda 10 milyon fidan üretiliyor”

Ihtiyaç duyulan tüm fidan türlerini ürettiklerini ifade eden Samsun Orman Fidanlik Müdürü Ahmet Ulukan, “Müdürlügümüzde Orman Genel Müdürlügü(OGM) programlari dahilinde gerek orman agaci fidani gerekse süs bitkisi yetistiriyoruz. Fidanlik müdürlügü olarak 6 adet sefligimizdeki 9 adet fidanligimizda degisik yetisme ortami sartlarina sahip fidanlar ve süs bitkileri yetistiriyoruz. Yillik programimiz 6,5 milyon üretim, 3,5 milyon da fidan bakimi ile birlikte toplamda 10 milyon fidan üretiyoruz. Üretilen fidanlarimizi OGM’nin agaçlandirma sahalarinda, kamu kurumlarinin bahçelerinin agaçlandirma çalismalarinda, Milli Agaçlandirma Seferberligi kapsaminda kullanilmak üzere bedelsiz olarak veriyoruz. Belirli günlerde de vatandaslara bedelsiz olarak fidan dagitimi yapiyoruz. 2020 yilinin basindan bu güne kadar toplam 800 bin adedin üzerinde bedelsiz fidan dagitimi yapilmistir. OGM’nin ihtiyaci olan karaçam, sariçam, serdir, servi gibi ibreli türler ile ihlamur, kestane, ceviz, akasya, kayin, kavak gibi yaprakli türler üretilmektedir. Burada hem tohumdan hem de çelikten üretim gerçeklesmektedir. Bafra ve Tokat’ta asili türler de üretiyoruz. Bafra’da ceviz, dut, mavi Ladin asiliyoruz. Tokat’ta da ceviz asilamalarimiz sürüyor” dedi.



“Türkiye’nin her yerine fidan gönderiyoruz”

Türkiye’nin her yerine fidan gönderdiklerinin altini çizen Ulukan, “Vatandaslar fidanligimizi her zaman gelip ziyaret edebilirler. Her türlü fidan ihtiyaçlarini da karsilayabilirler. Yoldan geçenler bile izin alip fidanligimizi gezmek istiyorlar. Buradan Elazig, Diyarbakir, Sanliurfa, Ankara, Trakya Bölgesi’ne fidan gönderiyoruz. Orman Genel Müdürlügünün tahsisleri dogrultusunda Türkiye’nin hemen her yerine fidan gönderiyoruz” diye konustu.

Ulukan açiklamasini söyle tamamladi:

"Mugla Marmaris’te çikan yanginda bir mesai arkadasimiz sehit oldu. Bugüne kadar toplam 119 sehidimiz var. Tüm sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Mekanlari cennet olsun. Ailelerine sabirlar diliyoruz."
Kaynak: İHA