Libya Siyasi Diyalog Forumunun Isviçre Toplantilarinda Seçimlere Iliskin Uzlasi Saglanamadi

Birlesmis Milletler (BM) öncülügünde Isviçre'de toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF) üyeleri, 24 Aralik'ta yapilmasina karar verilen parlamento ve devlet baskanligi seçimlerinin anayasal temeli konusunda uzlasi saglayamadi.

BM Genel Sekreter Yardimcisi ve BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Koordinatörü Raisedon Zenenga, 28 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde Isviçre'nin Nyon kasabasinda toplanan LSDF toplantilarinin sonucuna iliskin açiklamalarda bulundu.

Zenenga, LSDF üyelerine hitap ederek, toplantilara "net bir gündem ve net bir zaman çizelgesi" ile geldiklerini, 4 gün sürmesi beklenen forumun uzlasi saglanamamasi nedeniyle bir gün daha uzatildigini ve bir Uzlasi Komitesi kuruldugunu hatirlatti.

75 forum üyesi arasindan seçilen 13 kisi ile kurulan Uzlasi Komitesinin de "bir anlasmaya varmayi basaramadigini" belirten Zenenga, "Tüm firsatlara ragmen hala ortak bir noktanin olmamasi üzücü." diye konustu.

UNSMIL Koordinatörü, söyle devam etti:

"Libya halki, 24 Aralik'ta yapilacak parlamento ve devlet baskanligi seçimlerinde demokratik haklarini kullanma firsatini hala arzuladigi için kesinlikle hayal kirikligina ugrayacaktir. Bu, LSDF'nin güvenilirligi ve liyakati için iyiye isaret degildir."

"Bu çikmazi kirmanin anahtarinin, BM'nin belirledigi 'Yol Haritasinin' ruhuna geri dönerek, 24 Aralik'ta yapilacak seçimleri güvence altina alan bir uzlasmaya varmak" oldugunu vurgulayan Zenenga, "Bu oturumu bitirirken, uygulanabilir bir uzlasiya varmak ve sizi birlestiren noktalari pekistirmek için kendi aranizda istisareye devam etmenizi tavsiye ediyorum." dedi.

Zenenga, 24 Aralik'taki seçimlerin anayasal temelinin belirlenmesi için çalismaya devam edeceklerini kaydederek, "Seçimleri ve seçimlerin 24 Aralik'ta yapilmasini mümkün kilmayan teklifler degerlendirmeye alinmayacaktir." ifadesini kullandi.

- Libya'da siyasi diyalog süreci

BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) tarafindan Libya'nin farkli siyasi ve sosyal kesimlerini temsilen seçilen 75 üyeli LSDF oturumlari, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan parlamento ve baskanlik seçimlerinin anayasal temelini görüsmek üzere 28 Haziran'da Isviçre'nin Nyon kasabasinda baslamisti.

LSDF'nin Kasim 2020'de Tunus'taki ilk toplantisi sonucunda 24 Aralik'ta seçimlere gidilmesi karari çikmisti.

LSDF üyelerinin 5 Subat'ta Cenevre'de yaptigi oylama sonucunda da yil sonunda yapilmasi planlanan seçimlere kadar geçici Baskanlik Konseyi Baskanligina Muhammed el-Menfi, Basbakanliga da Abdulhamid Dibeybe seçilmisti.

Kaynak: AA