Kanada Kavruluyor Açiklamasi Asiri Sicaklarda Can Kaybi 719'A Yükseldi

Kanada’nin British Columbia eyaletini etkisi altina alan sicak hava dalgasinda hayatini kaybedenlerin sayisi 719’a yükseldi. Bu hafta sicaklik rekorlarinin kirildigi Lytton’da ise devam eden yanginlar tüm bölgeye yayildi.

Kanada’nin batisinda etkisini sürdüren sicak hava dalgasi can kaybini arttiriyor. British Columbia Adli Tip Kurumu Baskani Lisa Lapointe yaptigi açiklamada, 25 Haziran-1 Temmuz arasinda asiri sicaklardan toplam 719 kisinin hayatini kaybettigini duyurdu. Lapointe, "Bu sayi baslangiç niteligindedir ve bildirilen ek ölümler sistemimize girildiginde artabilir. 7 gün boyunca kaydedilen 719 ölüm, normalde bir hafta boyunca beklenen ölüm vakalarindan 3 kaz daha fazla" ifadelerini kullandi. Halki kütüphaneler, alisveris merkezleri ve sogutma merkezleri de dahil olmak üzere daha serin ortamlari ziyaret etmeye çagiran Lapointe, "Geçtigimiz hafta yasanan ölümlerin çogu, minimum havalandirmaya sahip özel konutlarda yalniz yasayan yasli bireyler arasinda görüldü" dedi.

Lapointe, eyalette mevsim normallerinin üzerinde kaydedilen sicakliklarin yasandigi bölgelerde, insanlarin ekstra önlem almalarinin ve yalniz yasayanlari kontrol etmelerinin önemli oldugunu vurguladi.

Orman yangini Lytton’u haritadan sildi

British Columbia eyaletine bagli Lytton bölgesinde ise 30 Haziran’da ormanlik alanda çikan yangin, bölgenin tamamina yayildi. Federal hükümet, yanginlari kontrol altina almak için yogun çaba gösteren yerel yetkililere yardim amaciyla askeri uçak gönderilecegini duyurdu. Kanada Savunma Bakani Harjit Sajjan, hükümetin yanginlari söndürmek ve risk altindaki insanlara ulasmak için askeri helikopterler ve personel de dahil olmak üzere yardim saglayacagini belirtti.

Kamu Güvenligi Bakani Bill Blair, hava kosullarinin ve orman yanginlarinin eyalet üzerinde "yikici" ve "benzeri görülmemis" bir etkiye yol açtigi vurguladi. Lytton’da Çarsamba gecesi alevlerin yerlesim yerlerini tehdit etmesiyle bölge sakini tahliye edilirken, evler de alevlere teslim oldu. British Columbia Orman Yangini Teskilati ise eyalet genelinde toplam 136 noktada devam eden yanginlarin birçok yolun her iki yönde de trafigin kapanmasina neden oldugu belirtti.

Lytton, bu hafta ülkede kaydedilen en yüksek sicaklik rekorunu üç kez kirmis, bölgede hava sicakligi sali günü 49.6 santigrat dereceye ulasmisti.
Kaynak: İHA