'Çiftlik Bank' Sisteminin Kurucusu Mehmet Aydin 75 Bin 260 Yila Kadar Hapisle Yargilaniyor

'Çiftlik Bank' olarak bilinen sistemi kurarak, binlerce kisiyi magdur ettikten sonra 2018'de firar eden 'Tosuncuk' lakapli Mehmet Aydin, Türkiye'ye getiriliyor Hakkinda açilan davada 'suç islemek amaciyla örgüt kurma ve yönetme', 'bilisim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandiricilik', 'ticari sirketlerin faaliyeti kapsaminda nitelikli dolandiricilik', 'suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama' suçlamalari yöneltilen Aydin'in 75 bin 260 yila kadar hapisle cezalandirilmasi isteniyor Mehmet Aydin, firari oldugu süreçte Emniyet Genel Müdürlügü InterpolEuropol Dairesi Baskanligi'nin girisimiyle Interpol'ün arananlar listesine dahil edilmisti.

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen sistemin kurucusu ve 2 yildan fazla süredir firari olan Mehmet Aydin, 3 bin 762 kisinin magdur oldugu davada 22 bin 580 yildan 75 bin 260 yila kadar hapisle yargilaniyor.

Kamuoyunda Çiftlik Bank olarak bilinen sisteme para yatiran çok sayida kisi magdur oldugu gerekçesiyle 2018'de yargi yoluna basvurdu. Sistemin kurucusu "Tosuncuk" lakapli Mehmet Aydin ise, kurdugu sistem üzerinden topladigi paralarin bir kismiyla yurt disina firar etti.

Anadolu Cumhuriyet Bassavciligi, bu sisteme katilimci olarak para yatiran çok sayida kisinin magdur olmasi üzerine sorusturma baslatti. Türkiye'nin birçok ilinden magdurun ortaya çikmasi üzerine Bassavcilik, sorusturmanin tek elden yürütülebilmesi amaciyla diger illerdeki adliyelere de yazi gönderdi.

Gelir getirme vaadiyle vatandaslar adina para karsiligi açilan sanal hesaplardan olusan, ayrica fiilen çiftlikler de kurulup gelir getirdigi iddia edilen Çiftlik Bank adli sistemin kuruculari hakkinda, "suç islemek amaciyla örgüt kurma", "suç örgütüne üye olma", "bilisim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandiricilik" ve "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama" suçlarindan sorusturma açildi.

- 3 milyon 90 bin liraya el konulmustu

Sorusturma kapsaminda sirket yetkilileri hakkinda yurt disina çikis yasagi seklinde adli kontrol tedbirleri uygulanirken, bu sistem sayesinde birikip suçtan elde edildigi anlasilan 3 milyon 90 bin 340 liraya, ayrica 16 süpheli ile sistemde islem yapan 3 firmanin malvarliklarina da el konuldu.

SPK ve Gümrük ve Ticaret Bakanligi müfettislerince düzenlenen raporlarda, söz konusu sistemin Mehmet Aydin tarafindan kurulan "www.ciftlikbank.com" adli internet sitesi üzerinden isletildigi belirlendi.

Raporlarda, sistemin ilk dönemde Aydin'in kisisel hesaplari üzerinden, daha sonra yine ayni sahsin sahibi oldugu Çiftlik Bilgi Islem Bilisim Tarim Hayvancilik Ltd. Sti. unvanli firma üzerinden isledigi, yine Mehmet Aydin ve kardesi Fatih Aydin'in pay sahibi olup KKTC'de kurulan Famegame Software Ltd. Sti. unvanli sirketin de sistem bünyesinde faaliyet gösterdigi yer aldi.

Mevcut verilere göre süphelilerce kurulan internet sitesinde sisteme yatirim yapan 132 bin 222 ayri katilimci bulundugu, ayrica sistemde yatirim yapmayan 388 bin 99 kisinin daha mevcut oldugu tespit edildi.

- Bir milyarin üzerinde para toplanmis

Katilimcilarin sisteme para ödeyerek sanal hayvanlara sahip olduklari ve kendilerine sanal ortamda alim-satim yapmak suretiyle yüksek gelir elde etme vaadinde bulunuldugu, bu sekilde isletilen sistem araciligiyla 31 Temmuz 2016'dan bu yana toplam 132 bin 222 katilimcidan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandigi tespit edildi.

Bu süreçte katilimcilara 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme yapildigi tespit edilirken, sistemdeki mal varligi degerinin 58 milyon 126 bin 75 lira oldugu, sirketlere sermaye olarak toplam 128 milyon 490 bin 850 lira aktarildigi, sirketlerin 2017 yili itibariyla toplam 22 milyon 541 bin 596 lira zarar ettigi belirlendi.

Yürütülen sorusturma kapsaminda, Anadolu cumhuriyet Bassavciligi'nin talebi üzerine, Çanakkale Dora Gida Içecek Insaat Petrol Tarim ve Hayvancilik Turizm Ticaret Limited Sirketi, Çiftlik Bilgi Islem Bilisim Tarim Hayvancilik Ticaret Limited Sirketi ile Fame Game Hayvancilik Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketine 3 kisilik kayyum heyeti atanmasina karar verildi.

- 6 kisi hakkinda kirmizi bülten düzenlenmisti

Magdur sayisinin sürekli artmasi üzerine sorusturma derinlestirilirken, sistemin kurucularinin yakalanmasi için operasyonlar düzenlendi. Bu kapsamda gözaltina alinan süphelilerden 13'ü tutuklanirken, haklarinda yakalama karari çikarilan aralarinda sistemin kurucusu firari Mehmet Aydin'in da bulundugu 6 kisi hakkinda ise kirmizi bülten düzenlendi.

Adalet Bakanligi araciligiyla Uruguay ve Bulgaristan ülkelerinden haklarinda kirmizi bülten çikarilan Osman Naim Kaya ve Düzgün Genç'in iadeleri de talep edildi.

Yürütülen sorusturma sürecinde, haklarinda yakalama karari bulunan sistemin yazilimcisi Cudi Cumhur Yurdakul, sistemin beyin takimindan Suat Fehmi Emur, finans müdürü oldugu iddia edilen Koray Hasgül tutuklandi. Bulgaristan'da yakalanarak Türkiye'ye iade edilen Düzgün Genç'in de tutuklanmasina karar verildi.

- Interpol'ün en çok arananlar listesine dahil edildi

Emniyet Genel Müdürlügü Interpol-Europol Dairesi Baskanligi, "Çiftlik Bank" adiyla kurdugu sistemle çok sayida kisiyi dolandiran ve daha sonra kayiplara karisan Mehmet Aydin'in Interpol'ün en çok arananlar listesine dahil edilmesi için girisimde bulundu.

Yürütülen çalismalarin sonucunda Aydin, söz konusu listeye dahil edildi. Interpol'ün sisteminde Aydin'in bilgilerinin yani sira fotograflari da yer aldi. Ayni listeye, ilgili sorusturma kapsaminda zanlinin aranan agabeyi Fatih Aydin da dahil edildi.

- Mehmet Aydin'in 75 bin 260'ar yila kadar hapsi istendi

Anadolu Cumhuriyet Bassavciligi, Çiftlik Bank sisteminin kurucu ve yöneticilerine iliskin yürüttügü sorusturmayi kisa sürede tamamlayarak 7'si firari, 11'i tutuklu 48 süpheli hakkinda iddianame hazirladi.

Sorusturma sonucunda hazirlanan iddianamede, aralarinda Brezilya, Uruguay, KKTC ve ABD adli makamlarina yönelik iade talepnamesi düzenlenen firari Mehmet Aydin, Fatih Aydin, Osman Naim Kaya ve Cengiz Samur'un da bulundugu 48 kisi "süpheli" sifatiyla yer alirken, 3 bin 762 kisi de "müsteki" olarak yer aldi.

Aralarinda firari Mehmet Aydin'in da bulundugu 18 süpheli hakkinda "suç islemek amaciyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan ikiser yildan altisar yila, "bilisim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandiricilik" suçundan 3 bin 762 kez üçer yildan onar yila, "ticari sirketlerin faaliyeti kapsaminda nitelikli dolandiricilik" suçundan yine 3 bin 762 kez üçer yildan onar yila, "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama" suçundan da altisar yildan 14'er yila kadar hapis cezasi istendi.

Iddianamede, bu kapsamda 18 örgüt yöneticisinin 22 bin 580'er yildan 75 bin 260'ar yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

Iddianamede, 23 süphelinin "suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olma", "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama" suçlarindan dörder yildan onar yila kadar, 7 süpheli hakkinda da "suç islemek amaciyla kurulan örgüte yardim etme" ve "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklama" suçlarindan dörder yildan onar yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.

- Ilk durusmada, 11 tutuklu saniktan 9'u tahliye edildi

Anadolu 6. Agir Ceza Mahkemesi'nin iddianameyi kabul etmesine üzerine, 48 süpheli 10 Mayis 2019'da hakim karsisina çikti.

Devam eden yargilama sürecinde, sisteme parasini kaptiran çok sayida magdur da durusmalara katilarak, zararlarinin giderilmesini talep etti.

Mahkeme, toplam 6 gün kadar süren ilk durusma sonunda, 11 tutuklu saniktan 9'unun tahliyesine karar verdi. Firari saniklar Mehmet Aydin, Fatih Aydin, Cengiz Samur, Osman Naim Kaya, Hakan Soysal, Niyazi Karakoç ve Serdal Dostdogru hakkinda çikarilan yakalama kararlarinin devamina karar verdi.

Davanin 4 Temmuz'da yapilan ikinci durusmasinda ise, firari saniklar Serdal Dostdogru ile Hakan Soysal hakkindaki yakalama kararlari kaldirildi. Tutuklu bulunan 2 sanigin da tahliyesine karar verilen durusmada, firari saniklar Mehmet Aydin, Fatih Aydin, Cengiz Samur, Osman Naim Kaya ve Niyazi Karakoç hakkinda çikarilan yakalama kararlarinin devamina hükmedildi.

Tutuklu sanigin kalmadigi davanin 26 Aralik 2019 tarihindeki üçüncü durusmasinda ise, firari saniklardan sirketin genel müdürü Niyazi Karakoç da durusmaya gelerek savunma yapti. Karakoç hakkindaki yakalama karari da, bu durusmada kaldirildi.

- 28 sanigin dosyasi ayrildi, beraat karari verildi

Anadolu 6. Agir Ceza Mahkemesi, yargilamasi süren 48 saniktan 28'i hakkindaki dosyanin ayrilmasina karar vererek, bu saniklar üzerine atili suçlamalarin yasal unsurlarinin olusmadigi gerekçesiyle beraat hükmü kurdu.

Davanin 4'ü firari 20 sanikli bir sonraki durusmasinda ise, firari saniklardan Cengiz Samur'un avukati, ABD'de bulunan müvekkilinin tutuklanmama güvencesi verilirse Türkiye'ye gelerek mahkemede savunma yapmak istedigini bildirdi. Mahkeme heyeti, sanigin Cengiz Samur'un avukatinca yapilan bu talebi reddetti.

Hakkinda yakalama kararlari bulunan firari saniklar Mehmet Aydin, agabeyi Fatih Aydin, Cengiz Samur ve Osman Naim Kaya'nin da aralarinda bulundugu 20 sanigin yargilamasi Anadolu 6. Agir Ceza Mahkemesinde 14 Eylül'de devam edecek.

Kaynak: AA