CHP Genel Baskan Yardimcisi Agbaba'dan 'Isten Çikarmalara Karsi Önlem' Çagrisi Açiklamasi

'Kisa çalisma ödenegi en az yil sonuna kadar uzatilmali, issizlik ödeneginden yararlanmak için son 3 yil 600 gün prim ödeme sarti kaldirilmalidir' 'Kisa çalisma ödenegi ve isten çikarma yasagi kapsaminda olan tüm isçilerin uzun dönemli sigorta primleri devlet tarafindan karsilanmalidir'.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, kitlesel isten çikarmalara karsi önlem alinmasi, kisa çalisma ödeneginin en az yil sonuna kadar uzatilmasi gerektigini bildirdi.

Agbaba, yaptigi yazili açiklamada, 30 Haziran itibariyla sona eren kisa çalisma ödenegi uygulamasi ve isten çikarma yasagi ile bazi magduriyetler yasanabilecegi konusunda uyarida bulunduklarini belirtti.

1 Temmuz itibariyla kitlesel isten çikarmalarin önünün açildigini, acil önlem alinmasinin sart oldugunu savunan Agbaba, sunlari kaydetti:

"Türkiye yaklasik 16 aydir salginla mücadele ediyor. Salgin sadece bir saglik sorunu olarak degil ayni zamanda ekonomik ve sosyal yönleri ile de bu süreçte büyük tahribatlara neden oldu. Iktidar sanki birden ülkede salgin bitmis gibi, salginin yarattigi ekonomik problemler çözülmüs gibi zaten yetersiz olan sosyal önlemleri toptan kaldirmaya karar verdi. Esnaf, küçük ve orta boy isletmeler 16 aydir aç-kapa yöntemiYle faaliyetlerine sürekli ara verdi. Küçük ve orta boy isletmeler büyük bir borç batagi içinde. Ülkede her 100 KOBI’den 86’si borçlu. Esnaf salgin döneminde kullandigi kredilerin taksitleri ile bogusuyor. Bu durumda kisa çalisma ödeneginin bitmesi, henüz tam normallesemeyen isletmelerde kitlesel isten çikarmalarin yasanmasina neden olacaktir."

2 milyon 173 bin isçinin issizlik tehlikesiyle karsi karsiya oldugunu ifade eden Agbaba, CHP'nin ortaya koydugu 5 temel talebin dikkate alinmasini istedi.

Çalisanlari bekleyen bir tehlikenin de 1 Temmuz itibariyla issiz kaldiklari andan itibaren "issizlik ödenegi’’ hakkindan yararlanamama ihtimali olduguna isaret eden Agbaba, "Ücretsiz izin döneminde sigorta primleri yatirilmayan isçiler, önceki dönem için 600 gün prim sarti aranacagindan olasi bir isten atilma durumunda issizlik maasindan faydalanamayabilir." degerlendirmesini yapti.

Agbaba, CHP'nin 5 talebini söyle siraladi:

"- Kisa çalisma ödenegi en az yil sonuna kadar uzatilmalidir.

- Isten çikarma yasagi istisnalari kaldirilarak yine en az yil sonuna kadar devam etmeli, ücretsiz izin uygulamasina son verilmelidir.

- Kisa Çalisma Ödenegi'nden yararlanma kosulu olan son 3 yil 450 gün prim ödeme ve son 60 gün kesintisiz hizmet sarti ortadan kaldirilmalidir. Yine issizlik ödeneginden yararlanmak için son 3 yil 600 gün prim ödeme sarti kaldirilmalidir.

- Kisa Çalisma Ödenegi'nin alt limiti en az 2825 lira asgari ücret olarak belirlenmelidir. Günlük 50 lira ücretsiz izin destegi yerine tüm çalisanlar kisa çalisma ödenegi kapsamina dahil edilmelidir.

- Kisa Çalisma Ödenegi ve isten çikarma yasagi kapsaminda olan tüm isçilerin uzun dönemli sigorta primleri ise devlet tarafindan karsilanmali, ilerleyen dönemlerde emeklilik hakkin için çalisan hak kaybina ugramamalidir."
Kaynak: AA