Banglades'te Dang Hummasi Vakalarindaki Artis, Kovid-19 Salginiyla Mücadele Sürecini Zorlastiriyor

Banglades'te, mevsimsel dang hummasi vakalarindaki endise verici artis, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede zorluga neden oluyor.

Banglades Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü Sözcüsü Nazmul Islam, çevrim içi düzenledigi basin toplantisinda, dang hummasinin son günlerde birçok kiside görüldügünü belirterek, hastaligin "hükümet için yeni gerilim konusu" haline geldigini söyledi.

Halki hem dang hummasi hem de Kovid-19'a karsi saglik talimatlarina uymaya çagiran Islam, merkezi ve bölgesel yetkililerin iki hastaliktan kaynaklanan karmasik durumu ele almaya çalistiklarini kaydetti.

Hükümetin son verilere göre bu yil, 102'si son 24 saatte olmak üzere toplam 1679 hastaya dang hummasi teshisi konuldu. Vakalarin yüzde 77'sinin görüldügü temmuzda ise 1304 kisi hastaliga yakalandi.

Öte yandan Kurban Bayrami tatilinin ardindan, Banglades'te son 24 saatte 228 yeni ölüm ve 11 bin 291 yeni vaka ile Kovid-19 vakalari hafif bir artis kaydetti.

Yine son 24 saatte 10 bin 584 kisinin sagligina kavustugu ülkede, salginin basindan bu yana 1,16 milyondan fazla vaka görüldü, toplam 19 bin 274 kisi hayatini kaybetti.

Ülkede toplu asilama kampanyasi kapsaminda bugüne kadar, birinci ve ikinci dozlar da dahil olmak üzere yaklasik 11,5 milyon Kovid-19 asisi yapildi.

Banglades hükümeti 23 Temmuz'da, 5 Agustos'a kadar devam edecek ülke çapinda bir karantina karari almisti.

- Dang hummasi

Dang hummasi virüsü, insanlara sivrisinekler araciligiyla bulasiyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif atese sebebiyet veren hastalik, bazi vakalarda ölümcül olabiliyor.

Vakalar, genellikle "yagis dönemleri" olarak bilinen haziran ve eylül ile aralik ve martta artis gösteriyor.

Bilim insanlari, yüksek sicaklik ve uzun süren yagislarin sitma ve dang hummasi tasiyan sivrisineklerin artmasina sebep oldugu uyarisinda bulunuyor.

Hastaliga sebep olan sivrisinek türünün, su birikintilerinde larva olusturmasi nedeniyle özellikle sanayi çevrelerindeki çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanmasi gerektigi belirtiliyor.

Kaynak: AA