Türkiye Otelciler Federasyonu Ile Google Türkiye Arasinda Is Birligi Protokolü Imzalandi

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: 'Dünya 1,5 yildir yürüdügü son derece sikintili bir yoldan agir ama emin adimlarla düzlüge çikmak üzere. Normallesme kavramini artik daha sik ve rahat kullanmaya hep beraber basladik. Ancak dünyanin degistigini eskisinden farkli oldugunu göz ardi etmemeliyiz. Özellikle turizmde yeni anlayislarin ve yaklasimlarin yükseliste oldugunu görüyoruz' 'Güvenli Turizm Sertifikasyon Programini havaalanlarindan tutunda turizm araçlari, kültürsanat tesisleri ve tema parklara kadar sorumlulugumuz altindaki her yerde, kosulsuz bir hassasiyet ve disiplin içinde uyguluyoruz' 'Memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki GoTürkiye portalimiz alaninda büyük bir basari hikayesi oldu. 81 ilimizi içine alan ve ülkemizdeki bütün turizm deneyimlerini kapsayacak dijital bir platform olarak hayata geçirdik'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Dünya 1,5 yildir yürüdügü son derece sikintili bir yoldan agir ama emin adimlarla düzlüge çikmak üzere. Normallesme kavramini artik daha sik ve rahat kullanmaya hep beraber basladik. Ancak dünyanin degistigini eskisinden farkli oldugunu göz ardi etmemeliyiz. Özellikle turizmde yeni anlayislarin ve yaklasimlarin yükseliste oldugunu görüyoruz." dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Google Türkiye is birligi protokolü imza töreni Çiragan Sarayi'nda gerçeklestirildi.

Programda konusan Ersoy, degisen dünyada yeni döneme dogru atilan bu güçlü adim ve is birligi dolayisiyla her iki kurulusu da tebrik etti.

Imzalanan protokolün turizme, sektörün isleyisine ve çalisanlarina fayda sunmasini temenni ettigini dile getiren Ersoy, "Dünya 1,5 yildir yürüdügü son derece sikintili bir yoldan agir ama emin adimlarla düzlüge çikmak üzere. Normallesme kavramini artik daha sik ve rahat kullanmaya hep beraber basladik. Ancak dünyanin degistigini, eskisinden farkli oldugunu göz ardi etmemeliyiz. Özellikle turizmde yeni anlayislarin ve yaklasimlarin yükseliste oldugunu görüyoruz." diye konustu.

Pandemi sonrasinda sürecin hizli bir sekilde gelismeye basladigin ifade eden Ersoy, "Bunlarin bir kismi, yasanan sürecin psikolojik sonuçlari olarak insanlarin tercihinde olan degisiklikler. Belki içlerinden bazilari bu travmalarin atlatilmasiyla yeniden 2020 öncesine dönebilir. Ama bir kisminin kalici oldugunu, bunun bir tercih degil zorunluluk oldugunu zaten biliyoruz. Bunlar nedir derseniz ilk olarak turizmin saglik altyapisi ile birlikte sunabildigi güvence artik insanlar için önemli bir tercih sebebi. Artik hijyen ve saglik standartlari hayatimizda kalici olacak." degerlendirmesini yapti.

Bakan Ersoy, Güvenli Turizm Sertifikasyon Programi'nin özgün ve basarili bir uygulama olarak dünyada kendisini kanitladigini altini çizerek, "Elbette teknolojiden kapasiteye, hizmet kalitesinden saglik personelimizin yüksek karakter ve kabiliyetine kadar ülkemizin saglik altyapisinin gücü de bütün dünyada hayranlik ve takdir kazanmistir. Özetle, Sertifikasyon Programimiz, beraberinde sundugumuz 'Turist Koruma Destek Sigortasi' uygulamasi ve saglik sistemimiz bir bütün olusturarak, ülkemizi tercih eden misafirlerimizin konfor ve özgürlüklerinden ödün vermeden güvenli ve huzurlu bir tatil geçirmelerini teminat altina almaktadir." seklinde konustu.

Ersoy, programin 30 oda ve üzeri kapasiteye sahip oteller için zorunlu, altindakiler için de gönüllülük esasiyla sürdürüldügünü, 171 kriter barindirdigini ve dünyanin en önde gelen akreditasyon kuruluslarinin denetiminde bugüne kadar yaklasik 11 bin tesis ve aracin belgelendirildigini anlatti.

Sertifika alan tesis ve araçlarin da her ay en az 4 kez denetlendigini kaydeden Ersoy, "Sertifikasyon Programimiz bundan sonra pandemiden bagimsiz olarak da gelistirilmeye ve güncellenmeye açik bir anlayisla, Türk turizminin sundugu sürekli bir ayricalik olacaktir." dedi.

Ersoy, degisimin kalici oldugu ikinci alanin ise turizmin dijital altyapisi oldugunu, dijital platformlarin uçak bileti almak yahut otel rezervasyonu yapmanin çok ötesine geçtigini belirterek, "Ülke yahut kurum olarak bunu gerçeklestiremeyenler rakiplerinin gerisinde kalmaya artik mahkum." ifadesini kullandi.

- "GoTürkiye portalimiz büyük bir basari hikayesi oldu"

Tatil planlamalarinda kapsamli çözüm sunan dijital platformlarin insanlarin tercihlerini etkiledigini vurgulayan Ersoy, sunlari kaydetti:

"Memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki GoTürkiye portalimiz, alaninda büyük bir basari hikayesi oldu. 81 ilimizi içine alan ve ülkemizdeki bütün turizm deneyimlerini kapsayacak dijital bir platform olarak hayata geçirdik. Sundugu içerik kalitesi, kapsam çesitliligi ve bununla birlikte gelen yüksek ziyaretçi sayisi ile memnuniyet orani, dünya genelinde onu ciddi bir dijital inovasyon örnegi haline getirmekte.

Türkçe ve Ingilizce basta olmak üzere 10 farkli dilde içerik sunan GoTürkiye'de sadece 2021'de yayina alinan yeni baslik sayisi bine yaklasmistir. Elbette sürekli daha iyisi için gelistirmeye ve güncellemeye hep beraber devam ediyoruz. GoTürkiye, aylik ortalama 6 milyon ziyaretçisi olan, 2021'deki ziyaretçi sayisi 30 milyon seviyesine yaklasan ve yil sonu tekil ziyaretçi hedefi 70 milyon olan bir dijital güce dönüstü."

Dogru kitleye yayin yapmanin ve etkili yerlerde tanitim yapmanin önemine dikkati çeken Ersoy, bu sayilari etkili olacak sekilde arttirmanin 100 milyonu ulasmayi hedeflediklerini; Rusya, Almanya, Ingiltere, Fransa, Bulgaristan, Polonya ve Romanya basta olmak üzere dünyanin dört bir yanindan Türkiye'yi tercih etmek isteyen herkese fikir verdigini söyledi.

Bakan Ersoy, "Ayrica memnuniyetle belirtmek isterim ki 2002 yilindan bu yana düzenli olarak gerçeklestirilen Altin Örümcek Ödülleri Organizasyonu'nda GoTürkiye platformumuz Turizm ve Seyahat ve Halkin Favorisi kategorisinde olmak üzere iki ödül kazandi." bilgisini verdi.

- "Insanlara teknolojik konfor sunmayi önemsemeliyiz"

Bakan Ersoy, teknolojide hizmet alanlarinin çok hizli gelistigini ve çesitlendigini belirterek, "Agirlamadan önce sunduklarimiz kadar, ülkemizde ve tesislerimizde agirladigimiz insanlara da teknolojik konfor sunmayi önemsemeliyiz. Özellikle Kovid-19 sonrasi hijyen uygulamalarindan ödeme aliskanliklarina kadar temassiz teknolojiler deger kazandi. Ayrica belirtmemiz gerekir ki iyi bir internet altyapisi ve güvenlik yatirimi günümüzde elimizi güçlendirecek en önemli faktörlerdendir" dedi.

Artik dijital göçebelik diye bir kavram oldugunu ve giderek yayildigini aktaran Ersoy, sözlerini söyle sürdürdü:

"Biz Bakanlik olarak bu konudaki yasal zeminle ilgili çalismalarimizi hizla sürdürüyoruz ama seyahat-deger zincirindeki paydaslarimizin tamaminin bu konuda düsünmesi gerekiyor. Burada iyi bir pasta payi var ve biz de bu pastadan iyi bir payi almamiz, ortak hareket etmemiz gerekiyor. Son olarak sanal dünyanin tanitimda ve kitlelere ulasmada tasidigi muazzam potansiyeli akilci ve stratejik sekilde kullanmanin gayreti içerisinde olmaliyiz. Bu alanda Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansimiz yani TGA çok genç bir kurum olmasina ragmen çok basarili bir süreç yürütmektedir. Üstelik dijital platformlarin yaninda görsel, isitsel ve basili medya mecralarinda da yürüttügü çalismalarla bugün Türkiye dünyanin en kapsamli tanitim programini yürüten ülkedir."

Ersoy, TÜROFED ve Google Türkiye arasinda egitim, teknoloji ve bilgi paylasimini kapsayan böylesi bir protokolün hayata geçirilmesini çok degerli buldugunu sözlerine ekledi.

- "Türkiye ekonomisine katki ve destek vermek için elimizden gelen çalismayi yapacagiz"

TÜROFED Baskani Sururi Çorabatir, sektörün tekrar görkemli günlerine dönmesi gerektigini belirterek, "Türkiye ekonomisine katki ve destek vermek için elimizden gelen çalismayi yapacagiz ve bunu yapmakta kararliyiz." dedi.

Bakan Ersoy'a salgin sürecindeki rehberligi ve destegi için tesekkür eden Çorabatir, "Kurumlar arasinda koordinasyon basta olmak üzere salgin süresince dijitallesme tüm sektörlerde öne çikan bir konu haline geldi. Dijital platformlar online içerik yönetimi veri analizi turizm sektörünün yeniden eski canliligina kavusmasinda TÜROFED olarak olmazsa olmazlarimizdandir." seklinde konustu.

Google Türkiye Ülke Müdürü Mehmet Keteloglu ise Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansinin (TGA) kurulusuyla, Türkiye'nin global trendlerle uyumlu bir sekilde yeni bir yapiya kavustugunu söyledi.

Kuruldugu günden bu yana TGA ile birlikte çalistiklari bilgisini paylasan Keteloglu, bu is birligini derinlestirerek teknolojik çözümleriyle destek olmaya gayret ettiklerini kaydetti.

Konusmalarin ardindan, Kültür ve Turizm Bakani Ersoy, TÜROFED Baskani Sururi Çorabatir ve Google Türkiye Ülke Müdürü Mehmet Keteloglu protokolü imzalandi.

Protokol kapsaminda Google Türkiye ve TÜROFED'in, pandemi kosullarinin zorunlu hale getirdigi dijital dönüsüm sürecinde turizm isletmelerini desteklemek amaciyla güçlerini birlestirmesi öngörülüyor.

Söz konusu is birligi turizm ve seyahat sektöründeki isletmelerin ve insan kaynaginin, inovatif araç ve ürünler saglanmasindan dijital beceriler kazandirilmasina yönelik egitimlere kadar uzanan genis bir yelpazede desteklenmesine yönelik adimlar içeriyor.
Kaynak: AA