Filipinler'de Taal Yanardagi'ndaki Hareketlilik Nedeniyle Binlerce Kisi Tahliye Ediliyor

Filipinler'in baskenti Manila'nin güneyinde yer alan Taal Yanardagi'ndaki hareketlenmeler üzerine, bölge sakinleri tahliye edilmeye baslandi.

Yetkililer, dün baslayan tahliye çalismalari sonrasi yanardagin bulundugu Taal Gölü'ne kiyisi olan Laurel ve Agoncillo bölgelerinde yasayan binlerce kisinin tahliye edildigini bildirdi.

Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü, bölge sakinlerini, yanardagin bulundugu adadan uzak durmalari yönünde uyardi.

Volkanik patlama tehlikesiyle karsi karsiya kalacak köylerden tahliye edilen kisi sayisinin, 14 bini bulabilecegi kaydedildi.

Öte yandan yetkililer okul binalarinda, spor salonlarinda ve kiliselerde kurulan tahliye barinaklarinda, kisilerin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi korunmasi için gerekli önlemleri aldiklarini belirtti.

Yüksek buhar ve parçaciklar püskürten Taal Yanardagi'nin alarm seviyesi dün 3'e çikarilmisti.

- 82 binden fazla kisi güvenlik nedeniyle tahliye edilmisti

Taal Yanardagi 1965'te patladiginda bölgede yasayan 200'den fazla kisi hayatini kaybetmisti.

Yanardagin 12 Ocak 2020'deki patlamasinin ardindan çikan kül ve duman, 56 kilometre uzaktaki baskent Manila'ya kadar tasinmisti.

Filipinler Volkan ve Deprem Bilimleri Enstitüsü, patlamanin ardindan bölgedeki acil durum seviyesini, "lav püskürme tehlikesine" isaret eden 4'e yükseltmis, Ada'daki yerlesimlerin yani sira göl çevresinde bulunan yerlesimlerdeki 82 binden fazla kisi güvenlik nedeniyle tahliye edilmisti.

Dünyanin en küçük yanardagi Taal, Filipinler'deki 24 aktif volkan arasinda yer aliyor.

Filipinler, Pasifik'te "Ates Kusagi" olarak adlandirilan, depremlerin ve volkanik patlamalarin yogun yasandigi fay hatti üzerinde bulunuyor.

Kaynak: AA