Büyükçekmece'de Lavanta Hasati

Büyükçekmece’de bu yil 3’üncü kez düzenlenen lavanta hasat senliginde bulusan minikler ve aileleri mis kokulu renkli lavanta bahçelerinde hatira fotografi çektirip gönüllerince bir gün yasadi.

Büyükçekmece Belediyesi tarafindan geleneksel hale getirilen ve bu yil 3’üncüsü düzenlenen Lavanta Hasati Senligi renkli görüntülere sahne oldu. Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün, Silivri Belediyesi eski dönem belediye baskani Özcan Isiklar, anaokulu ögrencileri, lavanta üreticileri ve çok sayida vatandasin katildigi etkinlikte, mis kokulu ve rengarenk lavanta bahçelerinde yilin ilk hasati yapildi. Etkinlikte, yine belediye tarafindan düzenlenen Tarim Akademisi Tarimda Yeni Uygulamalar Egitimi’ne katilan kursiyerlerin sertifikalari teslim edildi. Hasat öncesinde sahneye çikan anaokulu çocuklarinin da dans gösterileri de ilgiyle takip edildi.

Hasat programina katilan Habibe Yildirim isimli bir vatandas, “Çok mutluyuz çok güzel bir etkinlik” dedi.

Rengarenk tarlada hatiran fotografi çektiren Melis Beste Ata bir diger vatandas ise duygularini dile getirerek, “ Doganin içinde olmak gerçekten beni çok mutlu ediyor” diye konustu.

Özgür Ceren Ata isimli bir vatandas ise doga ile iç içe olmanin verdigi memnuniyeti kaydederek, “ Çocuklar için geldik ama bize de iyi geldi. Sosyal medya için hatira fotograflari da çektiriyoruz. Su güzellige bakar misiniz?” seklinde konustu.

Ilk hasati yapan Büyükçekmece Belediye Baskani Dr. Hasan Akgün, “ Büyükçekmece’nin çok güzel bir bölgesinde baslattigimiz 3’üncü yilini doldurdugumuz lavanta bahçesinde bu yil ilk hasati yaptik hayirli ugurlu olsun. Kent tarimina katki saglamak bölgemizde arazisi olan veya bu isi yapmak isteyenlerle birlikte kent tarimini gelistirmeye büyütmeye ailelerin mutfagina ve bütçelerine katki saglamaya devam ediyor. 3 üniversite ile çalismalarimiz devam ediyor. Sunun gördük topragi islemesini bilirseniz bu topraklarda neyin yetisecegini bilimsel olarak bilirseniz böyle mahsuller ortaya çikar. Bugün Büyükçekmece Celali’ye ’bamya’ nin cografi isaretini aliyor. Bunlardan hiçbirimizin haberi yoktu çünkü kent tarimi ile ugrasan kimse yoktu. Ekrem Imamoglu büyüksehir belediye baskani olduktan sonra kent tarimi ile bir seyle karsilastik. Büyüksehir verdigi katkilarla Imamoglu’nun seçim esnasinda ortaya koydugu vizyonu ile sonradan ortaya koydugu tarimsal gelismeleri bizde örnek alarak devam ediyoruz” dedi.

Büyükçekmece’de gerçeklestirilen kent tarimi ile ilgili konusan Akgün, “ Vatandasimiz siyez bugdayi ekmeye dikmeye basladi.

1 kilo siyez bugdayi 7 liranin üzerinde bir kilo normal bugday 2 ile 2 buçuk lira arasinda degisiyor. Vatandasa bunu ögretmemis. Vatandasa arazisinde topraginda hangi mahsulün olabilecegini ne ekebilecegini ögretmis olsaydik toplum vatandas tarimdan kopmazdi. Tarimdan kopmasinin sebebi ürününün ona bir maddi katki saglamamis olmasindan kaynakli. Halbuki üretmis oldugu tarim ürününden maddi olarak ne bekledigini anlatmis olsaydi bu araziler bos kalmazdi. Simdi üniversitelerle birlikte her türlü bilimsel veriyi ortaya koyarak Büyükçekmece’deki kent tarimini gelistirmeye devam ediyoruz. Vatandasimiz son derece memnun. Lavanta’dan elde edilen 1 litre yagin satisi bedeli 110 Euro, yani bin 100 bin 200 lira. Dolayisi ile vatandasa devlet yol gösterirse bizim 780 bin kilometrekarelik alanda arazilerimiz bos kalmaz Türkiye’de Hollanda gibi Avrupa lideri olur. Bizim en büyük Mercedes fabrikalarimiz bizim ovalarimizdir” diye konustu.

Lavantalarin üreticisi Mine Baysun ise, lavantalarin ilk olarak 4 yil önce ekildigini ifade ederek, “ 4’üncü yilimiz burada ama hasatta 3’üncü yilimiz. 3 yil geçtikten sonra lavanta yaginin verimi daha yüksek oluyor. En iyi en kaliteli lavantayi üretmeye basladik. Yagimizin kalitesi yüksek ayni zamanda fideler yetistirmeye basladik. Su anda fidelerimiz büyüdü ve Türkiye’nin 4 bir tarafindan fide siparisi almaya basladik. Tarim turizmine basladik ve 4 yilda kademe kademe yükseldik. Herkese tavsiye ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA