Beyaz Saray Açiklamasi 'Afganistan'dan Çekilme Sürecinin Agustos Sonuna Kadar Tamamlanmasini Bekliyoruz'

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi sürecinin Agustos ayinin sonuna kadar tamamlanmasinin beklendigini duyurdu.

Beyaz Saray Açiklamasi 'Afganistan'dan Çekilme Sürecinin Agustos Sonuna Kadar Tamamlanmasini Bekliyoruz'
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki düzenledigi basin toplantisinda, basin mensuplarinin ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi sürecine iliskin sorularini yanitladi. Psaki, ABD Baskani Joe Biden’in daha erken saatlerde Afganistan’dan 11 Eylül’e kadar tamamen çekilme planlarinin degisiklik olmadan devam etmedigi açiklamasina karsilik, Afganistan’dan çekilme sürecinin Agustos sonuna kadar tamamlanmasinin beklendigini söyledi.



Afganistan’dan çekilme sürecinin bitse dahi ABD’nin bölgedeki diplomatik varliginin devam edecegini vurgulayan Psaki de Biden ile benzer sekilde asil güvenligin Afganistan tarafindan saglanacagini ifade etti.

Afganistan’daki ABD askerlerine tercümanlik ve soförlük yapan Afganlarin, Özel Göçmen Vizesi (SIV) basvurulari konusunda ise Psaki, "Afganistan’dan çikis sürecimiz tamamlanana kadar bu kisileri Afganistan disina çikarmis olacagiz" dedi.



Biden, çekilme için 11 Eylül’ü isaret etmisti

Biden, 14 Nisan’da ABD’nin 1 Mayis’tan itibaren Afganistan’dan geri çekilmeye baslayacagini ve tam çekilmenin 11 Eylül’e kadar tamamlanacagini duyurmustu. ABD’nin ardindan NATO tarafindan yapilan açiklamada ise, "Birliklerimiz birlikte Afganistan’a gitti, simdi birlikte çikiyoruz" denilmisti.

ABD’nin Afganistan’da 2 bin 500 civarinda askeri ve 18 bine yakin sözlesmeli personeli bulunuyor. NATO’nun ise Afganistan’da 7 bin 500 civarinda askeri bulunuyor.
Kaynak: İHA