Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Hatipzade Açiklamasi 'Afganistan'daki Gerginlige Daha Fazla Tahammülümüz Yok'

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatipzade, Afganistan’dan Iran’a olasi göç ihtimaline karsi sinir güvenliklerini arttirdiklarini belirterek, Afganistan’da artan gerginlige daha fazla tahammüllerinin olmadigini kaydetti.

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatipzade düzenledigi haftalik basin toplantisinda yaptigi açiklamada, Afganistan’daki gelismeleri yakindan takip ettiklerini belirtti.

Bölgedeki güvenlik durumunun Iran için önemine dikkat çeken Hatipzade, Afganistan’dan Iran’a olasi göç ihtimaline karsi önlemler aldiklarini ve sinir güvenliklerini artirdiklarini belirtti.

Hatipzade, "Afganistan’daki gelismeleri yakindan takip ediyoruz. Sinirlardaki durumu dikkatle kontrol ediyor ve izliyoruz. Durumu degerlendiriyoruz ve degerlendirmeye devam edecegiz. Afganistan’in güvenligi bizim de güvenligimizdir" ifadelerini kullandi.

Ayrica Afganistan’daki gelismelere iliskin karar alacaklarini bildiren Sözcü Hatipzade, "Iran olarak Afganistan’daki gerginlige daha fazla tahammülümüz yok" ifadelerini kaydetti.



"Afganistan’daki gruplar ile görüsmelere devam etmeye haziriz"

Açiklamasinda, Afganistan’da tek çözüm yolunun müzakere ve diplomasi olduguna dikkat çeken Hatipzade, Afganistan’daki gruplarla görüsmelere hazir olduklarini kaydetti.

Hatipzade, "Afgan gruplariyla aktif olarak temas halindeyiz. Afganistan’daki gruplar ile görüsmelere devam etmeye haziriz. Bu yöndeki her türlü girisimi memnuniyetle karsiliyor ve destekliyoruz. Afgan gruplarinda verdikleri sözlere bagli kalmalari gerekiyor. Afgan gruplari arasinda genis katilimli görüsmeler Afganistan’da barisa katki saglayabilir" dedi.



Viyana müzakerelerinde 7. tur için yeni hükümet beklenecek

Sözcü Hatipzade, Avusturya’nin baskenti Viyana’da son olarak 6. düzenlenen nükleer anlasmaya geri dönüs müzakerelerinde 7. tur için Iran’da yeni hükümetin kurulmasinin beklenecegini kaydetti.

Hatipzade, "Viyana’da müzakereler bu zamana kadar ciddiyetle sürdürüldü. Bugün ise dogal olarak 7. tur görüsmeleri için halk oylamasi ile görev basina gelen yeni hükümetin kurulmasi bekleniyor" ifadelerini kullandi.

Iran’da temel dis politikanin, Dini Lider ve diger üst makamlarca belirlendigini isaret eden Hatipzade, "Yürütme organi, belirlenen bu politikalari uygulamakla sorumlu. Bu, yeni hükümet ile de devam edecektir" dedi.



ABD, mahkum takasini nükleer müzakerelere baglamak istiyor

ABD ile mahkum takasina iliskin son duruma da deginen Hatipzade, Washington yönetiminin mahkum takasini Viyana müzakerelerine baglamak istedigini ve bunun insani bir tutum olmadigini kaydetti.

Hatipzade, mahkum takasina iliskin ABD yönetiminden gelen açiklamalarin hayret verici oldugunu belirterek, "Viyana’daki JCPOA görüsmelerine ek olarak, bu insani konuda ABD ile dolayli ve Ingiltere ile paralel olarak ayri görüsmeler yaptik. ABD’de ve bazi Avrupa ülkelerinde haksiz yere ve acimasizca ve diger ülkelerde asilsiz suçlamalarla tutuklanan Iranlilari serbest birakmak Iran’in önceligidir" ifadesini kullandi.

ABD’nin mahkum takasina iliskin görüsmeleri Viyana müzakerelerine baglama çabasinin görüsmeleri zora sokacagini aktaran Hatipzade, "Mahkum takasina iliskin görüsmelerde taraflar üzerlerine düseni yapmadilar. Iran, Viyana görüsmelerinde 7. tur için yeni hükümetin beklenecegini belirttiginde ABD, bu insani meseleyi nükleer müzakerelere baglama arayisina girdi. Bu yanlis bir yol ve görüsmeleri zora sokacaktir" dedi.

Kaynak: İHA