Bakan Süleyman Soylu Açiklamasi '7 Saatte Metrekareye 220 Kilogram Düsecek Sekilde Bir Yagmur Yagdi'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ve Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu sel bölgelerini incelemek için Rize’ye geldi.

Bakan Süleyman Soylu Açiklamasi '7 Saatte Metrekareye 220 Kilogram Düsecek Sekilde Bir Yagmur Yagdi'
Ilk olarak AFAD toplanti salonunda brifing alan bakanlar daha sonra Güneysu’da incelemelerde bulundu. Ardindan ise 3 kisinin enkaz altinda arandigi Muradiye Beldesine gelerek burada yapilan çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Açiklama için kameralarin karsisina geçen Içisleri Bakani Süleyman Soylu, sikisik alan nedeniyle kadin muhabirin ‘Açiklamayi belde merkezinde alma sansimiz var mi?’ seklinde sorusuna "Arkadaslar sakin olalim. Bir sey söyleyeyim. Afette bizim sorumlulugumuz kadar sizde sorumlusunuz. Sakin bir sekilde meseleleri yönetirseniz. Çünkü burada cani burnunda olan sikintili insanlar var. Onlara karsi duyarli olmaliyiz” seklinde cevap verdi.

7 saatte toplamda metrekareye 220 kilogram yagmur düstügünü dile getiren Bakan Soylu, “Hem Rize’mize Hem Türkiye’mize geçmis olsun diliyoruz. Meteoroloji’nin yaptigi tespitler çerçevesinde saat 15.00’dan itibaren normal yagis kendisini biraz daha yogun bir yagisa birakti ve 7 saatte metrekareye 220 kilogram düsecek sekilde bir yagmur yagdi. Çayeli, Kalkandere, Güneysu ve Muradiye Beldesi’nde etkili oldu. Suanda mahsur kalmis, ulasamadigimiz vatandasimiz bildigimiz kadariyla yok. Yaklasik 53 köy yolu ve baglantisi suanda kapali durumda. Tüm ekiplerimiz bu konuda çalismalarina devam ediyor” dedi.

Muradiye beldesinde enkaz altinda kaldiklari degerlendirilen 3 vatandastan 1’inin cansiz bedeninin enkazdan çikarildigini, Güneysu’da ise 1 vatandastan halen haber alinamadigini sözlerine ekleyen Soylu “Muradiye’de 3 vatandasimiz oldugu degerlendiriliyordu, 1 vatandasimiza ulastik. 75 yasinda Hacere teyzemize ulastik, Allah rahmet eylesin. 2 arkadasimizin evin altinda oldugu, evin önünde bulunan araba ile ev arasinda sikistigini degerlendiriyor arkadaslarimiz. Arama kurtarma ekiplerimiz orada çalisiyorlar. Insallah onlara canli bir sekilde ulasabilme umudumuz var. 1 vatandasimizin da Güneysu’da kayboldugu degerlendirmesi var. Ama bu konuda pek emin degiliz. Sabahleyin sahil güvenlik ve helikopterler de arama kurtarma çalismasina katilacaklar. Yani 1 vatandasimiza ulastik, diger 2 vatandasimizin enkazda oldugunu degerlendiriyoruz. 1 vatandasimizin da kayip oldugu bilgisi var onunla birlikte arama çalismalarimiz devam ediyor” ifadelerini kullandi.

Soylu, sabahin ilk saatlerinden itibaren hasar tespit çalismalarinin baslayacagini dile getirerek "Sabahtan itibaren Çevre Ve Sehircilik Bakanligi ekiplerimiz hasar tespit çalismalarina baslayacak. Ilk etapta Güneysu’da gece vakti 20’ye yakin esnafinda hasar aldigini gördük. Diger yerlerde hasar alan evler ve tüm bunlarla ilgili ilk etapta 5 milyonluk bir kaynak arkadaslarimiz gönderecekler. Ardindan hasar tespit çalismalari ile birlikte grup yollarda nelerimiz var, yollarda nelerimiz var, kapanan yollarimiz ile ilgili de çalismalar tespit edildikten sonrada hemen adimlar atilacak. Sayin Cumhurbaskanimizin talimati ile birlikte Ulastirma bakanimiz Adil bey, Içisleri Bakani ben, Çevre Ve Sehircilik Bakani Murat bey, Genel Baskan Yardimcimiz Hayati agabey ve yine Gençlik Ve Spor eski bakanimiz Sayin Osman Askin Bak bey, Bakan yardimcimiz DSI Genel Müdürümüz, Karayollari Genel Müdürümüz ve Çevre Ve Sehircilik Bakanligi ekipleri hep birlikte buradayiz. Ilk degerlendirmelerimizi AFAD’da yaptik. Simdi sahayi da gördük. Bir degerlendirme daha yapacagiz, ama arkadaslarimiz çalismaya devam edecekler. Bizde sabahleyin gündüz gözüyle tekrar bir bakacagiz, hangi tedbirleri almamiz lazim, Güneysu’da alabilecegimiz 5 6 noktayi arkadaslarimiz bize siraladilar onlar çalisiyorlar. Insallah sag salip kurtarmayi Allah’im bize nasip eder. Burada derelerin tastigini yagmurun yogun bir sekilde yagdigini biliyoruz. Bu cografya normal tedbirler sayesinde, özellikle Muradiye merkezde ve Güneysu’da da gördük. Hem derelerin islah edilmesi ve kanala alinmasi bu tasmalarin daha büyük hasar olusmasina engel teskil etti. Ama elbette ki cografyanin biz birtakim sonuçlari var. Bu apaçik ortada, onun için daha tedbirli bir sekilde bu cografyadaki yapilanmalari memleketimiz temel sorunu hepsine geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA