Turizmi Tesvik Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda

CHP Antalya Milletvekili Osman Budak: 'Teklifle orman alanlari turizm yatirimlarina açiliyor' IYI Parti Mugla Milletvekili Metin Ergun: 'Görüsülen bu teklif de Türkiye'de orman varligini tehdit eden ve yeni riskler yaratacak nitelikte bir düzenlemedir' MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbas: 'Pandemi döneminde ülkemize gelen ziyaretçi sayisinda kaybimiz yaklasik olarak yüzde 60'lar bandindayken rakiplerimiz yüzde 75 ile yüzde 80 bandinda kayiplar yasamistir'.

TBMM Genel Kurulunda, Turizmi Tesvik Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüsmeler sürüyor.

Genel Kurulda, grup önerilerinin ardindan, CHP Tekirdag Milletvekili Ilhami Özcan Aygun’un Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatifleri Tarafindan Üreticilere Kullandirilan ve Sorunlu Hale Gelen Tarimsal Kredilerin Yeniden Yapilandirilmasina Iliskin Kanunda ve Tarim Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’nin dogrudan gündeme alinmasi önerisi görüsüldü. Önerge reddedildi.

Daha sora gündemin ilk sirasinda yer alan Turizmi Tesvik Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin görüsmelerine geçilirken, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, teklifin bazi maddelerinin Anayasa’ya aykiri oldugunu öne sürdü ve usul tartismasi açildi.

Usul görüsmesinin ardindan, TBMM Baskanvekili Nimetullah Erdogmus, tutumunda bir degisikligi olmadigini belirtti ve kanun teklifinin görüsmelerine baslandi.

Teklifin tümü üzerinde IYI Parti Grubu adina söz alan Mugla Milletvekili Metin Ergun, saglikli bir müzakere sürecinden geçmeyen, Anayasa'ya uygunluk denetimi yapilmayan, mevzuatta karmasa yaratan tekliflerle yasama süreçlerini verimli bir sekilde isletmenin mümkün olmadigini ifade etti. Iktidarin uzun zamandir ormanlara, meralara, denizlere, göllere, yer alti ve yer üstü sularina karsi "adeta düsmanmisçasina bir dizi politika uyguladigini" savunan Ergun, "Türkiye'de dogayi ve çevreyi tehdit eden, ormanlari yok eden, yeni bir haber duymadigimiz gün hiç yok gibidir. Türkiye'nin orman varligina yönelik tehdidin en önemli sebebi iktidarin bunu tesvik etmesidir. Görüsülen bu teklif de Türkiye'de orman varligini tehdit eden ve yeni riskler yaratacak nitelikte bir düzenlemedir." dedi.

Teklifin, iktidarin yerel yönetimleri etkisizlestirme politikasinin billurlasmis bir hali gibi oldugunu öne süren Ergun, "Yerel yönetimleri kamu yönetiminden dislayan bir siyaset anlayisi, ülkemiz ve demokrasimiz için faydali bir anlayis degildir. Bu siyaset anlayisi, seçilmislerin yetkilerini atanmislara devreden, yerel yönetimler üzerindeki idari vesayeti istismar eden bir anlayis niteligi tasimaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

Ergun, turizmi gelistirmek için çevreyi yok ederek mesafe almaya çalismanin, gelecekte turizmi tamamen ortadan kaldirma riskini beraberinde getirmek anlamina gelecegini söyledi.

MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbas, turizm sektörünün, dünyada oldugu gibi ekonomik bakimdan yarattigi katma deger, olusturdugu istihdam, cari açigin azaltilmasina olan olumlu etkisi, yabanci sermayeyi ülkeye çekmesi, yöre halkinin ekonomik refahina ve gelismislik düzeyine sagladigi katki ve diger birçok bakimdan ülke için çok önemli ve vazgeçilmez bir sektör oldugunu ifade etti.

Tüm dünyayi 2019 yili sonu itibariyla etkisi altina almaya baslayan Kovid-19 salgininin en fazla etkiledigi sektörlerden birinin turizm oldugunu belirten Erbas, sunlari kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanligimiz, Kovid-19 salginin sektör üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek ve kademeli de olsa baslayan turizm hareketlerinin ülkemize yönelmesini saglamak için dünyada ilk örneklerden biri olan Güvenli Turizm Sertifikasyon Programi'ni baslatmistir. Bu programin basarili bir sekilde yürütülmesi sayesinde, pandemi döneminde ülkemize gelen ziyaretçi sayisinda kaybimiz yaklasik olarak yüzde 60'lar bandindayken rakiplerimiz yüzde 75 ile yüzde 80 bandinda kayiplar yasamistir. 2020 yilinda ülkemizi ziyarete eden kisi sayisi Kovid-19 pandemisine ragmen 16 milyona ulasmistir. Turizm geliri ise yaklasik 12 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Gelinen bu asamada bu kanun teklifi 2023 hedeflerimize ulasilmasi için öncelikli önemi haiz düzenlemeler içermektedir."

HDP Batman Milletvekili Necdet Ipekyüz, torba yasalarla artik Meclisin çalisamaz hale geldigini, çünkü herhangi bir etki analizi yapilmadigini, ihtiyaçlarin belirlenmedigini savundu. Her torba yasanin yasami zorlastirdigini, kisitlamalar getirdigini öne süren Ipekyüz, "Büyük çogunluk yerine bir azinligi zenginlestirmeye doymuyorlar, ranta doymuyorlar, tercihlerini sadece o yönde kullaniyorlar. Kendilerince mesru olan seyi hosgörüyle karsilanmakta, kendilerince mesru olmayan seyi tümüyle reddedilmekte." dedi.

- "Toplam orman alanlarimiz her geçen yil azaliyor"

CHP Antalya Milletvekili Osman Budak, turizm çok kirilgan ama Türkiye'nin de gözbebegi bir sektör oldugunu belirtti.

Turizmin, Türkiye'de dogrudan döviz kazandiran tek sektör olduguna isaret eden Budak, "2019 yilinda ülkeye 35,5 milyar dolar döviz kazandiran sektörden bahsediyoruz. Burada, nicelik degil, nitelik son derece önemli. Yirmi yillik iktidarinizda bir türlü su nitelik meselesini masaya yatirmadiniz. Tek yönlü gelisen bir turizm, sahillere yüklenmis bir turizm. Antalya, Mugla, Aydin bölgesinde inanilmaz bir nüfus yogunlugu, kentin yüz ölçümü artik o nüfusu kaldiramaz duruma gelmis." diye konustu.

Teklifle, orman alanlarinin turizm yatirimlarina açildigini aktaran Budak, "Kamusal mülk olarak anilan her türlü alanin da Kültür ve Turizm Bakanligi eliyle özellestirilmesinin önünü açiyorsunuz. Toplam orman alanlarimiz iktidariniz süresince her geçen yil azaliyor." dedi.

Küresel Orman Izleme Örgütünün hazirladigi verilere göre, 2001-2018 yillari arasinda, Türkiye'de agaçla kapli toplam alanin yüzde 4,1'ini yani 461 hektarinin kaybedildigini belirten Budak, "Eskiden cezalar caydirici olmadigi için rantçilar gözlerine kestirdikleri alanlari, ormanlari yakiyordu. Görmek isteyenler Bodrum'daki denize kiyisi olan yamaçlara baksinlar, hangi yanginlarin sonrasinda oralara hangi oteller yapilmis, rahatlikla görebilirler. Simdi, bu teklifle aslinda bunlara hiç gerek kalmiyor. Ormanlarimizi bir anlamda böyle koruyabiliriz çünkü artik Turizm Bakanligi yetkiyi aldi, buralara isterlerse tahsis yapabilecekler. Bütün dogal felaketlere, rant hirsina, tas ve mermer ocaklarina, imar katliamlarina ragmen hala turizm kentlerimizde yüksek miktarda orman alani var." degerlendirmesini yapti.
Kaynak: AA