Sivrisinek Vakalarinin Azaltilmasi Için Dere Yataklarinin Islahi Sart

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastaliklari Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Meral Sönmezoglu: 'Dere yataklarinin islah edilmesi, yagmurlardan sonra su drenajlarinin saglanmasi, mevcut olan birikintilerin ilaçlanmasi acil önlemler arasinda' 'Sivrisineklerin yumurtlamalari için duragan su gerekiyor. Yani ne kadar duragan su, o kadar çok sivrisinek demektir ki bu sene biz bunu gördük. Özellikle Avcilar ve Sariyer'den çok büyük bildirimler var' 'Bu sene çok daha farkli sivrisineklerle karsilasti insanlar ve bunlarin her zaman alisik olduklari sivrisinek olmadigini da fark ediyorlar. Daha iri, çizgili ve çok can yakan sivrisinekler' 'Ortaya çikan sivrisinek isiriklari alisik oldugumuz minik kizarikliklardan daha farkli. Daha genis, sicak, agrili, çok yogun kasintili ve o kasinti nedeniyle vücutta yaralar olusuyor. Onun üzerine bakteriler eklenip ikincil yaralarla çok daha dehsetli bir görünüm ortaya çikiyor. Dolayisiyla bu yil biraz farklilik var'

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastaliklari Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Meral Sönmezoglu, sivrisinek vakalarinin azaltilmasi için dere yataklarinin islah edilmesinin, yagmurlardan sonra su drenajlarinin saglanmasinin ve mevcut olan birikintilerin ilaçlanmasinin acil önlemler arasinda oldugunu bildirdi.

Prof. Dr. Sönmezoglu, artan sivrisinek sorununa iliskin AA muhabirinin sorularini yanitlarken, bu yil farkli sivrisinek türleriyle karsi karsiya kalindigini anlatti.

Sönmezoglu, "Bu sene çok daha farkli sivrisineklerle karsilasti insanlar ve bunlarin her zaman alisik olduklari sivrisinek olmadigini da fark ediyorlar. Daha iri, çizgili ve çok can yakan sivrisinekler. Ortaya çikan sivrisinek isiriklari alisik oldugumuz minik kizarikliklardan daha farkli. Daha genis, sicak, agrili, çok yogun kasintili ve o kasinti nedeniyle vücutta yaralar olusuyor. Onun üzerine bakteriler eklenip ikincil yaralarla çok daha dehsetli bir görünüm ortaya çikiyor. Dolayisiyla bu yil biraz farklilik var." ifadelerini kullandi.

Sivrisineklerin artisindaki nedenlere deginen Sönmezoglu, su bilgileri verdi:

"Sivrisinek türlerinin artmasi, çok fazla türün gelmesinin yaninda bu sene yaz yagmurlari da bekledigimizden daha fazla oldu. Bu da su birikintileri ve henüz islah edilmemis dere yataklarinin da duragan sularla dolmasina neden oldu. Çünkü sivrisineklerin disileri sadece kanla besleniyorlar ve beslendikleri zaman yumurtlayabiliyor. Sivrisineklerin yumurtlamalari için duragan su gerekiyor. Yani ne kadar duragan su, o kadar çok sivrisinek demektir ki bu sene biz bunu gördük. Özellikle Avcilar ve Sariyer'den çok büyük bildirimler var. Ama beni Levent'ten de bir hastam aradi. Ayni lezyonlarin fotograflarini çekip göndermis. Dolayisiyla Istanbul'un her yerinde varlar."

- Islah edilmemis dere yataklarindaki su birikintileri en önemli odak

Çesitliligin artmasi nedeniyle farkli alerjenlerin gözlendigini ifade eden Sönmezoglu, sivrisinegin sokmasi sirasinda salyasindaki proteinlere karsi ani gelisen alerjik reaksiyon olarak yorumlanan skeeter sendromunun daha çok çocuklarda görüldügünü söyledi.

Prof. Dr. Sönmezoglu, bu sendromda hizli sekilde kizariklik, sislik, agri, kasinti gibi birkaç gün süren reaksiyonlarin ortaya çiktigini, ileri asamada kas, karin agrisi ve ishalin görülebildigini, soguk uygulamanin reaksiyonu belirgin olarak azalttigini aktardi.

Çok nadir de olsa daha agir reaksiyonlarin ortaya çikabilecegini dile getiren Sönmezoglu, "Siddetli bir bas agrisi, kasinti, kas, eklem agrilari oldugunda mutlaka doktora gidilmesi lazim. Daha hizli gelisen vakalarda solunum sikintisi da ortaya çikiyor." dedi.

Meral Sönmezoglu, yetiskinlerde de alerjik reaksiyonlarin görülebildigini belirterek, konusmasini söyle sürdürdü:

"Sivrisineklerden nasil kurtuluruz? Onlari yasam alanlarindan nasil uzaklastiririz? Esas önemli olan nokta bu. Çok iyi biliyoruz ki sivrisineklerin disilerinin yumurtlamak için duran suya ihtiyaçlari var. Nerede su birikintisi varsa o sivrisineklerin yuvalanmalari, üremeleri için odak olusturacaktir. Bu yagmurlardan sonra olusan islah edilmemis dere yataklarindaki su birikintileri en önemli odaklari olusturdu ve Istanbul'da da çok fazla. Çok kalabalik bir sehir. Dolayisiyla bu dere yataklarinin islah edilmesi, yagmurlardan sonra su drenajlarinin saglanmasi, mevcut olan birikintilerin ilaçlanmasi acil önlemler arasinda."

- "Sivrisinekler vektördür, hastalik tasirlar"

Sivrisineklerin sitma, bati nil virüsü gibi birçok virüs ve patojeni tasiyabildigini dile getiren Sönmezoglu, sunlari kaydetti:

"Türkiye, bati nil virüsü için haritanin en yogun oldugu ülkelerden bir tanesi. 'Yok, bulastirmaz.' diyemeyiz. Bu vakalarin bir kismi bati nil virüsü olabilir. Trakya bölgesinde veteriner hekimler bir çalisma yapmislar. 5 bin sivrisinegi taramislar, bir tanesinde bati nil virüsünü izole etmisler. Bu önemlidir. Yani bu bölgede bati nil virüsü var demektir ama yüzde 80'i hafif geçtigi için biz onu ayirt edemiyoruz. Testleri de oldukça pahali. Çok zor testler, her hastanede olan testler degil. Dolayisiyla tanisini koyamasak da biliyoruz ki sivrisinekler bati nil virüsünü tasiyabilirler."

Prof. Dr. Sönmezoglu, sivrisineklerin vektör oldugunu ve hastalik tasidigini vurgulayarak, "Oldukça kirli yerlere de konduklari için dolayisiyla sivrisineklerden mutlaka uzak durmak ve mutlaka onlari ilaçlayarak yok etmek ama evlerde de bireysel önlemler almak gerekir diyorum." degerlendirmesini yapti.
Kaynak: AA