Güney Afrika'daki Protestolarda Can Kaybi 72'Ye Yükseldi

Güney Afrika’da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma’nin tutuklanmasinin ardindan patlak veren protestolarda hayatini kaybedenlerin sayisi 72’ye yükseldi.

Güney Afrika'daki Protestolarda Can Kaybi 72'Ye Yükseldi


Güney Afrika’da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma’nin 15 ay hapis cezasina çarptirilmasinin ardindan baslayan protestolarda bilanço artiyor. Kwazu Natal eyaletinden Johannesburg’un da yer aldigi Gauteng eyaletine kadar yayilan protestolar 5’inci gününde devam ediyor. Polis tarafindan yapilan açiklamada, 5 gündür devam eden protestolarda hayatini kaybedenlerin sayisinin 72’ye yükseldigi aktarildi. Açiklamada, "Protestolarin baslamasindan bu yana hayatini kaybedenlerin toplam sayisi 72’ye yükseldi" denildi.

Yagmalar devam ediyor

Protestolarin patlak vermesi ile yüzlerce yagmaci, Afrika kitasinin en islek nakliye terminallerinden biri ve önemli bir ithalat-ihracat merkezi olan Durban kentinde depo ve alisveris merkezlerini basti. Yagmacilar, raflari tamamen bosaltarak, elektronik esya, kiyafet gibi malzemeleri araçlarina yükledi. Bazi yagmacilar ise esyalari sirtinda tasiyarak olay yerinden uzaklasti.

Ordu sokaga inmisti

Polis güçlerinin protestolar ve yagmalar karsisinda yetersiz kalmasi üzerine ordu sokaga inmisti. Siddet olaylarinin yogun yasandigi bölgelerde polisi desteklemek için 2 bin 500 asker görevlendirilmisti. Polis ve askerin sert müdahalelerine ragmen yagmanin önüne geçilemedigi görüldü.



Güney Afrika’da 2009-2018 yillari arasinda cumhurbaskanligi koltuguna oturan Jacob Zuma, görevde oldugu dönemdeki yolsuzluklarla ilgili sorusturmada isbirligi yapmayi reddettigi ve mahkemeye itaatsizlik ettigi gerekçesiyle 29 Haziran’da 15 ay hapis cezasina çarptirilmisti. Zuma’nin cezasinin iptali için yaptigi basvuruyu dün degerlendiren Anayasa Mahkemesi, davanin ileri bir tarihte görülmesine karar vermisti.
Kaynak: İHA