BM Özel Raportörü Lynk, Israil'in Filistinli Bedevi Ailelere Ait Evleri Yikmasini Kinadi

Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Filistin Özel Raportörü Michael Lynk, Israil'in Bati Seria'nin kuzeydogusunda yer alan Himsa el-Bakia bölgesinde yasayan Filistinli bedevi ailelerin evlerini yikmasini kinayarak Israil'den hesap sorulmasi çagrisinda bulundu.

Lynk, isgal altindaki Filistin topraklarinda insan haklarinin durumu konusunda yaptigi yazili açiklamada, "Israil, isgalci bir güç olarak, aktif silahli operasyonlar sirasinda askeri zorunluluk gerektirmedikçe Filistin mallarini tahrip etmesi kesinlikle yasaktir." ifadesini kullandi.

Israil yikimlarinin yasa disi ve zalimce oldugunu belirten Lynk, uluslararasi topluma hesap verebilirlik ilkesini kullanmasi çagrisinda bulunarak, "Çünkü bu olmadan, yasa disi Israil isgaline artan bir maliyet yüklemek disinda Filistinlilerin magduriyetlerini sona erdirmek mümkün olmayacaktir." dedi.

BM raportörü, Israil'in yer alti kaynaklarina erisimi kisitlamasi ve topraklarina el koymasi nedeniyle Himsa el-Bakia toplumunun savunmasiz hale geldigini vurgulayarak, Israil'in uyguladigi politikalarin Bati Seria'yi fiilen ilhak etmesini daha da güçlendirmesinden baska bir sey olmadigini kaydetti.

Israil güçleri, 7 Temmuz’da, Himsa el-Bakia bölgesinde yasayan Filistinli bedevi ailelere ait 27 yerlesim binasini, 38 adet de hayvanlara ait bazi dam ve su depolarini yikmis, topluma ait bazi mallara da el koymustu.

Yikimdan dolayi 35’i çocuk 70 kisiyi kapsayan 11 aile yerinden edilmisti.

"Askeri egitim sahasi" oldugu gerekçesiyle Filistinli bedevi köylerinde yasayan bölge sakinlerine bulunduklari yerleri terk etmeleri yönünde baski yapan Israil güçleri, Himsa el-Bakia'da yasayan Filistinlilerin evlerini yikiyor.

Kaynak: AA