Altindan Sularin Aktigi Tarihi Köprü Sular Altinda Kalacak

Adiyaman’da restorasyonu tamamlanan bin 500 yillik Altinli Köprüsü, 2022 yilinin sonunda Çetintepe Baraji’nin sulari altinda kalacak.

Altindan Sularin Aktigi Tarihi Köprü Sular Altinda Kalacak
Kemer yapisi ve üst yapisi birbirinden farkli dönemlerde yapildigi belirlenen ve yaklasik bin 500 yillik olan tarihi Altinli Köprüsü’nün Karayollari Genel Müdürlügü tarafindan 2018 yilinda restorasyonuna baslandi. 2019 yilinda restorasyonu tamamlanan köprü, binlerce dekar alani sulayacak olan Çetintepe Baraji’nin sulari altinda kalacak.

Halfeti ve Hasankeyf gibi sular altinda kalacak tarihi köprü, yüzyillar sonra yeniden gün yüzüne saglam bir sekilde çikabilmesi için restore edildi. Dört kemerden olusan, 83 metre uzunlugundaki köprünün çesitli dönemlerde kullanildigi biliniyor. Adiyaman-Göksu-Araban Projesi’nin ilk ve ana ünitesi konumundaki Çetintepe Baraji, Harmancik ve Çatbogazi Baraji ile birlikte Adiyaman, Gaziantep ve Kahramanmaras illerini kapsayan Araban Ovasi, Yavuzeli Ovasi, Besni Keysun ve Besni Kizilin ovalarinda toplam 650 bin 102 dekar tarim arazisinin sulanmasini saglayacak. Gövde dolgu kismi yüzde 93, genel olarak ise yüzde 78’i tamamlanan Çetintepe Baraji, 2022 yilinda su tutmaya baslayacak.

Gölbasi Belediye Baskani Iskender Yildirim, gelecek nesillere köprünün saglam bir sekilde ulasmasi için restore edildigini belirterek, “Tarihi Altinli Köprüsü, Çetintepe Baraj göleti sulama havzasinda kalacagindan dolayi Karayollari tarafindan restorasyonu yapildi. 100 yil daha ayakta kalmasi için muhtemelen restore edildi. Baraj göletiyle bir tarih maalesef sular altinda kalmis olacak” dedi.

Turizm Tanitma Platformu Adiyaman Temsilcisi Tayfun Güzel ise, “Burasi da ne yazik ki baraj sulari altinda kalacak. Ayni Halfeti gibi, ayni Hasankeyf gibi bir tarih yok olacak. Yalniz burada güzel bir çalisma yapilmis. Yüzyillar sonrasina isik tutacak, belki de baraj sulari çekildikten sonra yine bu tarih ortaya çikacak” diye konustu.

Ali Özbay isimli emekli ögretmen, “Daha önce sular bu köprünün altindan geçiyordu, ama simdi kendisi sular altinda kalacak. Burasi gelecek nesillere ulastirmak için restore edilmis. Gönül isterdi ki sular altinda kalmasin, zayi olmasin ama böyle bir durumla da karsi karsiyayiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA