Körfez Uzlasisinin Ardindan Ilk Kez Atanan Suudi Arabistan Büyükelçisi, Katar Emiri'ne Güven Mektubunu Sundu

Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, ocak ayinda saglanan Körfez uzlasisinin ardindan ilk kez ülkeye atanan Suudi Arabistan Büyükelçisi Mansur bin Halid bin Ferhan'i kabul etti.

Suudi Arabistan resmi haber ajansi SPA'da yer alan habere göre, Büyükelçi Mansur bin Halid bin Ferhan, Katar Emiri Seyh Temim'e güven mektubunu sundu.

Mektubu kabul eden Katar Emiri, Bin Ferhan'a "iki ülkenin tarihi ve kardeslik iliskilerini güçlendirme görevinde" basarilar diledi.

Suudi Büyükelçi de iki ülke arasindaki iliskileri güçlendirme konusunda istekli oldugunu ifade etti.

Katar resmi haber ajansi QNA'nin haberine göre de Seyh Temim, Emirlik Divani'nda gerçeklesen kabulde, Suudi Arabistan'in yani sira Nijerya, Kore, Ekvator Ginesi ve Kolombiya büyükelçilerinin güven mektubunu teslim aldi.

Katar Emiri, büyükelçilere, görevlerinde basarilar dileyerek, ülkeleri ile Katar arasindaki iliskilerin daha da gelismesi ve büyümesi temennisinde bulundu.

- Körfez'de 3,5 yil sonra varilan uzlasi

Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Misir, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarini destekledigi" suçlamasiyla Katar ile tüm diplomatik iliskilerini kesmis ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya baslamisti.

Katar, suçlamalari reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmisti.

Krizin sona erdirilmesi için yürütülen çabalar ise bu yilin basinda sonuç vermisti.

Kuveyt Disisleri Bakani Ahmed Nasir Muhammed es-Sabah, 4 Ocak'ta Suudi Arabistan ile Katar arasindaki kara, deniz ve hava sinirlarinin açilmasi için anlasmaya varildigini duyurmustu.

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan Al Suud da 5 Ocak'ta El-Ula kentinde düzenlenen 41. Körfez Isbirligi Konseyi (KIK) Zirvesi'nde, Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin Doha ile diplomatik iliskilerini yeniden tesis ettigini ve ambargonun kaldirildigini açiklamisti.

Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, uzlasinin ardindan mayis ayinda Suudi Arabistan'a bir ziyarette bulunmustu.

Kaynak: AA