IYI Parti Ekonomi Politikalari Baskani Usta'dan Kanal Istanbul Için Referandum Talebi

IYI Parti Ekonomi Politikalari Baskani Erhan Usta, Kanal Istanbul tartismalarinin saglikli sekilde ilerlemedigini belirterek bu proje için referandum yapilmasini talep etti.

Parti genel merkezinde düzenledigi basin toplantisinda gündemi degerlendiren Usta, elektrik, dogal gaz ve LPG zamlarini elestirdi.

Usta, bu zamlarin ekonomiye ciddi yük getirecegini belirterek "Daha dün Fiyat Istikrar Komisyonun kurulmasina iliskin Cumhurbaskanligi kararnamesi yayimlandi. Ayni gün tepeden tirnaga her seyi etkileyecek zam haberleri gelmeye basladi." dedi.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) enflasyon hesaplarinin da dogru olmadigini savunan Usta, "TÜIK vatandasin enflasyonunu yansitan yeni bir enflasyon hesabi yapmali, gerek emeklilerin gerekse çalisanlarin maas ve ücretlerindeki artis da bu enflasyon hesaba alinmali." dedi.

Istihdami korumak için geçen yil baslatilan kisa çalisma ödenegi uygulamasinin sona erdigini de hatirlatan Erhan Usta, salginin bitmedigini ve Delta varyantindan bahsedildigini belirterek kisa çalisma ödenegi uygulamasinin devam ettirilmesini istedi.

-"Inatla bir seyler yapilmasi son derece yanlistir"

IYI Parti Ekonomi Politikalari Baskani Erhan Usta, Kanal Istanbul ile ilgili görüslerini de paylasti.

Bu konudaki tartismalarin sagliksiz isledigini söyleyen Usta, konunun, kentlesme, su kaynaklari, çevre, uluslararasi anlasmalar, dis politika, ekonomi ve finansmana iliskin boyutlari bulundugunu belirtti.

Erhan Usta, "Bu kadar çok sey ortada iken hiçbir çalisma yapmadan inatla bir seyler yapilmasi son derece yanlistir. Tartismalarin saglikli bir zeminde sürdürülmesi ihtiyaci vardir. Sayin Genel Baskanimizin dünkü grup toplantisinda ifade ettigi gibi, bu konu vatandasa sorulmalidir. Mutlaka biz bir referandum yapilmasini talep ediyoruz." diye konustu.

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattinin yapilmasi sonrasinda yükün bir kisminin oraya gittigini, Bogazlardaki gemi trafiginin azaldigini söyleyen Usta, petrol tankerlerinin ölçeginin büyüdügünü ve Kanal Istanbul'dan geçmesinin riski olacagini da savundu.

IYI Partili Erhan Usta, "Bu kanal yapilmis olsa bile petrol tankerlerinin yüzde 60'inin 70'inin hala Bogazlardan geçme zorunlulugu vardir. Esas risk, tankerlerin bu genislikteki bir kanaldan geçmesi halinde ortaya çikacaktir." dedi.

Usta, Türkiye'nin esas yapmasi gerekenin "geçis bedellerini artirmak" oldugunu ifade ederek "Bugün geldigimiz noktada olmasi gereken fiyatin 14'te biriyle gemiler geçmektedir. Eger bizim ülke olarak bir gücümüz varsa o zaman oturalim, onun gereginin yapilmasini saglayalim. Niye Türkiye Montrö Sözlesmesi'nde kendisine verilen hakkin 14'te biri bedeliyle gemileri geçirsin? Buradan bizim yillik kaybimiz 1 milyar dolardir." degerlendirmesini yapti.

Kaynak: AA