Hindistan'da Yeni Yasa Tasarisi Bollywood'da Sansür Tartismalarina Yol Açti

Film yapimcilari hükümetin önerdigi yeni tasariyi protesto etti.

Hindistan'da hükümetin filmleri yeniden degerlendirmeye alma amaciyla önerdigi yasa tasarisi sansür tartismalarina neden oldu.

BBC'nin haberine göre, korsan üretime hapis ve para cezasina yönelik maddelerin de yer aldigi "Cinematograph (Amendment) Bill 2021" (Sinematografi Yasa Degisikligi Tasarisi 2021), ayni zamanda filmlerin yasa dayali siniflandirilmasini amaçliyor.

Hindistan'in önde gelen film yapimcilari, hükümete kapsamli sansür yetkisi verecegini savunduklari tasariyi protesto etti.

Yapimcilar, Hindistan Basbakani Narendra Modi liderligindeki BJP (Hindistan Halk Partisi) hükümetinin önerdigi tasarinin ifade özgürlügüne saldiri oldugunu belirtiyor.

Hafta basinda bir grup basrol oyuncusu ve film yapimcisi, tasariya karsi çikarak hükümete bir mektup gönderdi. Aralarinda yapimci Anurag Kashyap, Nandita Das, Shabana Azmi ile Farhan Akhtar gibi oyuncularin da yer aldigi 140 kisi mektubu imzaladi.

Imzacilar, tasarinin sansürü daha da güçlendirecegini ileri sürdükleri mektupta, "Bu, yapimcilari devletin elinde güçsüzlestirirken ayni zamanda sansür yanlilarinin tehditlerine, vandalizmine ve gözdagi vermesine karsi daha savunmasiz hale getirecek." ifadelerine yer verdi.

Hindistan'in en ünlü yönetmenlerinden Shyam Benegal ise tasarinin "kabul edilebilir oldugu ve büyük bir sorun teskil etmedigi" degerlendirmesini yapti.

Benegal, Hindustan Times gazetesine yaptigi açiklamada, "Bir filme lisans veriliyorsa bu sonsuza kadar geçerli olacak anlamina gelmiyor. Bazi seyler, belirli süre için geçerlidir ve artik bir geçerliligi olmayabilir. Bu yüzden, bir filmi yeniden degerlendirmeye almak çok da önemli bir olay degil." dedi.

- Tartismali yasa tasarisi

Tasari kabul edilirse, Hindistan hükümetinin, sansür kurulu tarafindan hali hazirda onaylanan bir filmi "yeniden incelemesine ve degerlendirmesine" olanak taniyacak.

Bu, sansür kurulu içeriginde herhangi bir sorun görmese bile hükümetin, izleyici sikayetlerine dayanarak bir filmin lisansini iptal edebilecegi anlamina geliyor.

Hindistan hükümeti teknoloji ve sosyal medya sirketlerinden, kolluk kuvvetleri veya yargi organlari tarafindan talep edilmesi halinde içerigi kaldirmalarini isteyen yeni kurallar da getirmisti.

Kaynak: AA