ABD, Libya'da Yil Sonunda Seçimlerin Gerçeklesmesi Için Diyalog Forumu Katilimcilarina Uzlasi Çagrisi Yapti

ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF) üyelerine, 24 Aralik seçimlerinin anayasal temeline iliskin yürüttükleri görüsmelerde uzlasiya varmalari çagrisinda bulundu.

ABD'nin Libya Büyükelçiliginden yapilan açiklamaya göre Norland, uzlasinin saglanmasi için LSDF üyelerinden Birlesmis Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ile birlikte çalismalarini istedi.

Seçimlerin, Libya halkinin ulusal hakki oldugu belirtilen açiklamada, "Aralik seçimleri, Libyalilarin refahini amaçlayan istikrar, kalkinma ve kamu hizmetlerinin saglanmasinin bir araci olarak mesru bir sekilde seçilmis ve hesap verebilir bir hükümete giden en iyi yoldur." ifadelerine yer verildi.

BM Libya Özel Temsilcisi ve UNSMIL Baskani Jan Kubis, dün yaptigi açiklamada, ABD, Ingiltere, Fransa, Almanya ve Italya'ya çagri yaparak, LSDF üyelerinin 24 Aralik seçimlerinin anayasal temeline iliskin görüsmelerinde uzlasiya varmalarini saglamalari için baski uygulamalarini istemisti.

UNSMIL tarafindan Libya'nin farkli siyasi ve sosyal kesimlerini temsilen seçilen 75 üyeli LSDF, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan parlamento ve baskanlik seçimlerinin hukuki altyapisini görüsmek üzere 28 Haziran'da Isviçre'de toplandi.

Üyelerin, hukuki altyapiya iliskin çesitli önerilerde bulundugu ilk üç günkü oturumlarda uzlasi saglanamazken, üyeler arasinda zaman zaman sözlü tartismalar yasandi. Isviçre'deki toplantinin 1 Temmuz'da sona ermesi planlaniyor.

- Libya'da siyasi diyalog süreci

BM öncülügünde Libya krizine siyasi çözüm için baslatilan LSDF'nin Tunus'ta Kasim 2020'deki ilk toplantisi sonucunda 24 Aralik'ta seçimlere gidilmesi karari çikmisti.

LSDF üyelerinin 5 Subat'ta Cenevre'de yaptigi oylama sonucunda da yil sonunda yapilmasi planlanan seçimlere kadar geçici Baskanlik Konseyi Baskanligina Muhammed el-Menfi, Basbakanliga da Abdulhamid Dibeybe seçilmisti.

Muammer Kaddafi rejimini sona erdiren 2011 Subat Devrimi'nden bu yana iç savas ve siyasi krizlere sürüklenen Libya'da, Rusya, Birlesik Arap Emirlikleri, Misir ve Fransa'nin destekledigi darbeci Halife Hafter milislerinin ülkenin dogusunu kontrol etmesi nedeniyle istikrar ve güvenlik saglanamadi.

Kaynak: AA