TOKI'den Bir Santiyede Isçilere Maas Ödenmedigi Iddialarina Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Idaremizin habere konu edilen olayla ilgili yasal bir sorumlulugu ve ihmali söz konusu degildir' 'Kayitlarimizda yapilan arastirmada, söz konusu isçilere iliskin herhangi bir kayda ve bordrolara rastlanilmadigi gibi, idaremizden de bu yönde bir talepte bulunmadiklari anlasilmistir' 'Provokatif tavirlar sergileyen ve idaremize basvurmak suretiyle yüklenici ya da alt yüklenici isçisi olduklarini belgelendirmeyen bu kisilere iliskin TOKI'nin herhangi bir ihmal ve sorumlulugu söz konusu degildir'.

Toplu Konut Idaresi Baskanliginin (TOKI), bir santiyesinde isçilere maas ödenmedigi iddialariyla ilgili TOKI'nin yasal bir sorumlulugunun ve ihmalinin söz konusu olmadigi bildirildi.

TOKI'den yapilan açiklamada, bazi basin-yayin organlarinda, TOKI'nin bir santiyesinde isçilere ücretlerinin ödenmedigine dair çikan haberler üzerine açiklama yapilmasina ihtiyaç duyuldugu belirtildi.

Açiklamada, "Öncelikle belirtmek isteriz ki, Idaremizin habere konu edilen olayla ilgili yasal bir sorumlulugu ve ihmali söz konusu degildir." ifadesi kullanildi.

TOKI tarafindan ihalesi yapilmis islerde, yüklenici firmalar ile idare arasinda imzalanan Yapim Isleri Genel Sartnamesi'nin 34. maddesinde, yüklenicinin çalistirdigi personelin haklari ve çalisma sartlarinin düzenlendigi anlatilan açiklamada, su degerlendirmelere yer verildi:

"Buna göre idaremiz, isçilerin hak ve alacaklarini alip alamadigini, yüklenicinin her hak edisinde yapi denetim görevlileri vasitasiyla takip etmekte, isçilerin arasindan seçilen isçi temsilcileri de ilan tutanaklarina ve isçilerin alacaklarini aldigini gösteren belgelere imza atmaktadir. Idaremizce düzenlenen tüm hak edislerde, isçi temsilcisi seçimi, ilan tutanagi, ilan kaldirma tutanagi ve alacak ödemelerine iliskin ibraname ve benzeri belgelerin eksiksiz olarak dosyasina konuldugu görülmeden hak edis ödemeleri tahakkuka baglanmamaktadir."

Açiklamada, yüklenici hak edisleri tahakkuka baglandiktan sonra herhangi bir isçinin ücretini alamadigi yönünde idareye basvuruda bulunmasi durumunda da Is Kanunu'nun 36. maddesinin uygulandigi aktarildi.

"Bu tür alacaklarin üç aylik tutarindan fazlasi hakkinda idareye herhangi bir sorumluluk düsmez." hükmünü içeren 36. madde uyarinca gerekli belgeleri idareye sunmasi halinde isçinin son 3 aylik alacaginin TOKI tarafindan isçiye ödenerek, bu tutarin yüklenici firmaya rücu edildigi bildirilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Basina konu isçi talepleri hakkinda Idaremiz kayitlarimizda yapilan arastirmada, söz konusu isçilere iliskin herhangi bir kayda ve bordrolara rastlanilmadigi gibi, Idaremizden de bu yönde bir talepte bulunmadiklari anlasilmistir. Yine islerin yapildigi dönemde hazirlanan hak edisler, ilan yoluyla santiyelerde duyurulmakta ve bu durum hak edislerde belgelendirilmektedir. Hak edis belgelerinde de basina konu isçilerin isçi alacaklari olduguna dair bir talepte bulunmadigi görülmüstür. Netice itibariyla provokatif tavirlar sergileyen ve idaremize basvurmak suretiyle yüklenici ya da alt yüklenici isçisi olduklarini belgelendirmeyen bu kisilere iliskin TOKI'nin herhangi bir ihmal ve sorumlulugu söz konusu degildir."
Kaynak: AA