Paris Büyükelçili'ginde Fransiz Yazar Scordia'nin Türk Ressamlar Hakkinda Yazdigi Kitap Tanitildi

Fransiz yazar Clotilde Scordia'nin bir dönem baskent Paris'te yasayan Türk ressamlari konu alan "Istanbul-Montparnasse, Paris Okulu'ndaki Türk ressamlar" isimli kitabinin tanitimi, Türkiye'nin Paris Büyükelçiligi'nde yapildi.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Ali Onaner, büyükelçilik rezidansinda gerçeklestirilen tanitim programinda, çok güzel bir kitap hakkinda konusmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Bu kitabin yayimlandigini büyükelçilik görevine geldikten birkaç gün sonra ögrendigini belirten Onaner, uzun yillar Paris'te yasayan ve Fransiz kültüründen faydalanan Türk ressamlari konu alan bu kitapla iki ülke arasinda pozitif bir bag kuruldugunu dile getirdi.

Onaner, kitabin Fransa'nin yani sira Türkiye'de de basari yakalayacagini ve Türkçe'ye çevrilmesi gerektigini ifade etti.

- Ressamlarin hayati ve eserleri anlatiliyor

Kitabin yazari Scordia da bu etkinligi düzenledikleri için Onaner'e tesekkür etti.

Paris ekolündeki Türk ressamlar hakkinda daha önce arastirma yapilmadigini belirten Scordia, bu nedenle bu kitabin yazilmasi gerektigine inandigini söyledi.

Scordia, 20. yüzyilin basinda egitim için Paris'e birçok Türk ressamin geldigini ancak burada kalmadiklarini dile getirdi.

Fikret Mualla'nin 1939'da, Nejad Melih Devrim'in 1946'da ve Abidin Dino'nun 1955'te Paris'e yerlestigini belirten Scordia, Paris'te sergi açan ilk Türk ressamin Nejad oldugunu ifade etti.

Scordia, eserinin bu ressamlara hak ettikleri degeri vermesini umdugunu kaydetti.

Kitapta, Fikret Mualla, Hakki Anli, Abidin Dino, Selim Turan, Avni Arbas, Nejad Melih Devrim ile Mübin Orhon'un hayatlari ve eserleri anlatiliyor.

Kaynak: AA