Istanbul Ihracatçi Birlikleri'nden 3 Milyar 503 Milyon Dolarlik Ihracat

IIB Koordinatör Baskani ve IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Haluk Okutur: 'Istanbul Ihracatçi Birlikleri, mayis ayindaki ihracati ile basarili bir performans sergiledi. Bu basarinin haziran ayinda da devam edecegini ve yilin ilk yarisini ihracat artisi ile kapatacagimizi öngörüyoruz' 'IHBIR olarak hedefimiz, ihracatimizi 2 katina çikararak 13,7 milyar dolarlik ihracat rakamina ulasmak olacak'

Istanbul Ihracatçi Birlikleri (IIB), bünyesinde bulunan 7 ihracatçi birligi ile bu yilin ilk 5 ayinda yaklasik 3 milyar 503 milyon dolar ihracat yaparak 2020'nin ayni dönemine göre yüzde 16 artis sagladi.

IIB açiklamasina göre, ilk 5 ayda 184 ülke pazarina ürün satan Istanbullu ihracatçilarin, ülke ihracatindaki payi yüzde 4,5 oldu.

IIB, yilin ilk 5 ayinda deger bazinda en fazla ihracati 249 milyon dolar ile Irak'a gerçeklestirdi. Irak'a en fazla mobilya, kagit ve orman ürünleri ile su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç edildi. IIB, Irak'in ardindan deger bazinda en fazla ihracati ABD, Norveç, Almanya ve Birlesik Krallik'a yapti.

ABD'ye hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri, mobilya ve kagit ürünleri, Norveç'e gemi ve yat, findik ve mamulleri, Almanya'ya findik ve mamulleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri, Birlesik Kralik'a ise mobilya, kagit ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ihracati ön plana çikti. Ülke gruplari baz alindiginda ise IIB'nin en fazla ihracat yaptigi bölge, 777 milyon dolar ile AB ülkeleri oldu.

- IIB, mayis ayinda ihracatini yüzde 42,4 artirdi

IIB, mayista geçen yilin ayni ayina kiyasla ihracatini yüzde 42,4 artirarak 693 milyon dolarin üzerine çikardi. Birlik, mayista en fazla ihracati Irak, Malta, ABD, Yunanistan ve Almanya'ya gerçeklestirdi.

Istanbul Mobilya, Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi, yilin ilk 5 ayinda bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 31 artisla 882 milyon dolari askin ihracat yapti. Birlik, mayista ise ihracatini geçen yilin ayni ayina kiyasla yüzde 35,8 artirarak 165 milyon dolarin üzerine çikardi.

Gemi, Yat ve Hizmetleri Ihracatçilari Birligi, yilin ilk 5 ayinda 2020'nin ayni dönemine göre yüzde 10,9 artis ile 457 milyon dolarlik ihracat yapti. Birligin mayis ayi ihracati ise yüzde 134 artisla 136 milyon dolar olarak gerçeklesti.

Istanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi, yilin ilk 5 ayinda 2020'nin ayni dönemine göre yüzde 15 artis ile yaklasik 335 milyon dolarlik ihracat yapti. Birlik, mayista da geçen yilin ayni ayina kiyasla ihracatini yüzde 48,2 artirarak 67,6 milyon dolara çikardi.

Yilin ilk 5 ayinda 226,6 milyon dolarlik ihracat gerçeklestiren Istanbul Findik ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi, mayista da 37,3 milyon dolarlik ihracat yapti.

Istanbul Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi, Ocak-Mayis 2021'de geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 11,2 artisla yaklasik 158,5 milyon dolarlik ihracata imza atti. Birlik, mayista da yüzde 23,9 artisla 30,5 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdi.

Ilk 5 ayda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 29,7 artis ile 88,8 milyon dolarlik ihracat yapan Istanbul Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi, geçen ay da yüzde 38,4 artisla 14,6 milyon dolarlik ihracata imza atti.

- "IIB, mayis ayindaki ihracati ile basarili bir performans sergiledi"

Açiklamada görüslerine yer verilen IIB Koordinatör Baskani ve Istanbul Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IHBIR) Yönetim Kurulu Baskani Haluk Okutur, IIB'nin, mayis ayindaki ihracati ile basarili bir performans sergiledigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bu basarinin haziran ayinda da devam edecegini ve yilin ilk yarisini ihracat artisi ile kapatacagimizi öngörüyoruz. Hedef pazarlarimiza yönelik etkinliklerimiz, yurt disinda organize ettigimiz milli katilim fuarlari, uluslararasi rekabetçiligin gelistirilmesi (Ur-Ge) projeleri, dijital platformlar araciligiyla gerçeklestirdigimiz alim heyetleri ve ticaret heyetleri ile çalismalarimiza var gücümüzle devam ediyoruz."

- "Hedefimiz, 13,7 milyar dolarlik ihracat rakamina ulasmak"

Haluk Okutur, salginin getirdigi tüm olumsuzluklara ve ekonomik faaliyetlerin küresel anlamda durma noktasina gelmesine ragmen IHBIR olarak mayista geçen yilin ayni ayina göre yüzde 26 artisla 167 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdiklerini ve bunun çok önemli bir basari oldugunu vurguladi.

Geçen ay ihracat gerçeklestirdikleri 167 ülke arasinda deger bazinda yüzde 52,83 artisla ABD, yüzde 38,16 yükselisle Irak ve yüzde 231,18 artisla Cezayir'in öne çikan ülkeler arasinda yerini aldigini bildiren Okutur, "Birligimiz, ocak-mayis döneminde yüzde 19,98 artisla 948 milyon 245 milyon bin dolarlik ihracat gerçeklestirdi." ifadesini kullandi.

IHBIR olarak üyelerin yurt disi potansiyel müsteri tespit süreçlerini kolaylastirmak amaciyla çevrim içi ve ücretsiz konferanslar düzenlemeye basladiklarini aktaran Okutur, dogru ve güvenilir ihracat hedeflerine ulasmak için sekerli mamuller sektörüne yönelik konferans düzenlediklerini, diger sektörlere yönelik konferanslarin da gerçeklesecegini kaydetti.

Okutur, düzenli olarak fuar ve alim heyetleri çalismalarini sürdürdüklerini belirterek, 180 ülkeye ihracat gerçeklestirdiklerini bildirdi.

IHBIR olarak geçen yil kadin girisimcileri ihracata tesvik etmek amaciyla "Ihracata Ilham Veren Kadinlar Platformu"nu baslattiklarini, ayrica kadin girisimcilere egitim verdiklerini aktaran Okutur, salgina ragmen Istanbul'da bulunan diger birliklere göre en fazla ihracati kendilerinin gerçeklestirdigini kaydetti.

Okutur, "Tüm dünyayi etkisi altina alan salgin nedeniyle 2021'deki gelismeler ve dünya ticareti hakkinda bir tahminde bulunmak zor. Ancak salgin sürecinde tarimin ve gidanin önemi tüm dünyanin gündeminde ilk siraya oturdu. Bu nedenle Türkiye'nin en fazla ihracat gerçeklestiren tarim sektörü olma unvanini tasiyan hububat sektörü, zorlu kosullara ragmen ihracatini geçen yila göre ciddi oranda artirdi. Bunun disinda Birlik olarak hedefimiz, ihracatimizi 2 katina çikararak 13,7 milyar dolarlik ihracat rakamina ulasmak olacak." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA