Güney Afrika Ile Namibya Uluslararasi Toplumu Filistin Için Harekete Çagirdi

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Namibya, uluslararasi toplumu, Israil'in Filistinlilere karsi gerçeklestirdigi insan haklari ihlallerine karsi harekete geçmeye davet etti.

Güney Afrika, Namibya ve Filistin is birliginde,"Kendi kaderini tayin etme ve ayrimciliktan kaçinma prensiplerinin desteklenmesinin önemi - Filistin halki için adalet" baslikli çevrim içi etkinlik düzenlendi.

Güney Afrika Uluslararasi Iliskiler ve Is Birligi Bakani Naledi Pandor, etkinligin açilis konusmasinda, Güney Afrika'nin Israil tarafindan Filistinlilere karsi uygulanan vahseti, siddetle kinadigini ifade etti.

Bakan Pandor, Filistin'de yasanan insan haklari ihlallerine dikkati çekerek, "Birçogumuzun hafife aldigi en temel özgürlükler, isgal altindaki topraklarda yasayan Filistinliler için mevcut degil." dedi.

Filistinlilerin toprak ve yerlesim yerlerinin, Israil tarafindan düzenli olarak gasbedilmeye çalisildigini hatirlatan Pandor, bu durumun Güney Afrika'da 1948-1994 yillari arasindaki apartheid rejiminin irkçi uygulamalariyla benzerlikler tasidigini belirtti.

Pondor, "Güney Afrika, uluslararasi toplumu ve özellikle Birlesmis Milletleri (BM), Filistin halkinin haklarinin korunmasini saglamaya çagiriyor." dedi.

Filistin halkinin maruz kaldigi insan haklari ihlallerini vurgulamanin yetersiz oldugunu ifade eden Pandor, devletlerin ve sivil toplumun konuya iliskin somut adimlar gelistirmesi gerektigini bildirdi.

Namibya Basbakan Yardimcisi Netumbo Nandi-Ndaitwah da Filistin'de yasananlarin çözümsüz birakilamayacagina deginerek, uluslararasi toplumu çözüme yönelik girisimlerde bulunmaya davet etti.

Israil tarafindan Filistin'de islenen insanlik disi suçlarin aydinlatilmasinin önemine vurgu yapan Ndaitwah, bu suçlar hakkinda ciddi bir sorusturma yürütülmesi gerektigini ifade etti.

- Israil'in Gazze'ye saldirisi

Israil'in abluka altindaki Gazze Seridi'ne 10 Mayis'ta baslattigi saldirilar, Hamas ile varilan ateskes dogrultusunda 21 Mayis'ta sona ermisti.

Israil'in Gazze'ye düzenledigi saldirilarda 66'si çocuk, 39'u kadin olmak üzere 254 Filistinli hayatini kaybetmis, 1948 kisi yaralanmis, binlerce bina tamamen yikilmis ya da kullanilamaz hale gelmisti.

Kaynak: AA