Belçika, 1961'De Öldürülen Kongo Milli Kahramani Patrice Lumumba'nin Emanetlerini Ailesine Teslim Edecek

Belçika, Belçikali askerler tarafindan 1961'de öldürülmeden önce disleri sökülen Kongolu bagimsizlik lideri Patrice Lumumba’nin dislerini ve diger emanetlerini 21 Haziran’da ailesine teslim edecek.

Ulusal basindaki haberlere göre, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Cumhurbaskani Felix Tshisekedi 21 Haziran’da Lumumba’nin ailesiyle Belçika’ya resmi ziyaret düzenleyecek.

Brüksel’de gerçeklesecek ziyarette, Belçika yönetimi, suikaste kurban giden Kongolu bagimsizlik lideri Patrice Lumumba’ya ait disi ve diger emanetleri Lumumba’nin ailesine iade edecek.

Lumumba’ya ait kalintilarin ülkesine getirilmesinin ardindan, 30 Haziran’da KDC’de resmi tören düzenlenecek.

KDC’nin ilk basbakani olan Lumumba, sömürgeci güçlerle girdigi mücadeleyle KDC'nin bagimsizlik ve sömürü karsiti mücadelesinin sembol ismi olmustu.

Belçikali askerler tarafindan 17 Ocak 1961'de kursuna dizilerek öldürülen Lumumba, daha sonra bedenine asit dökülerek eritilmisti.

Belçikali askerler tarafindan disleri sökülen Lumumba'nin esyalari da ani olarak saklanmasi için alinmisti.

Patrice Lumumba'ya ait disi, 5 yil önce "milli kahramani"nin ölümünden sorumlu oldugu iddia edilen Belçikali polis memurunun kizi ortaya çikartmisti.

Belçika, 2002’de Lumumba'nin öldürülmesine giden olaylarda inkar edilemez bir sorumluluk payina sahip oldugunu kabul etmisti.

Lumumba, karisina yazdigi son mektupta, “Tarih bir gün sözünü söyleyecek ama bu tarih, Brüksel’in, Paris’in, Washington’un ya da BM’nin ögretisi olmayacak, sömürgeciler ve kuklalarindan kurtulmus ülkelerimizde okutulacak, onurun ve zaferin tarihi olacak” ifadelerini kullanmisti.

Kaynak: AA