HDP'nin Kapatilmasi Istemiyle AYM'de Yeniden Açilan Davada Ilk Inceleme Için Raportör Görevlendirildi

Raportörün ilk incelemeye iliskin raporunu 15 gün içinde tamamlayarak Anayasa Mahkemesi heyetine sunmasi bekleniyor Heyet, raporun sunulmasinin ardindan davaya iliskin ilk incelemesini yapacak ve iddianamenin kabul edilip edilmeyecegine karar verecek Yüksek Mahkeme, Bassavciligin, 'HDP'nin olasi hazine yardimina iliskin banka hesabina bloke konulmasi' yönündeki tedbir talebini ilk inceleme sirasinda ele alabilecegi gibi daha sonra da karara baglayabilecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Baskani Zühtü Arslan, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin tarafindan Halklarin Demokratik Partisinin (HDP) kapatilmasi istemiyle tekrar açilan davada raportör görevlendirdi.

Anayasa Mahkemesinin eksikliklerin tamamlanmasi istemiyle iade ettigi HDP'nin kapatilmasi istemli iddianame, Yargitay Cumhuriyet Bassavciliginca yeniden hazirlanarak dün AYM'ye gönderildi.

AA muhabirinin aldigi bilgiye göre, kapatma davasinda, iddianamenin incelenmesi sürecine geçildi ve bu kapsamda raportör görevlendirildi. Iade edilen ilk iddianameyi inceleyen raportörün yeniden görevlendirildigi ögrenildi.

Raportörün ilk incelemeye iliskin raporunu tamamlayarak AYM heyetine sunmasi gerekiyor. Bunun ardindan heyet, davaya iliskin ilk incelemesini yapacak ve iddianamenin kabul edilip edilmedigine karar verecek. Bu süre, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerine göre, iddianamenin gönderilmesinden itibaren 15 günü geçemeyecek.

- Tedbir talebi de görüsülecek

Anayasa Mahkemesi heyeti, Bassavciligin, "partinin olasi hazine yardimina iliskin banka hesabina bloke konulmasi" yönündeki tedbir talebini ilk inceleme sirasinda ele alabilecegi gibi daha sonra da karara baglayabilecek.

- Iddianamenin kabul edilmesi halinde süreç

Kabul edilmesi halinde iddianame ön savunma için HDP'ye gönderilecek. HDP'nin, Yüksek Mahkemenin tanidigi süre içinde ön savunmasini vermesi gerekiyor. Ancak parti, bu sürenin uzatilmasi için basvuru yapabilecek. Ek süre talebini AYM karara baglayacak.

Parti tarafindan ön savunmanin verilmesinin ardindan Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin esas hakkindakini görüsünü sunacak.

Bu görüs de HDP'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek tarihlerde Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin sözlü açiklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün bu sürecin ardindan davaya iliskin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkindaki raporunu hazirlayacak. Bu islemler sürerken, gerek Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi gerekse davali HDP ek delil veya yazili ek savunma verebilecek.

Raporun AYM üyelerine dagitilmasinin ardindan Baskan Zühtü Arslan toplanti için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüsmeye baslayacak.

- 15 üyenin 10'unun oyçokluguyla karar verilebilecek

HDP hakkindaki kapatma davasini 15 kisiden olusan AYM heyeti karara baglayacak. Anayasa'nin 69. maddesinde sayilan hallerden ötürü partinin kapatilmasina veya dava konusu fiillerin agirligina göre devlet yardimindan kismen ya da tamamen yoksun birakilmasina, toplantiya katilan üyelerin 3'te 2 oy çokluguyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davasi sonucunda verilen karar, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi ile ilgili siyasi partiye teblig edilecek ve Resmi Gazete'de yayimlanacak.

AYM'nin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatilmasina neden oldugunu belirlemesi halinde, bu kisiler kesin kararin Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayimlanmasindan baslayarak 5 yil süreyle bir baska partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

- Iddianame iade edilmisti

AYM Genel Kurulunca 31 Mart'ta iade edilmesine karar verilen ilk iddianamede, "devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlügüne aykiri eylemlerde bulunduklari ileri sürülen kisilerin eylemlerinin belirlenmesi bakimindan eksiklikler bulundugu" tespiti yapilmisti. AYM Genel Kurulu, "Haklarinda siyasi yasak istenen kisilerin Anayasa'nin 69. maddesi kapsaminda oldugu ileri sürülen eylemlerine iddianamede açikça yer verilmeksizin, haklarinda devam eden sorusturma ve kovusturmalara atifta bulunulmasi, söz konusu eylemlerin Anayasa Mahkemesince degerlendirilmesini imkansiz kilmaktadir." degerlendirmesini de yapmisti.

Yüksek Mahkemenin oy birligiyle aldigi bu iade kararindaki eksikleri tamamlayan Bassavcilik, daha önce 600'ün üzerinde HDP'li hakkinda siyasi yasak istemisti. Yeni iddianamede bu sayi 500'e indi.
Kaynak: AA