ABD'nin Afganistan'dan Çekilme Süreci Yaklasik Yüzde 50 Oraninda Tamamlandi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi (CENTCOM) Baskani ABD Deniz Piyadeleri Orgenerali Kenneth McKenzie, ABD ordusunun Afganistan’dan çekilme sürecinin yaklasik yüzde 50’sini tamamlayarak, Eylül ayindaki son çekilme tarihini karsilama yolunda ilerledigini duyurdu.

ABD'nin Afganistan'dan Çekilme Süreci Yaklasik Yüzde 50 Oraninda Tamamlandi
ABD Baskani Joe Biden’in 1 Mayis’tan itibaren ABD’nin Afganistan’dan geri çekilmeye baslayacagini duyurmasinin ardindan baslayan ABD ordusunun geri çekilme çalismalari devam ediyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanligi (CENTCOM) Baskani ABD Deniz Piyadeleri Orgenerali Kenneth McKenzie yaptigi açiklamada, ABD ordusunun Afganistan’dan geri çekilme sürecinin yaklasik yüzde 50’sinin tamamladigini ve ordunun Eylül ayindaki son çekilme tarihini karsilama yolunda oldugunu kaydetti.

McKenzie, "Baskan Biden’in talimatiyla ve NATO müttefiklerimiz ile ortaklarimizla uyum içinde ABD birliklerinin Afganistan’dan güvenli ve temkinli bir sekilde geri çekilmesini yürütmeye devam ediyoruz. Tüm geri çekilme sürecinin yaklasik yarisini tamamladik ve Afganistan’dan tam geri çekilmeyi tamamlamak için Eylül ayina yetisecegiz" ifadelerini kullandi.

ABD’nin Afgan hükümetinin daveti üzerine Afganistan’da bir Büyükelçilik kurmayi planladigini fakat bölgede barisi korumanin yerel güçlere bagli oldugunu belirten McKenzie, ABD’nin bölgedeki mevcut rolünün çogunun, terörle mücadele operasyonlari yürütmenin yani sira yerel güvenlik danismani oldugunu da kaydetti.

Biden, çekilmeyi 14 Nisan’da duyurmustu

ABD Baskani Joe Biden, 14 Nisan’da ABD’nin 1 Mayis’tan itibaren Afganistan’dan geri çekilmeye baslayacagini ve tam çekilmenin Dünya Ticaret Merkezi, Ikiz Kuleler ve Pentagon’a yönelik terör saldirilarinin 20. yil dönümü olan 11 Eylül’e kadar tamamlanacagini duyurmustu. ABD’nin ardindan NATO tarafindan yapilan açiklamada ise, "Birliklerimiz birlikte Afganistan’a gitti, simdi birlikte çikiyoruz" denilmisti. ABD’nin Afganistan’da 2 bin 500 civarinda askeri ve 18 bine yakin sözlesmeli personeli bulunuyor. NATO’nun ise Afganistan’da 7 bin 500 civarinda askeri bulunuyor.

Kaynak: İHA