Putin, Karadeniz'deki Ingiliz Gemisini Batirsalardi Bile Üçüncü Dünya Savasinin Çikmasinin Zor Oldugunu Söyledi

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, geçen hafta Ingiltere’ye ait bir savas gemisinin Rusya tarafindan yasa disi ilhak edilen Kirim’in kara sularindaki eylemine iliskin, "Bu gemiyi batirsak bile, dünyanin, 3. dünya savasinin esiginde olacagini hayal etmek yine de zor olurdu." dedi.

Putin, canli yayinlanan "Dogrudan Hat" programina katilarak vatandaslarin yönelttigi sorulari yanitladi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina karsi asi yaptirmanin önemini anlatan Putin, kendisinin "Sputnik V" asisi yaptirdigini bildirdi.

Asi yaptirdiktan sonra kendisinde çok yüksek oranda antikor olustuguna dikkat çeken Putin, vatandaslari Kovid-19 asisi konusunda dedikodu yapanlari degil, uzmanlari dinlemeye çagirdi.

- "Ukrayna'nin hayati konulari Kiev'de degil, Washington'da kararlastiriliyor"

Ukrayna’nin dost olmayan ülkeler listesine alinip alinmayacagi sorusunu cevaplayan Putin, "Ukrayna halkini düsman olarak görmüyorum. Ukrayna halki ile biz biriz ama mevcut Ukrayna yönetimi Rusya'ya dost degil." dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile görüsebilecegini söyleyen Putin, "Ama ne konusacagimizi bilmek lazim. Zelenskiy, Ukrayna’yi dis yönetimin kontrolüne verdi. Ukrayna ile ilgili kilit hayati konular Kiev’de degil, Washington’da kararlastiriliyor. Kismen Berlin ve Paris’te. Ne hakkinda konusacagiz ki?" ifadelerini kullandi.

- "Amerikalilar da bu isin içindeydi"

Ingiltere'ye ait "Defender" savas gemisinin, Rusya tarafindan yasa disi ilhak edilen Kirim'in güneybatisinda bulunan Felenk'te "sinir ihlali" olayini degerlendiren Putin, "Bu gemiyi batirsak bile, dünyanin, 3. dünya savasinin esiginde olacagini hayal etmek yine de zor olurdu. Çünkü bunu yapanlar bu savastan galip çikamayacaklarini biliyorlar." dedi.

Ingiliz gemisinin eylemini "provokasyon" olarak nitelendiren Putin, ABD'nin de bu eyleme karistigini söyledi. Putin, "Bu provokasyon çok karmasik idi. Sadece Ingilizler degil, Amerikalilar da bu isin içindeydi. Çünkü Ingiliz gemisi gün içerisinde bizim sinirlarimiza girdi. Ancak sabah erken saat 07.30’da Yunanistan’da Girit’ten NATO askeri havaalanindan ABD stratejik kesif uçagi havalandi. Bunu çok iyi gördük ve takip ettik." diye konustu.

- "Tatbikati sessizce sonlandirdik"

Rusya’nin Ukrayna’ya yakin kendi sinirlari içerisinde gerçeklestirdigi askeri tatbikat nedeniyle Bati’da "büyük yaygara koparildigini" söyleyen Putin, bu hususta kimseyi rahatsiz etmemek için "sessizce" tatbikatin sonlandirilmasi talimati verdigini animsatti. Putin, "Buna olumlu tepki verecekleri, tepkinizi anladik diyecekleri yere sinirlarimiza dayandilar, sinirlarimizi ihlal ettiler." dedi.

Ukrayna topraklarinin Bati ülkeleri tarafindan askeri olarak ihya edilmeye baslamasindan rahatsizlik duydugunu belirten Putin, Ukrayna Anayasasi'na göre ülkede yabanci askeri üs bulundurulamayacagini kaydetti. Ancak farkli biçimlerde egitim merkezleri kurulabilecegini dile getiren Putin, "Bizimle dogrudan sinir olan bölgenin askeri olarak ihya edilmesi güvenlik alaninda önemli sorunlar yaratiyor. Bu, Rusya’nin ve Rus halkinin hayati çikarlarini ilgilendiriyor. Rahatsizlik veren sey bu." ifadelerini kullandi.

- Bazi ürünlerin ithalatinda Türkiye örnegi

Putin, kendisine yöneltilen "Markette satilan havucun fiyati, neden Ekvador'dan gelen muzdan daha pahali?" seklinde soruya, küresel enflasyonun yüksek oldugunu söyleyerek yanit verdi.

Enflasyonun, Rusya’da da artis egiliminde oldugunu anlatan Putin, "Bu fiyat artislari dünyanin her yerinde yasaniyor, maalesef küresel bir egilime dönüstü." dedi.

Rusya’nin bazi ürünlerde kendisine yetemedigine isaret eden Putin, "Bu ürünleri de örnegin Türkiye veya Belarus’tan ithal ediyoruz. Fiyatlari asiri sekilde artan ürünlerde kontrol saglamak için de çesitli çalismalar yürütüyoruz." diye konustu.

Lojistik konusunun da fiyatlarda etkili oldugunu belirten Putin, "Sebzelerin ve meyvelerin yetistirilmesine yönelik konular, tarimi kaldirmaya yönelik hedeflerimizin basinda geliyor. Bu ürünler Rusya’da su anda tüketimimize yetecek kadar yetistirilmiyor." dedi.

Putin, Rusya’daki enflasyonu baskilamak gerektigini vurgulayarak, "Rusya Merkez Bankasi da enflasyonu baskilamak için faizleri artirdi. Böylelikle ekonomide nakit fazlasi olmayacak ve bu da umarim enflasyonu tekrar hedefledigimiz yüzde 4 olan seviyeye düsürecek. Ancak bu yil söz konusu hedefe muhtemelen ulasamayacagiz, yüzde 5’e kadar düsürebilecegimizi düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA