Esvatini'de Güvenlik Güçleriyle Protestocular Arasinda Çikan Çatismalarda 8 Kisi Öldü

Demokrasi yanlisi gösterilerin siddet eylemlerine dönüstügü güney Afrika ülkesi Esvatini'de, güvenlik güçleriyle göstericiler arasinda Manzini kentinde çikan çatismalarda en az 8 kisinin hayatini kaybettigi, 28'i agir çok sayida göstericinin yaralandigi bildirildi.

News 24'ün haberinde, son haftalarda demokrasi ve ekonomik reform talebiyle gösteriler düzenlenen ülkede, ordunun durumu kontrol altina almak üzere sokaklarda devriye gezdigi belirtildi.

Demokrasi yanlisi muhalefet hareketi Pudemo da 47 protestocunun güvenlik güçleri tarafindan gözaltina alindigini aktardi.

Güney Afrikali muhalefet partisi Ekonomik Özgürlük Savasçilari'ndan (EFF) yapilan açiklamada ise EFF Esvatini Subesi Baskani Nombulelo Motsa'nin gözaltina alindigi belirtildi.

- Kral 3. Mswati'ye ait kamyonlar atese verildi

Bugün yasanan olaylarda göstericiler tarafindan Esvatini Krali 3. Mswati'nin sahibi oldugu Eswatini Bevarages isimli içecek firmasina ait bazi kamyonlar göstericiler tarafindan atese verildi.

Göstericiler ayrica, ülkeye yiyecek ve mal girisini engellemek amaciyla sinir kapilarinin yakinlarinda gösteri düzenledi.

Hükümet dün 18.00-05.00 saatleri arasinda sokaga çikma yasagi ilan etmis, internet saglayici firmalara hizmetlerine ara vermeleri talimati verilmisti.

Afrika'nin mutlak monarsi ile idare edilen son ülkesi Esvatini'de demokrasi yanlisi gösteriler bir süredir devam ediyor.

Göstericiler, basbakanin, bakanlarin ve yargiçlarin dogrudan kral tarafindan atandigi ülkede demokratik seçim hakki ve ekonomik reform talep ediyor.

26-27 Haziran'da polisin sert müdahalesi nedeniyle bazi göstericiler yaralanmisti.

Bazi göstericilerin 28 Haziran'da OK Food magazalarini kundaklamasi kaosa neden olmustu.

Kaynak: AA