Donanma Komutanligindaki Darbe Girisimi Davasindan Dosyasi Ayrilan Saniklarin Yargilanmasi Sürüyor

Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girisimi sirasinda Donanma Komutanligindaki eylemlere iliskin davada dosyalari ayrilan 6'si tutuksuz, 13'ü firari 19 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Kocaeli 5. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, tutuksuz saniklar ve avukatlari katildi. Davaya müdahil olan Cumhurbaskanligi adina avukat Hilal Esra Uslu da durusmada hazir bulundu.

Heyet degisikligi nedeniyle önceki tutanaklarin okundugu durusmada, gelen belge ve evraklar okunarak dosyaya konuldu. Gelen belgelerle ilgili söz verilen saniklar, bu asamada bir diyeceklerinin olmadigini söyledi.

Bir kisim sanik avukati, aleyhte olan hususlari kabul etmediklerini belirterek, eksik hususlarin giderilmesini istedi. Avukatlarin bir kismi da uzun süren yargilamanin müvekkillerinin magduriyetine sebep oldugunu savunarak, dosyanin mütalaa için iddia makamina tevdi edilmesini, aksi kanaatte ise dosyanin tefrikini talep etti.

Mütalaasini açiklayan cumhuriyet savcisi, firari saniklar hakkindaki yakalama emirlerinin infazinin beklenilmesine, bazi isimlerin tanik olarak dinlenilmesine, bazi saniklar ile firari saniklara ait dijital araçlarin incelemesi için Adli Tip Kurumuna gönderilmesine ve adli kontrolün kaldirilmasi taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, firari saniklar Fetullah Gülen, Hamza Koç, Cihat Tezel, Güngör Korkmaz, Mahmut Salik, Hasan Altuntepe, Özkan Turhan, Mustafa Vasfi Yagci, Ayhan Bay, Ersoy Aktas, Güray Çerman, Levent Dündar ile Özkan Yildirim hakkindaki yakalama emirlerinin devami ile infazinin beklenmesine, bazi saniklar ile firari saniklara ait dijital araçlarin incelemesi için Adli Tip Kurumuna gönderilmesine ve bazi isimlerin tanik olarak dinlenilmesine hükmederek, eksik olan rapor ve evraklarin beklenilmesi için durusmayi 3 Kasim 2021'e erteledi.

- Süreç

Mahkeme heyeti, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girisimi sirasinda Donanma Komutanligindaki eylemlere iliskin davanin 21 Haziran 2019'daki karar durusmasinda, firari saniklar örgüt elebasi Fetullah Gülen, eski Kuzey Görev Grup Komutani Tugamiral Ayhan Bay, eski TCG Oruçreis Savas Gemisi Komutani Kurmay Yarbay Güray Çerman, eski TCG Salihreis Seyir Subayi Kurmay Binbasi Levent Dündar, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanligi Istihbarat Subede görevli Istihbarat Astsubayi Ersoy Aktas, eski TCG Salihreis Savas Gemisi Silah Subayi Yüzbasi Özkan Yildirim, "mahrem imamlar" Cihat Tezel, Güngör Korkmaz, Hamza Koç, Hasan Altuntepe, Mahmut Salik, Mustafa Vasfi Yagci, Özkan Turhan ile tutuksuz saniklar eski Donanma Komutanligi Üst Savunma Harekat Merkezi Amiri Albay S.U, eski Deniz Hava Ana Üs Komutanligi Istihbarat Sube Müdürü Binbasi M.Ö, eski Tugamiral Tezcan Kizilelma'nin emir astsubayi tutuksuz sanik I.K, eski Deniz Hava Üs Komutanligi astsubayi M.D, eski TCG Yavuz Gemisi'nin Telsiz Astsubayi N.B. ve tutuklu sanik Binbasi Haci Darici'nin esi tutuksuz sanik B.D'nin dosyalarinin, kovusturma ve dijital inceleme islemleri tamamlanamadigi için ayrilmasina karar vermisti.

- Iddianameden

Iddianamede, firari saniklar örgüt elebasi Fetullah Gülen ve eski Kuzey Görev Grup Komutani Tugamiral Ayhan Bay'in da aralarinda bulundugu saniklar hakkinda, "cebir ve siddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi'nin öngördügü düzeni ortadan kaldirmaya veya bu düzen yerine baska bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasini önlemeye tesebbüs", "silahli örgüt kurmak veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kisiyle birlikte yerine getirdigi kamu görevi nedeniyle kisiyi hürriyetinden yoksun kilmak" ve "silahli terör örgütüne üye olmak" suçlarindan agirlastirilmis müebbet ile 19 yildan 36 yil altisar ay, diger saniklar hakkinda da 7 yil 6 aydan 29'ar yila kadar hapis cezasi isteniyor.

Kaynak: AA