Bakan Kurum Açiklamasi 'Van'da, Salda'da, Meke'de Ve Beysehir'de Çok Kapsamli Göl Koruma Operasyonlari Yapiyoruz'

ANKARA – Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, “Bizim de göllere karsi, sehirlere karsi vazifelerimiz var. Mogan’da oldugu gibi Van’da, Salda’da, Meke’de ve Beysehir’de gerek temizlik, gerek çevre düzenlemesi, gerekse çok kapsamli bir sekilde göl koruma operasyonlari yapiyoruz" dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Van'da, Salda'da, Meke'de Ve Beysehir'de Çok Kapsamli Göl Koruma Operasyonlari Yapiyoruz'
Çevre ve Sehircilik Bakani Kurum, Mogan Gölü Kiyi Bandi Çevre Düzenlemesi Projesi’nin 1’inci etabinin açilisinin ve 2’nci etabinin da baslangicinin yapildigi programa katildi.

Gölbasi Mogan Gölü’nde düzenlenen törende konusan Bakan Kurum, “Akdeniz Havzasi’nda yer alan ülkemiz, tüm dünyayi etkisi altina alan iklim degisikliginin maalesef olumsuz etkilerini ülkemizin her yerinde de hissediyoruz. Ülkemizin her noktasinda iklim degisikliginin en çarpici sonuçlariyla yüzlesiyoruz. Asiri hava olaylari sebebiyle sel, heyelan, hortum, kuraklik gibi siddeti ve miktari sürekli artan afetler yasiyoruz. Iklim krizi ne yazik ki iste bu güzel göllerimiz, akarsularimiz, denizlerimiz üzerinde de ciddi bir tehlike olusturuyor” dedi.



Mogan Gölü’müzden 71 milyon liralik ödenekle 3.2 milyon dip çamuru çikardik”

20 yil önce Mogan Gölü ve çevresindeki kötü kokudan vatandaslarin sikayetçi oldugunu belirten Bakan Kurum, “Gazetelerde, televizyonlarda her gün ’Mogan’da balik ölümleri, kus ölümleri’ haberlerini görürdük. Kuslar bile buraya ugramazdi. Mogan’in bu hali içimizi acitiyordu ancak biz sikayet degil icra makamindayiz. Hemen çalismalarimizi baslattik, Mogan Gölü’müzden 71 milyon liralik ödenekle 3.2 milyon dip çamuru çikardik. Ama yetmez dedik, simdi ikinci etabini yine 70 milyon lira ödenekle baslattigimiz çalismayla insallah 2022 yilina kadar bitirecegiz ve burada da 3.3 milyon metreküp dip çamurunu çikariyor olacagiz” diye konustu.



“Bundan önceki çalismalar yapilmadan Mogan Gölü’müzde sazan, turna, kadife gibi birçok baliga rastlayamazdiniz”

Çevreciligin süreklilik arz ettigini söyleyen Bakan Kurum, 8 ay içerisinde Gölbasi etrafinda yürüyüs yollari, bisiklet yollari, dinlenme alanlarinin oldugu bir alanin yapimini gerçeklestireceklerini ifade etti.

Kurum, projenin 2’nci etabinda ise 20 kilometrelik bir bisiklet yolu, koruma bandi, bisiklet parklarinin ve istasyonlarinin oldugu bir alan da yapacaklarini söyledi.



“Bundan önceki çalismalar yapilmadan Mogan Gölü’müzde sazan, turna, kadife gibi birçok baliga rastlayamazdiniz” diyen Bakan Kurum, “Ama hamdolsun bugün bu baliklarimiz geri döndü, çiçeklerimiz koruma altina alindi. Yeni balik türlerini görmeye basladik. Yine kuslar da hakeza buraya ugramiyordu. Flamingolari burada göremezdiniz. Ama artik tertemiz suyuyla, endemik bitki türleriyle çok daha güzel bir yer haline gelen Mogan Gölü’müzde artik flamingolari da görüyoruz. Artik kötü kokular gitti. Etrafa türlü türlü çiçeklerin kokusu, kuslarin civiltisi yayilmaya basladi” degerlendirmesinde bulundu.

“Mogan’da oldugu gibi Van’da, Salda’da, Meke’de ve Beysehir’de çok kapsamli göl koruma operasyonlari yapiyoruz”

Bakan Kurum, Ankara’da 4 milyon metrekare büyüklügünde 20 millet bahçesi projesinin devam ettigini bildirerek, sunlari kaydetti:

“Bu projelerimizden biri de Gölbasi Millet Bahçemiz. 750 bin metrekarelik proje tasarlandi, tamamlandi ve Amerika’da düzenlenen 4. Uluslararasi Sürdürülebilir Yapilar Sempozyumu’nda Sürdürülebilir Peyzaj kategorisinde binlerce proje arasindan birinci olarak seçildi. Insallah bu projeye yil sonu baslayip, 2020 yili içerisinde tamamlayip Ankara’mizin, Gölbasi’mizin hizmetine sunacagiz. Simdiden millet bahçemiz hayirli ugurlu olsun.”

Mogan kiyisinda baslatilan bir diger projenin ise 87 bin metrekarelik Sevgi Çiçegi Doga Parki oldugunu bildiren Bakan Kurum, “87 bin metrekarelik alanda 287 bin adet bitki dikiyoruz. Bu alanda Ankara’miza has dik kuyruk kusu ve sevgi çiçegini koruma altina alacagiz. Yine burada da çocuk oyun alanlari, açik spor alani, yürüyüs ve bisiklet yollari yapacagiz” diye konustu.

Birçok gölde temizlik ve düzenleme çalismalarinin devam ettigini kaydeden Bakan Kurum, “Bizim de göllere karsi, sehirlere karsi vazifelerimiz var. Mogan’da oldugu gibi Van’da, Salda’da, Meke’de ve Beysehir’de gerek temizlik, gerek çevre düzenlemesi, gerekse çok kapsamli bir sekilde göl koruma operasyonlari yapiyoruz. Bakanlik olarak bugün ülkemizin her yerinde bütün dogal güzelliklerimizi korumaya, yasatmaya, genisletmeye gayret gösteriyoruz. Son 20 yilda korunan alan büyüklügümüzü yüzde 5’ten yüzde 11’e biz çikardik. 2023 hedefimizi yüzde 17 olarak belirledik” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Bakan Kurum göl etrafinda bisiklet turu yapti. Düzenlenen törene AK Parti Genel Sekreteri Fatih Sahin, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Baskan Yardimcisi Sadir Durmaz, Ilbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, Gölbasi Belediye Baskani Ramazan Simsek ve Haymana Belediye Baskani Özdemir Turgut da katildi.

Kaynak: İHA