Yönetmen Tekin Girgin, Türkiye'nin Sinemadaki Zenginliklerini Hollywood'a Tasimayi Hedefliyor

16 yildir önemli projelere imza atan Girgin: 'Eskiden Hollywood'dan Türkiye'ye gelmek çok zordu ama su anda sartlar biraz daha kolay' 'Türkiye'de Hollywood ile baglantili güzel bir okul açmayi planliyorum. Buradaki genç oyunculari daha dogru bir sekilde yönlendirecek egitim kurumu açmak istiyorum. Amaçlarimdan biri de bu. Türkiye'de çok evrensel hikayeler var ama bir sekilde heba oluyor'

ALI BALLI - Türk yönetmen Tekin Girgin, Hollywood'da uzun süredir yönetmen koltuguna oturmanin ve önemli isimlerle basarili islere imza atmanin gururunu yasiyor.

Ani bir kararla her seyi geride birakip 16 yil önce hayallerinin pesinden ABD'ye yerlesen "Troy The Odyssey" filminin yönetmeni Girgin, sektörde Agri'dan Hollywood'da yönetmenlige kadar uzanan basari hikayesiyle taniniyor.

Girgin, aklinda hep ülkesinde bir seyler yapma düsüncesiyle çalismalarini sürdürüyor.

Hem aile ziyareti hem de film çekim alanlari arastirmak için Türkiye'ye gelen Girgin, Bodrum ilçesinde AA muhabirinin sorularini yanitladi.

Farkli alanlar arastirmak için Güneydogu'da gezdigini belirten Girgin, özellikle Gaziantep, Diyarbakir ve Mardin'de incelemelerde bulundugunu, buradaki lokasyonlarin tarihi ve sanatsal olarak çok ilgisini çektigini söyledi.

Bölgeyi tanimanin ve sinemaya tasimanin öneminden bahseden Girgin, su anda uzun metrajli bir drama film projesi oldugunu, hikayenin ABD'de baslayip Türkiye'de bittigini, Türkiye'de çekimlerini yapacagi alanlar için arastirma içerisinde oldugunu belirtti.

Türkiye'nin bu zenginliklerini Hollywood'a tasimayi planladigini anlatan Girgin, "Eskiden Hollywood'dan Türkiye'ye gelmek çok zordu ama su anda sartlar biraz daha kolay. 2016'da çektigim 'Troy The Odyssey' filmini Türkiye'de çekmek istiyordum ama maalesef çekim için düsündügüm bölgedeki terör olaylarindan dolayi Tayland'da çekmek zorunda kaldim. Dylan Vox, Lara Heller, Leonardo DiCaprio gibi isimlerle çalistim. Bundan sonraki projemde Antonio Banderas ile çalismayi düsünüyorum. Görüsmelerimiz devam ediyor." dedi.

Yurt disinda taninmak için çok çalismak gerektigine vurgu yapan Girgin, Hollywood'a gece gündüz demeden setlerde çok çalistigini ve emeginin karsiligini mutlaka bir sekilde aldigini dile getirdi.

Su anda Emmy Ödülleri'ni düzenleyen "Television Academy" üyesi oldugunu aktaran Girgin, bir Türk yönetmen olarak bu konuda çok gururlu oldugunu belirtti.

Yurt disinda yaptiklari her seyin ülkeyi etkiledigine dikkati çeken Girgin söyle konustu:

"Ülkemizi temsil ettigimiz için hepimiz kendi sorumlulugumuzu bilmemiz lazim. Ben de ülkemi gururla temsil ediyorum. Troy'u çektigimizde bir Ortadogulu bendim. Bir de yönetmen olarak tüm yabancilara hükmediyorsunuz. Bir Türk olarak gurur duymamiz gerekiyor. Ülkenizi temsil ediyorsunuz ve herkes sizin iki dudaginizdan çikacak lafa göre hareket ediyor. Bu imkansiz ama zor bir sey, kolay olan bir sey degil. Çalistiginiz zaman her sey bir sekilde oluyor."

Yabanci aktörlerin özellikle tatil için Antalya ve Bodrum'u tercih ettigini animsatan Girgin, bu aktörlerle konustugunda Türkiye'yi çok muhtesem bulduklarini, hatta bu bölgelerden ev aldiklarini söyledigini belirtti.

Basarili yönetmen, nereye giderse gitsin aklinin hep Türkiye'de oldugunu, kendisini yurt disinda yetistirdigini ve Türkiye'deki genç sinemacilara yardimci olmak ve bilgilerini paylasarak daha iyi sinemacilar yetistirmek istedigini ifade etti.

Türkiye'de çok yetenekli aktör ve yönetmenlerin oldugunu ancak dogru yönlendirmek gerektigini belirten Girgin, basarili isimlerin zaman zaman yanlis projelerde harap oldugunu vurguladi.

- "Hollywood ile baglantili güzel bir okul açmayi planliyorum"

Sinemada ögrenme yasinin olmadigini isaret eden Girgin sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye'de Hollywood ile baglantili güzel bir okul açmayi planliyorum. Buradaki genç oyunculari daha dogru bir sekilde yönlendirecek egitim kurumu açmak istiyorum. Benim amaçlarimdan biri de bu. Türkiye'de çok evrensel hikayeler var ama bir sekilde heba oluyor. Eger sinemanin büyümesini istiyorsaniz sinemanin önünün açilmasi lazim. Degisik ve daha rahat hikayeler, uluslararasi hikayeler anlatilmasi lazim."

Girgin, yeni kusak sinemacilara hayallerinin pesinden gitmesi tavsiyesinde bulunarak, "Bazen büyük isler yapmak için büyük islere girmek gerekir." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA