'Yarin Çok Genç Olacak' Projesi Kapsaminda 7 Ilden Gelen Ögrenciler Konya'yi Gezdi

Vali Vahdettin Özkan: 'Bu geziler, devletimizin, Türk milletinin, Türk Islam tarihinin özelliklerinin ve güzelliklerinin taninmasi açisindan da önemli'.

Içisleri Bakanliginca yürütülen "Yarin Çok Genç Olacak" Projesi kapsaminda 7 ilden gelen 105 ögrenci, Konya'nin tarihi ve kültürel mekanlarini gezdi.

Manisa, Mardin, Hatay, Kirklareli, Van, Kütahya ve Trabzon'dan ögretmenleri gözetiminde kente gelen ögrenciler, Tropikal Kelebek Bahçesi, Bilim Merkezi, 1200'lü yillarin Konya'sinin canlandirildigi Panorama Müzesi, Istiklal Harbi Sehitligi ve Mevlana müzelerini, Karatay Medresesi, Ince Minareli Medrese, Alaaddin Camisi ve Selçuklu sultanlarinin türbeleri ile Alaaddin Tepesi'ni ziyaret etti.

Yüksek Hizli Tren Gari'nda karsiladigi gençlerle bir araya gelen Konya Valisi Vahdettin Özkan, kentin tarihi, kültürel dokusunun ögrencilerde birakacagi etki ve projenin saglayacagi faydalara isaret etti.

Özkan, gençlerin Anadolu'daki güzellikleri görmelerini ve birbirleriyle tanismalarini saglayan projenin sonuçlari itibariyla önemli oldugunu dile getirdi.

Kusak farkina ve bunun topluma etkilerine dikkati çeken Özkan, sunlari kaydetti:

"Asirlardir gelen binlerce yillik farki bir tarafa, son 30-40 yillik farkli da bir tarafa koysak, ikincisi digerinin toplamindan daha fazladir. Bu belki büyük bir avantaj ama bunun iyi yönetilmesi gerekiyor. Bu istikbale gençlerimizle beraber emin adimlarla gitmek, bireysel basari, sehirlesme, memleketin degerleri, birligi, bütünlügü ve dünya barisi açisindan çok önemlidir. Küresel rekabette gücümüzün artmasi önce kendimizi ve sehirlerimizi bilmekten geçiyor. Kadim degerlerimizin mutlaka gençlerimize net bir sekilde aktarilmasi gerekiyor. Bu da kendi tarihimizi, kültürümüzü, degerlerimizi ve ne kadar büyük bir medeniyete sahip oldugumuzu ögrenmemizden geçiyor. Bu geziler, devletimizin, Türk milletinin, Türk Islam tarihinin özelliklerinin ve güzelliklerinin taninmasi açisindan da önemli."

Kafilede yer alan ögretmen Mete Esenkaya da ögrencilerin farkli yörelerden arkadaslar edindiklerini ve farkli kültürleri tanima imkani bulduklarini söyledi.

Ögrencilerin unutamayacaklari anlar kazandiklarini belirten Esenkaya, "Evlatlarimiz bizim gelecegimiz diye klise bir söz vardir ama geçmislerini, köklerini bilirlerse gelecege daha saglam bakariz. Bugün tarihi, milli degerlerimize dair birçok ögretiler kazandilar, yerler gezdiler." dedi.

Ögrencilerden Osman Mahir Aksu da birçok tarihi ve kültürel mekani tanima imkani bulduklarini ve tarihi yapilari gezerken zamanda yolculuga çiktiklarini ifade etti.

Gezi programi, IRFA Kültür Merkezi'nde gerçeklestirilen sema ayininin ardindan sona erdi.

Ögrenciler, program kapsaminda yarin Nevsehir'i gezecek.
Kaynak: AA