Mozambik'te On Binlerce Çocuk, Hamile Ve Emziren Kadin Gida Sorunuyla Karsi Karsiya

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Ensar'ul Sunna terör örgütünün saldirilarinin devam ettigi Mozambik'in Cabo Delgado bölgesinde on binlerce çocuk ve hamilenin asiri seviyede gida sorunuyla karsi karsiya oldugunu açikladi.

DSÖ Mozambik Ofisi, Twitter hesabindan, "5 yas alti 75 bin çocuk ile 22 bin hamile ve emziren kadin, beslenme sorunu yasiyor ya da 12 ay içinde bu sorunu yasayacak." uyarisinda bulundu.

Açiklamada, binlerce kisinin çatismalar nedeniyle göç etmek zorunda kaldigi Cabo Delgado'da gida sorununu çözmek için kapsamli bir çalisma baslatildigi kaydedildi.

Birlesmis Milletler Insani Yardim Koordinasyon Ofisi (OCHA), Mozambik'te Ensar'ul Sunna'nin saldirilarindan etkilenen yüz binlerce kisi için talep edilen yardimlarin sadece yüzde 11'inin temin edildigini açiklamisti.

- Ensar'ul Sunna 4 yildir saldiri düzenliyor

Fransiz petrol devi Total, Cabo Delgado bölgesindeki tesislerine yönelik saldirilar sonrasi çalisanlarini Avongi tesisinden 24 Nisan'da geri çektigini duyurmustu.

Ensar'ul Sunna örgütünün sivillere yönelik saldirilari nedeniyle göç edenlerin sayisi son 4 yilda 800 bine yaklasti.

Ülkede, dogal gaz ve degerli maden kaynaklarinin bulundugu Tanzanya sinirindaki Cabo Delgado'da, 4 yil önce ortaya çikan terör örgütü Ensar'ul Sunna'nin saldirilarinda bugüne kadar 2 binden fazla kisi hayatini kaybetti.

Saldirilari gerçeklestiren silahli grubu yerel halk "Es-Sebab" olarak adlandiriyor.

Kaynak: AA