Fen Lisesi Ögrencilerinden Implant Ve Seramik Yüzeylerde Ekfeksiyon Riskini Azaltacak Proje

Çorum 15 Temmuz Sehitleri Fen Lisesi ögrencileri Türkü Sila Pilgir ve Öykü Basaranhincal, implant ve saglik kuruluslarinin seramik yüzeylerinde görülen biyofilm (kati yüzeylere yapismis bakterilerin) neden oldugu enfeksiyon riskinin azaltilmasina yönelik proje hazirladi.

Fen Lisesi Ögrencilerinden Implant Ve Seramik Yüzeylerde Ekfeksiyon Riskini Azaltacak Proje
Okul ögretmenlerinden Ali Altuntas danismanliginda hazirlanan proje kapsaminda kalça ve diz protezlerinde kullanilan alümina seramik, saglik kuruluslarindaki iç ve dis cephelerindeki seramik yüzeyler, dis protezlerinde yer alan akrilik reçine üzerinde nanoteknolojik yöntemle kaplama yapildi.

Çalismada kullanilan bakteriler Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalindan temin edilirken, nanoteknolojik kaplamalar Bilkent Üniversitesi’ne bagli olan Ulusal Nanoteknoloji Arastirma Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Implant ve seramik yüzeylerde yapilan uygulamalar kapsaminda olumlu sonuçlar alinirken, nanoteknolojik yöntemle kaplanan yüzeylerde enfeksiyon olusumuna neden olan biyofilm görülmedi.

Saglik iliskili enfeksiyon olusumunu en aza indirecek proje, dezenfektan kullanimini da azaltarak ülke ekonomisine katki sunacak.

Türkiye 2’cisi olan ögrencilere tablet hediye edildi

15 Temmuz Sehitleri Fen Lisesi ögrencileri Pilgir ve Basaranhincal’in mikro ve nanoteknoloji alaninda hazirladigi "Biyouyumlu Yüzeylerin Nanoteknolojik Yöntemlerle Kaplanmasi ve Enfeksiyon Riskinin Azaltilmasi" isimli projesi Milli Egitim Bakanligi tarafindan Türkiye’deki proje okullari arasinda düzenlenen proje yapilan akademik degerlendirme sonunda Türkiye 2’cisi oldu. AK Parti Çorum milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan ve AK Parti Çorum Il Baskani Yusuf Ahlatci tarafindan basarili ögrencilere tablet hediye edildi.

AK Parti Çorum milletvekili Ahmet Sami Ceylan, “Bu evlatlarimizin, yavrularimizin projeleri Mustafa Kemal Atatürk’ün muasir medeniyetler seviyesi hedefine ulasmamiza katkida bulunacak. Iki ögrencimizin bu basarisi Çorum’daki gençlere bir öncülük yapacak. Bizleri gururlandirdilar. Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da her zaman yaninizda ve size destek olmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Milli Egitim Müdürü Abdullah Kodek ise, 15 Temmuz Sehitleri Fen Lisesi ögrencilerinin Mikro ve Nanoteknoloji alaninda hazirladigi "Biyouyumlu Yüzeylerin Nanoteknolojik Yöntemlerle Kaplanmasi ve Enfeksiyon Riskinin Azaltilmasi" isimli projesiyle Türkiye ikincisi oldugunu hatirlatarak, “Ögrencilerimiz bir yil boyunca bu proje üzerinde çalistilar. Ikinci oldular ancak biz onlari birinci olarak addediyoruz. Bir daha ki yarismada birinci olacaklarina inaniyorum. Bu güzel projeden dolayi okulumuzu, ögrencilerimizi tebrik ediyorum. Ileride hazirlayacaklari projelerle ülkemize hem ekonomik hem de diger alanlarda daha güzel katkilar sunacaklarina inaniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA