Eski Güney Afrika Cumhurbaskani Zuma'ya 15 Ay Hapis Cezasi

Eski Güney Afrika Cumhurbaskani Jacob Zuma, görevde oldugu dönemdeki yolsuzluklarla ilgili sorusturmada isbirligi yapmayi reddettigi ve mahkemeye itaatsizlik ettigi gerekçesiyle 15 ay hapis cezasina çarptirildi.

Eski Güney Afrika Cumhurbaskani Zuma'ya 15 Ay Hapis Cezasi
Güney Afrika’da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma’nin görevde oldugu 2009-2018 dönemindeki yolsuzluklarla ilgili sorusturma devam ederken, Zuma hakkinda hapis karari çikti. Anayasa Mahkemesi, sorusturmada isbirligi yapmayi reddettigi ve mahkemeye itaatsizlik ettigi gerekçesiyle Zuma’yi 15 ay hapis cezasina çarptirdi. Mahkeme kararina göre, Zuma’nin 5 gün içinde polise teslim olmasi bekleniyor.

Karari açiklayan Anayasa Mahkemesi Yargici Sisi Kampepe, Zuma’nin davranisinin mahkemenin kararina yönelik “açik bir ihlal” oldugunu söyledi.

Zuma’nin isbirligi yapmamasini “anayasal bir krizi hizlandirma potansiyeline sahip bir tür meydan okuma eylemi” olarak nitelendiren Kampepe, “Kimse kanunun üstünde degildir” dedi.

Kampepe, Zuma’nin eski cumhurbaskani olarak toplum üzerinde sahip oldugu etkinin agirlastirici bir faktör oldugunu vurgulayarak, Zuma’nin mahkemeye meydan okumasinin halki da yargiya karsi gelmeye tesvik edebilecegini belirtti.

Zuma’nin avukati Muzi Sikhakhane ise davanin siyasi güdümlü oldugunu savunarak, eski Cumhurbaskani aleyhindeki yolsuzluk davasinin reddedilmesini istedi.

Ne olmustu

Güney Afrika’da Zuma’nin devlet baskanligi dönemindeki yolsuzluk suçlamalari kapsaminda, is adamlariyla siyasetçiler arasindaki iliskiler ve Zuma’nin danismanlari sorusturuluyor. Sorusturmada daha önce bir kez ifade veren Zuma, bu yilin baslarinda bir kez daha ifade vermeye çagrildiginda gitmemisti. Zuma’nin ifade vermektense hapse girmeye hazir oldugunu söylemesi üzerine Anayasa Mahkemesi devreye girmisti.

Öte yandan Zuma, yolsuzluk iddialarinin ardindan gelen yogun baskilar sonucu 2018’de görevinden istifa etmisti.
Kaynak: İHA