Yaz Ayinda Bagisikligi Güçlü Tutmak Için Bu Meyve Ve Sebzelere Dikkat

Beslenme ve Diyet Uzmani Tugba Küçük, yaz mevsimi sebze ve meyvelerinin, saglikli vücuda sahip olmada çok büyük bir rol oynadigini söyledi.

Yaz Ayinda Bagisikligi Güçlü Tutmak Için Bu Meyve Ve Sebzelere Dikkat
Yaz sebze ve meyvelerinin bagisiklik sistemini güçlendirerek hastaliklara yakalanma riskini azalttigini ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Tugba Küçük, "Hem likopen, hem de vitamin ve mineral açisindan zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesi olan karpuz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelligi ile çesitli kanser türlerine karsi etkili olan Beta karoten içerir. Yüksek antioksidan kapasitesine sahip olan erik, detoks yapici gücüyle de önemli bir anti-aging besindir. Kayisida bulunan betakaroten adli madde, kanserin özellikle de akciger kanserinin, kalp hastaliklarinin ve kataraktin önlenmesine yardimcidir. Kalp rahatsizliklari ve kansere karsi vücudu koruma özelligi olan seftali, sindirim sistemini çalistirir ve hazmi kolaylastirir. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalismasini saglar. Idrar sökücüdür. Kansere yakalanma riskini azaltan çilek, mide ve bagirsak zayifliklarini giderir, sigara dumaninin etkilerini azaltir. Sakinlestirici etkisi vardir. Safra kesesi hastaliklarina iyi gelir. Yüksek atesi düsürür. Suyuyla gargara yapilirsa dis taslarinin olusmasini engeller. Cilde canlilik kazandirir. C vitamini yüksek oldugu için de bagisiklik sistemini güçlendirir. Idrar söktürücü özelligiyle böbrek dostu olan kiraz, böbreklerin tas ve kum yapmasini önler. Böbrekteki zararli maddelerin de zamanla atilmasini saglar. Safra kesesi tasinin dökülmesine yardimci olur. Visne, içerdigi ’antosiyanin’den dolayi kas agrilarini hafifletir. Seker orani düsük oldugu için az kalori içerir. Ates düsürür, susuzlugu giderir. Idrar söktürücü özelligi vardir. Üzümün kabugu, içerigi ve çekirdegi ortalama 20 civarinda degisik antioksidan madde içermektedir. Böbreklerin çalismasini uyarip kalp atisini düzenler. Karacigeri temizler. Siyah üzüm kabuklari ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir. A vitamini, fosfor ve kendine has bazi esanslara sahip olan patlican, sinirleri teskin edip kalp çarpintisini gidermeye yardimcidir. Pankreas, karaciger ve böbrekleri kuvvetlendirir, idrar söktürür ve vücuttaki fazla suyun atilmasina yardimci olur" dedi.

Karaciger ve kalbin en iyi dostu olan enginarin kani temizledigini ve yorgunlugu gidermeye yardimci oldugunu ifade eden Küçük, "Vücuttaki zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla disari atarak vücuda dinçlik verip dinlendirmede etkilidir. Enginar, beyin yorgunlugunu geçirir, kalp adalelerini kuvvetlendirir, onu rahatsiz eden üre ve kolesterolü düsürerek kalbin rahat çalismasina yardimci olur. Semizotu, kanama hastaliklarinda faydalidir. Kani temizler. Bol idrar söktürür. Sinir krizleri ve beyin yorgunlugunu geçirir. Böbrekteki kum ve tasin atilmasinda yardimci olma etkisi vardir. Domates, yaslilarin bedensel ve zihinsel sagligini korumada son derece etkili bir antioksidan olan likopenin en zengin kaynagidir. Likopen kanser riskini azaltir. Damarlari korur. Cildi ve bellegi destekler. Kabak, kolay sindirilebilen bir sebze oldugu için hasta ve yasli kisilerin diyetinde mutlaka yer almadir. Özellikle basta akciger kanseri olmak üzere, kansere yakalanma riskini azaltan etkileri vardir. Yemek borusu, mide, mesane (idrar torbasi), girtlak ve prostat kanserlerine yakalanma riskini en aza indirgemektedir. Özellikle kirmizi sogan güçlü bir saglik koruyucusudur. Kansere karsi önemli bir koruma saglayan antioksidan etkili quarcetin açisindan en zengin besinlerden biridir. Soganin enfeksiyonlardan koruyarak bagisiklik sistemini güçlendirme özelligi de vardir" diye konustu.

Kaynak: İHA